HVOR MYE VINDVINKEL? Spørsmålet mange GoPro-brukere stiller seg er: Når ser det ut som jeg sykler fortest med kamera på hodet? Skal det være mye eller lite vidvinkel? Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 5 minutter
Mange tenker at et actionkamera har én innstilling, uten muligheter for variasjon i uttrykket.
Det stemmer ikke.
Ved å bytte fra full vidvinkel med «SuperView» i den ene enden, til «Narrow» i den andre, vil filmene oppleves som totalt forskjellig.
Saken er republisert.
Mange vil mene det er en smakssak hvor mye vidvinkel man skal ha, men hvis du skal filme at du for eksempel sykler, surfer, skater, klatrer eller padler SUP - så vi våger vi å komme med en konklusjon på hva som ser best ut når du filmer med kameraet festet til deg selv, på hodet, i en brystsele eller en selfiestick.
For det store spørsmålet er: Skal det være mye eller lite vidvinkel?
Under forsøkene til Fri Flyt holdt vi stort sett den digitale stabiliseringen* (Hypersmooth 3.0) på et minimum. Den kan settes med enda mer stabilisering - high og boost. Problemet med å sette denne høyere enn «on», er at det beskjærer bildet mer og gir utsnittet mindre.
På tilsvarende vis som når du går fra: Super View til Wide, Liniar og Narrow.
Jo mer du beskjærer, desto mindre omgivelser og referanser får være med i bilderammen.
GoPro Hero 9 er det nyeste actionkameraet fra GoPro. Vi har testet modellen, som har flere nyheter fra forgjengeren. Kameraet egner seg godt til både foto og video.
Fortsetter du å beskjære (croppe), fjerner du også referansene som er med på å skape fart og spenning i bildet.
Hvis du er ute og sykler, vil du gjerne ha med både styre og framhjul, slik at du får en følelse av å være syklisten.
Hvis du surfer, så vil du gjerne ha med brettet og det samme om du padler SUP eller skater.
Står den på «on» mister du 10 prosent av det potensielle utsnittet.
Actionkameraene får riktignok stadig bedre stabilisering, og enda mer vidvinkel, slik at man kan tillate seg å skru stabiliseringen på maks.
*Stabiliseringen er digital, og kameraet filmer alltid med samme vidvinkel-utsnitt. Så snart du skrur på stabiliseringen, vil bilderammen bli litt mindre og begynne å flyte inne i det store bildet, slik at filmen du får ut av minnekortet rister mindre.
Sliter du også med at POV-filmene dine blir dørganes kjedelig? Her får du noen gode råd.
I testen syklet undertegnede den samme stien like mange ganger som innstillingene vi testet, og startet med mest mulig vidvinkel - Super View.
Det er greit å vite at alle de ulike utsnittene til GoPro er digitale utsnitt. Kameraet filmer uansett mest mulig vidvinkel til enhver tid. For å gi en annet uttrykk, blir bildene beskåret og oppskalert, slik at de fremstår som om de skulle ha full oppløsning uansett.
Oppløsningen i 4K er altså en sannhet med modifikasjoner.
Vil du ha mest mulig oppløsning, så må du bruke full vidvinkel, men også skru av bildestabiliseringen og evt «horizon leveling».
Men i motsetning til de heftigste beskjæringen, er stabiliserings-funksjonene noe du høyst sannsynlig ikke klarer deg uten, hvis du skal filme fra egen vinkel (POV).
Merk også at det er viktig å vinkle GoPro-en rett i forhold til horisonten og utsnittet du ønsker. Er filmene kun beregnet til sosiale medier, bør du dessuten vurdere å filme på høykant. Et feil utsnitt med for lite eller for mye horisont, er frusterende å se på for seeren.
Da GoPro kom med sitt første 360-kamera (Fusion) leverte de et ubrukelig system med en like elendig programvare. Det har de fått orden på med GoPro MAX.
SuperView
Selv om vi har brukt GoPro mye opp gjennom årene, var vi ikke helt sikker på hva som ville fungere best. Ville den enorme vidvinkelen gjøre at det ser ut som det går sakte, eller har den enorme vidvinkelen motsatt effekt?
Her får du et stort perspektiv, med armer, styre, hjul, terreng og himmel i bilderammen. Rett og slett et utsnitt som appellerer og ikke irriterer.
SuperView er vår favoritt-innstilling, og etter vår mening den som fungerer best når man fester kamera på hjelm eller brystsele.
Wide
Med litt mindre vidvinkel enn på SuperView, må vi innrømme at Wide også funker bra. Mistanken om at det ser ut som at det går litt fortere ser ut til å stemme, men veier det opp mot verdien av et større utsnitt?
Her kommer smakssaken inn i bildet, men vi mener ikke det. Vi ønsker oss flere referanser.
POV, hjelmkamera og actionkamera - her er tester av GoPro, DJI og annet utstyr til actionkameraer.
Wide (uten bildestabilisering)
Oi! Hvordan klarte vi oss uten!? Å filme sykling med munn-feste(!) uten bildestabilisering kan du bare kan glemme. Mulig det funker på en hjelm, men filmen sier vel alt.
Linear og rett horisont
Fordelen med et lineært utsnitt er at den litt snåle vidvinkeleffekten forsvinner. Som innstilling til denne type bruk er vi riktignok usikre.
Gøy at horisonten er rett til enhver tid, men vi savner å se mer av alt annet. Dessuten ble det kanskje litt vel smooth, eller?
Denne innstillingen er faktisk å foretrekke dersom man bruker actionkameraet som et vanlig kamera, og filmer andre mennesker, intervjuer o.l.
Linjene er rettere og mennesker blir ikke like forvridde i sidene på bildeutsnittet.
Men kraftige vidvinkler (som SuperView) er ikke så plagsomt, dersom du bare filmer fra kropp og hode, slik som her.
Narrow
Nei, GoPro. Denne innstillingen kan dere droppe, med mindre dere finner en løsning der brennviddene (fagbegrepet for hvor mye vinkel det er) justeres i på ekte vis i objektivet.
Dette ble lett avslørt som en overdrevet digital zoom, som for fotografer alltid har vært ansett som fy-fy.
Og det er det også her.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.