Vår skiekspert Eirik Finseth har fått med seg stilkongen Karl-Kristian Muggerud til pudderparadiset Strandafjellet skisenter.

Helt siden den talentfulle darbugutten dukket opp på radaren til Fri Flyt for noen år siden, har det vært tydelig hvilken vei dette skulle gå. Det er vel ingen norsk frikjører som føler seg tråkket på tærne om vi plasserer ham helt i toppen når det kommer til flyt og eleganse med ski på beina. Sammenlikningen er kanskje blitt litt slitt, men av alle de gode grunnene blir Karl-Kristian stadig kalt Norges svar på Eric Pollard. Med smal skiføring og overskudd av balanse, er det en nytelse å se ham surfe den myke løsssnøen. 

Annonse

– Leik er essensen i det, for min del. Og det foretrukne å leike seg på, er løssnø. Når vi har det, forteller Muggerud. 

Men han har ikke hoppet over grunnprinsippene i skikarrieren sin, på vei mot leken. 

– Du har godt av å kunne en del partytriks, men du må kunne grunnposisjon og det å svinge veldig godt er helt relevant for å kunne leke med en sving eller en butter. Du må ha litt kontroll, vite hvordan skia oppfører seg hvis du legger den over her, og vite at du må få dratt det rundt uten å hekte, forklarer Muggerud.  

Metoden er som følger: 

  • Du svinger inn
  • Så gjør du et slags lite hopp over perioder der det blir liksom lett, når du bare supper bakken
  • Så setter du tuppene
  • Så lar du overkroppen gli rundt
  • Da har du nok moment til at du kan dra beina etter; sprette rundt
  • Pass på å holde deg framme i støvlene, gjerne løft hælen litt, så du ikke lander bakpå
  • Kjør rett inn i en ny sving

Poenget er ikke bare at det skal se bra ut, men du kjører med en stil hvor du gjør mer ut av hver sving. 

– Det er vel så viktig å kunne bytte teknikker fort. Om du leiker mye, blir du vant til å gjøre mye forskjellig da, sier Muggerud. 

Se også: Fimbul – Muggeruds egen webserie

PÅ NEWSCHOOL-KURS: Så gjenstår det å se om Karl-Kristian Muggerud klarer å lære den gamle sirkushesten (Eirik Finseth) noen nye triks. Bilde: Bård Gundersen

– Det handler om mestring, og gjøre nye ting. Det ser ganske kult ut, den «nose-butteringa», kjøre på «tailen», få opp en «slasher-sving» og sånn. Det er jo derfor du er her i dag. I dag skal vi lære det, sier frikjører Finseth. 

– Hehe. Vi får prøve, da i hvert fall. Jeg har veldig trua på det, svarer Muggerud optimistisk. 

DEN PERFEKTE SVINGEN

Her kan du alle episodene fra Fri Flyts teknikkserie:

DEN PERFEKTE SVINGEN

En annen av Muggeruds signaturer er å lage en vegg av snø: hvor han kjører en spray og rygger ut.

– Det er sving som er artig å gjøre på hardt føre. Det er egentlig bare en stoppsving du kjører tvers gjennom, om du er litt kjapp etterpå. Du hopper opp, vær lett, og setter deg ned (baklengs) og så fort ut, forklarer han. 

Altså, du trykker ned, og får en liten sprett opp, så du flyter oppå snøen, setter deg og sklir ut igjen.

– Jeg bruker den mye hvis det er ganske putete terreng, for å ta ned fart. Da vil tuppene skli gjennom puta, og du snur deg med en gang, så du får ned farten. Og hvis du er kjapp med den, så får du ikke så mye snø i fleisen heller, sier Muggerud.

Og det kan være lurt:

– Ellers er du brått ikke klar for den bjørka som kommer bak snøfokken, da. Om ikke du har en radar som Blodstrupmoen, ler Muggerud.