Toppturbølgen har ført til at de aller fleste velger en mellombred eller smal ski. Så når er de brede skiene – la oss si med midtbredde over 115 mm - fortsatt best?
Her er seks gode grunner til hvorfor du skal velge noen skikkelig brede ski.
Her er stor test av pudderski.
1. Flyt
En bred ski vil alltid (med mindre den er helt feilkonstruert) flyte bedre i løssnø. Og løssnø er jo for de fleste skiiteresserte selve ønskedrømmen. Nå har riktignok moderne skidesign gjort at smalere ski (f. eks med midtbredde 90 og 100 mm) flyter vesentlig bedre enn for noen år tilbake.
Med flyt mener vi ikke bare at du er høyt i snølaget, men også hvordan skia løper nedi snøen. Men så er det også slik at veldig brede ski også har tjent på moderne skidesign! De er ofte vesentlig lettere å styre enn de var da bredskiene kom. Husk at en bred ski også kan gi mer flytfølelse på små snøfall.
2. Stabilitet
En bred ski med ellers lik konstruksjon er selvsagt tyngre enn en smalere ski. Dermed egner den seg dårligere for topptur, for eksempel. Men høyere vekt gir også økt stabilitet: Det må virke høyere krefter på skia for å få slå den ut av retning. Dermed er bredere ski ofte bedre på rufsete føre.
3. Artig i bakken på oppkjørt føre
Siden de er bra på rufsete føre, har en veldig bred ski også sine fortrinn når det er oppkjørt i bakken. Den vil lettere druse gjennom haugene av snø som har dannet seg gjennom dagen.
4. Utvid skiparken
Om du har hatt ski som hobby i noen år, er sjansene store for at du har flere skipar i boden. Om du alt har to nøkterne ski i boden med gåbinding, hvorfor prøve å kjøpe ett par ski som gjør det samme 3% bedre? Hvorfor ikke kjøpe en ufornuftig bred ski og sette på (gisp!) alpinbinding?
5. Utvikle skiteknikken
Endel av de brede skiene har interessante designelement. Noen har knapt innsving, andre har markant rocker, ja, det fantes også en kort tid ski på markedet der kanten på skien var vinklet opp, slik at stålkanten ikke lå mot snøen når du kjørte. Dette gjør sjansen for å gå på et bomkjøp blant de store skiene ganske stor. Men det gjør også – om du liker slikt – at du kan få muligheten til å utforske egen skiteknikk, og se om de store skiene krever mer eller mindre input eller litt annen posisjon enn du er vant med.
6. Nyt våren!
Store ski er også overraskende morsomme på sløsj. De trives egentlig alltid når føret er mykt – den vanligste utfordringen med store ski er at de er vanskeligere å kante på hardt føre. Men en ski med 120 mm midtbredde på årets siste åpningsdag, når hele bakken smelter ned, ref. pkt 3.? Gjerne!