«Det er eit historisk sus over vegen som vart bygd med handmakt på slutten av 1800-talet. Vegen er ein attraksjon i seg sjølv og vitnemål om eit mesterstykkje innan ingeniørkunst frå ei svunnen tid.
Gamle handlaga murar av nøye tilhogge stein og lange rekkjer av stabbesteinar kjenneteiknar strekninga over fjellet. Turistvegen mellom Austlandet og Vestlandet vart freda i 2009.»
Det skriver Nasjonale turistveger (Norwegian Scenic Routes) på hjemmesiden sin om den ikoniske Gamle Strynefjellsvegen.

UNNA VEI: Brøyting av Gamle Strynefjellsveg. Foto: Christian Nerdrum
I 1978 åpnet Kong Olav den vinteråpne veien (Riksveg 15) mellom Grotli og Vidsæter, der Gamle Strynefjellsveg og RV 15 skilles og møtes. Men for å komme seg til Stryn Sommerskisenter, er man nødt til å vente til Gamle Strynefjellsveg er ferdig brøytet.
Dette arbeidet er både omfattende og tidkrevende. Ikke bare ligger snøen her lenge, men de bratte sørvendte fjellsidene utgjør stor skredfare i smelteperioden inn mot sommeren, slik at man av sikkerhetsmessige grunner holder igjen brøytearbeidet såpass lenge.
Statistisk sett åpnes denne veien i midten av juni. Dermed er dette også den siste vinterstengte veien til å åpne for sommeren i Norge.
I år er gjengen på Stryn Sommerskisenter lovet at veien skal være klar til åpning av skisenteret 1. juni.
Les mer om hvordan sommersesongen blir på Stryn år.
Gamle Strynefjellsveg er normalt stengt i oktober til juni. Selv om man er godt ute i sommerhalvåret, er det fortsatt sjanser for uvær, slik at veien stenges på kort varsel.
De første ukene etter åpning, er veien dessuten ofte stengt gjennom natten.
Nylig var Fri Flyt på Stryn Sommerskisenter og fikk en forsmak på hva sommerskisesongen vil innebære under «Tørst Catski Invitational».