/ Rauland

Raulandsfjell har vinneroppskriften for god frikjøring

Raulandsfjell i Telemark seiler opp på topp tre-listen for skogskjøring i Norge. Her skal du se hvorfor.

Sist oppdatert: 26. mars 2021 kl 12.09
Lesetid: 2 minutter

Fri Flyt har vært her mange ganger før. Som et lite eksperiment i jakten på urørt pudder kom vi tilbake for se hva Telemarks kvasseste skisenter har å by på, en ganske alminnelig søndag, noen dager etter snøfall.  

– Her heter de fleste Sondre, men vi har fått med oss en som heter Bjørn Olav. Men fetteren din heter Sondre? sier programleder Bård Gundersen i det han innleder besøket. Samtidig gir han en liten gest til frikjøringens far Sondre Norheim.  

Om Sondre sto på ski i Raulandsfjell, vet vi ikke. Men han kom fra Morgedal, som omtales som skisportens vugge, og det er ikke langt unna.  

Bjørn Olav Loftsgarden som er vår guide for dagen, derimot. Han er fra Rauland, og kunne vise oss rundt i området.

Bjørn Olav Loftsgarden - Skipatruljens lokale guide for dagen. Bilde: Christian Nerdrum
LOKAL: Bjørn Olav Loftsgarden - Skipatruljens lokale guide for dagen. Bilde: Christian Nerdrum

Bjørn Olav kan fortelle oss at det er godt og lokalt frikjøringsmiljø her oppe, men at konkurransen og løssnøen ikke er så stor. Derfor er det gode muligheter til å finne god snø lenge etter snøfall, så lenge du er villig til å gå littegran.  

5 minutter med skiene på skuldrene, og det åpner seg nye, store flanker. Som for eksempel om du holder høyden ut skikjørers venstre.  

Du vet at skisenteret mener alvor når de går for slagordet:  

Brattere, tøffere, gøyere.  

Den kjøper vi. For bratt kan det godt være når Raulandsfjell i tillegg får snø på alle himmelretninger og jevnlig byr på noe av den dypeste snøen du finner i Norge. 

Raulandsfjell er blant de stedene i Norge du finner virkelig dyp snø. Bilde: Bård Gundersen
RAULANDSPUDDER: Raulandsfjell er blant de stedene i Norge du finner virkelig dyp snø. Bilde: Bård Gundersen

Her en noen sammenlikninger vi føler kan passe for Rauland:  

Skogen minner veldig om det som finnes i Narvik, og terrenget kan måle seg med Sogndal. 

Få steder i landet skilter med like mye snø. Ofte er blir det dypt som på Strandafjellet, Myrkdalen og anleggene i Luster og Sogndal.  

Det er bratt og krevende med klipper og puter for de tøffeste frikjørerne, men det ikke la deg skremme om det ikke er bratt du vil ha, for det finnes litt for alle.  

Skikjørers høyre ut av heisen vil de fleste finne noe å bryne seg på.
LETT Å FINNE LUFT: Skikjørers høyre ut av heisen vil de fleste finne noe å bryne seg på. Bjørn Olav Loftsgarden er i sitt rette element. Bilde: Bård Gundersen

Til og med for de som synes heiskjøring er det morsomste med skikjøring er Rauland gøy – for denne heisen er noe helt utenom det vanlige (du ser mer av den i filmen).  

Men er du på jakt etter et fancy opplegg og tenker at skisenteret er stedet du kan få vist frem hvor fremgangsrik du er, så har du kommet til feil sted.  

Rauland holdes det meste veldig ekte og nedpå. Her er det bare å være den du er -  selv om vi riktignok ble (positivt) overrasket over at det var søtpotetfries (!) til hamburgeren.  

Se også Skipatruljens besøk til Haukelifjell og Røldal.

Publisert 26. mars 2021 kl 12.08
Sist oppdatert 26. mars 2021 kl 12.09
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen