ASBJØRN «GISLEFOSS» NÆSS: Kort sagt: følg med på vindretningene. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter
Den mest verdifulle kunnskapen for en løssnø-jeger er å vite hvor og hvordan en skal tolke værsystemene, og på hvilke vindretninger snøen faller i gitte fjellområder. Asbjørn Eggebø Næss, Øystein Henjum og Åsmund Thorsen møttes i Sogndal i forbindelse med et lovende lavtrykk, som ironisk nok ble det en litt sur lærepenge på alle mann, som til slutt endte opp i Myrkdalen.
Episoden er en del av Fri Flyts webserie «Jakten på villsnøen» - og innslaget ble spilt inn i 2016 :-)
– Når lavtrykkene kommer sørfra med en sørøstlig retning, blir det nedbør øst for vannskillet, altså det som skiller Østlandet fra Vestlandet. Denne type værsystemer stopper opp over fjellene i øst og gir fra seg nedbøren før vannskillet. Er det kaldt nok, så blir det snø på steder som Oslo, Norefjell, Hemsedal, Geilo og Trysil. Hvis lavtrykkene kommer inn mot Norge fra oversiden av Skottland, fortsatt med en sørlig retning, så treffer det skisteder sørvest i Norge, som Sirdal, Sauda, Røldal, Myrkdalen, Eikedalen og Bergen, forteller frikjører Asbjørn Eggebø Næss, som i stor grad har levd av å treffe godt på snøforholdene.
– Kommer lavtrykkene mer fra vest, vil været gå rett inn Sognefjorden og ta med seg nedbør til anlegg som Sogndal og Sogn, fortsetter Næss og fortsetter å fortelle om hva som skjer når lavtrykket skrus enda mer mot nord, slik at vinden kommer inn med nordvestlig retning.
Da blir det nedbør i anlegg som Stranda, Fjellsetra og resten av Alpepass-regionen, Oppdal og Tusten i Molde.
Følger du med på hvor vinden blåser fra, og får oversikt over hvilken vindretning ditt skisenter mottar snø, så er du på god vei til å bli din egen skimeteorolog.
– Blir det sydøst der jeg bor i Molde, så får vi ingen snø, sier Næss. Da er det nemlig fralandsvind med vær som kommer med skyer som allerede har sumpet fra seg nedbøren i fjellene på Østlandet.
– Når det gjelder Nordnorge, så er du avhengig av pålandsvind her også. Med andre ord er det vind fra vest og nordvest som legger fra seg snø i disse områdene.
Utover det å melde været som kommer, er det viktig å kunne orientere seg om hvordan været har vært. Hvor mye snø er det i terrenget fra før av, og hvilken faregrad er det mtp skred. På varsom.no er det også oppdatert med observasjoner fra eksperter på snø.
«Jakten på villsnøen» er en serie fra Fri Flyt som gir innblikk i frikjøringens verden. Med Asbjørn Eggebø Næss som programleder får seerne inspirasjon og lærdom om hvordan en bedre kan skal bruke fjellet. Næss tar for seg utfordrende temaer i den evinnelige jakten etter god snø.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.