Fri Flyt-redaktør Erlend Sande og undertegnede måtte nøye seg med mer beskjeden smaking på snøen torsdag, da vi jobbet med testing av smørefrie fjell- og terrengski.

Les om Stryn sommerskisenters utfordringer – og framtidsdrømmer – her!

Annonse

Stengt på grunn av for mye snø (!)

De tre karene hadde ikke har tid til å prate lenge før de kastet seg i heisen, men de avslørte at dette er en hellig helg de gleder seg til hvert år - som de har gjort de siste 28 årene telemarkklubben Akerselva Ski & Beksøm har hatt sin årlige tur til Stryn sommerskisenter. Fredag var det så mye snø og vind at heisen ikke kunne åpnes, og krevde en ekstra økt med veibrøyting. Mange ivrige skikjørere tok beina fatt på toppturer i mer skjermede områder mellom de tre tunnelene over fjellet.

DRØMMEFØRE: Det var deilig nysnø da Stryn sommerskisenter åpnet sist helg. Foto: Pål-Trygve Gamme
DRØMMEFØRE: Det var deilig nysnø da Stryn sommerskisenter åpnet sist helg. Foto: Pål-Trygve Gamme

Sløsjskred på baksiden

Daglig leder av Stryn Sommerski, Idar Aaboen, hilser blidt på mange av de ansiktene han har sett her hvert år siden han tok over anlegget i 2015. Og han beklager dypt – på ydmyk skjåkdialekt – da heisen hadde halvannen times driftsstopp lørdag. Det var tydelig at dette var tungt for sjefen, som fortalte om hvor iherdig de hadde sjekket hver mast og hvert koblingspunkt nettopp for å unngå slikt.  

Mange tok fram fellene og tok turen til Bjørnsonsvingen, og fikk øvd seg i navigering i tykk tåke. Noen hadde våget seg bort til korte baksiden der små skred hadde løsnet flere steder. I den lange baksiden, som ofte er et adrenalinøkende høydepunkt, var det ingen spor å se åpningshelgen.

BAKSIDEN: Sløsjskred og nok snø på den korte baksiden. Foto: Pål-Trygve Gamme
BAKSIDEN: Sløsjskred og nok snø på den korte baksiden. Foto: Pål-Trygve Gamme

...og brattkjøring på østsiden

Heldigvis var det nok fersk løssnø ved anlegget, og gode muligheter til å utfordre seg som skikjører, både i 35 centimeter dyp softissnø, med dårlig sikt - og tidvis gjennomslagsføre. 

– Det er jo ikke noe å klage på, det er jo nettopp litt slike utfordringer vi trenger for å utvikle oss videre som skiløpere, særlig når vi har kjørt på ski i 30-40 år. Her kan vi oppleve litt vannskifølelse med mye vekt på bakskia, sier jeg til Bjørn Espen, som er formann blant «beksømkarene»

Han tok utfordringen ned de bratteste partiene øst for skiheisen da sikten lettet søndag. Flere av guttene i 50-åra danset ned her, men kun formannen tok en forlengsrulle og fikk skiene under seg igjen før han kjørte ut av et saktegående skred i den 40 grader bratte hellingen.

Her finner du den beste offpistjøringa på Stryn!

– Beste park på lenge

Snøfallet uka før åpningshelgen reddet ikke bare skiføret. Nå håper daglig leder Nina Lensebakken at de kan holde Stryn sommerskisenter åpent til slutten av juni – i sterk kontrast til fjorårets rekordkorte sesong.

– Vi fikk bra besøk i helgen, og det føles godt å være i gang, selv om vi måtte holde stengt på fredag på grunn av for mye snø! Og heisen er i orden, den har gått som ei klokke siden vi fikset den på lørdag, sier hun.

– Hvordan er terrengparken?

– Den beste på lang tid! Parksjef Emil Eriksson har virkelig tryllet. Vi har flere hopp og rails både oppe og nede, i tillegg til en drøss sidehits langs løypa. I dag er parken helt strøken!

PARK: En drøss rails og hopp er på plass på Stryn sommerskisenter. Sånn ser ett av hoppene ut omtrent akkurat nå. Foto: Emil Eriksson
PARK: En drøss rails og hopp er på plass på Stryn sommerskisenter. Sånn ser ett av hoppene ut omtrent akkurat nå. Foto: Emil Eriksson