/ Loen

Er Loen Skylift Norges beste toppturheis?

Det er nesten litt vanskelig å akseptere, at en av landets beste skiheiser egentlig ikke er en skiheis. Bli med på tur til fantastiske Loen Skylift i Nordfjord.

Sist oppdatert: 30. november 2021 kl 11.10
Lesetid: 3 minutter

Som en gave til fjellturisten som ikke bryr seg om å pakke med seg hverken lue eller nistepakke dukket «plutselig» Loen Skylift opp 20. mai 2017. Fra havnivå, med en vinkel på 53 grader, til 1011 meter over Innvikfjorden, fikk Norge og Nordfjord endelig en gondol som er verdt å nevne i selskap med franske heisingeniører.

På fem minutter tar Loen Skylift deg opp til toppstasjonen med en utsikt hele reiselivsbransjen drømmer om. Uten å risikere vind i håret, går du direkte inn i panorama-restauranten Hoven.

Alternativt, kan du klistre på feller, gå 100 høydemeter opp til nærmeste topp, og nyte 1100 høydemeter med brilliant skikjøring. Det var den siste varianten Fri Flyt benyttet seg av. Det vil si: vi spiste selvsagt på restauranten i tillegg.

I selskap av skikjørerne Tiril Sjåstad Christiansen og Karsten Gefle, samt vår guide Einar Løken og programleder Bård Gundersen.

Saken var først publisert 1. mars 2019.

LES OGSÅ: Loen Skylift i Fri Flyt magasin

BRA UTSIKT: Tiril Sjåstad Christiansen, Bård Gundersen og Karsten Gefle på vei opp til Hoven med Loen Skylift. Bilde: Christian Nerdrum
BRA UTSIKT: Tiril Sjåstad Christiansen, Bård Gundersen og Karsten Gefle på vei opp til Hoven med Loen Skylift. Bilde: Christian Nerdrum

– Det er litt av en gavepakke dere skifolk har fått her i Stryn, sier Gundersen til Løken.

– Foreløpig tror jeg ikke det er så kjent, men det er jo en del herfra som har kjøpt sesongkort på Skyliften og bruker det som en skiheis, selv om det ikke er ment for det i utgangspunktet.

– Hvilke muligheter har man herfra?

– Det er mye og store fjell her oppe.  Du trenger faktisk ikke gå i det hele tatt, men det er med fellehjelp du får de flotteste turene. Og du kan kjøre ned på forsiden og baksiden ned til Oppstryn. Fra Hoven (toppen av Skyliften) kan du gå til topper på 1800 meter. Da får du også 1800 høydemeter med skikjøring hvis forholdene tillater det - med fjordutsikt! Få steder i Europa kan vel konkurrere med det, sier Løken som jobber som guide i Bre og Fjell.  

Når vi nærmer oss vår og snøen smelter ned mot fjorden, blir gjerne start og slutt på turen fra Skyliften. Og når det ikke er mer snø på Hoven, så åpner jo sommerskisenteret på Stryn.

Men i dag, hvor vinden var så sterk og sikten dårlig, så ble det skogskjøring. Og det finnes definitivt dårligere skogskjøring i relativt anerkjente skisentre i Norge, så hvis det er snø eller sikt, blir det vanskelig å bomme helt.

SE OGSÅ: Alt av Skipatruljen

LES OGSÅ: Toppturer fra Eidsbugarden

LES OGSÅ: Test av allsidige topptursekker

– Jeg skal tilbake igjen med familien. Dette er en lekeplass. Jeg har sett alle fjellene jeg har lyst til å kjøre, sier Tiril Sjåstad Kristiansen, før hun gjør seg klar for afterski ala Loen, med overnatting på anstendige Hotell Alexandra med både massasje og spa.

P.S. Fri Flyt synes det var for ille at vi ikke fikk se dette stedet skinne i sol, så vi reiste tilbake (uten Tiril og Einar), med skikjører Torstein Lianes og fjellguide Endre Vonheim.

Publisert 30. november 2021 kl 11.10
Sist oppdatert 30. november 2021 kl 11.10
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen