Den «nye» skiheisen i Vangslia i Oppdal tar skikjørere fra bunnen til toppen av Vangshøa på under 10 minutter. Arbeidet med forlengelsen av ekspressheisen skal begynne rett etter påske.
Når heisen åpner igjen vinteren 2021-2022, vil det åpne seg opp store frikjøringsområder som nå blir enkelt tilgjengelig.
– Vi snakker 2150 meter fra nedre stasjon til toppstasjonen. Det skulle egentlig vært gjennomført i fjor, men koronapandemien førte til 10 millioner i tap for skisenteret som måtte stenge ned før påske. I vinter har skisenteret hatt rekordtrafikk, sier heissjef Arnulf Erdal i Oppdal skisenter til lokalavisen Opp.
Investeringen i forlengelsen av ekspressheisen er tidenes dyreste enkeltinvesteringer i skianlegget, som er eid av Lars Wenaas og familien.

SKARBEKKDALEN: Skarbekkdalen er blant områdene som nå blir enkelt tilgjengelig. Her er Tore Meirik i området. Foto: Martin I. Dalen
Det betyr også at de etter påsken, fra andre påskedag, stenger skiheisen.
– Allerede i starten av juni skal det være støpt ferdig fundament for mellomstasjonen og mast en og to etter mellomstasjonen, sier Erdal.
Byggingen av den nye heisen starter altså der toppstasjonen nå ligger, 993 meter over havet. Den nye heisen gjør det mulig å enten gå av ved dagens toppstasjon, eller fortsette videre 774 meter oppover til Vangshøa.
Gjør du det, har du mye god skikjøring i vente. For den nye skiheisen i Oppdal vil åpne opp for mye god frikjøring i Valgslia. Fri Flyts Tore Meirik er svært godt kjent i skianlegget og områdene rundt, og sier følgende om det nye tilskuddet:
– Hele vestsida helt bort til Skarsemsbekkdalen og enda lenger blir lett tilgjengelig. Her er store områder med offpistkjøring i varierende vanskelighetsgrad. Tidligere krevde dette at man gikk opp den gamle toppheisen, som ikke har gått på flere år, og derfra traverserte vestover. Nå nås dette med noen få runder med staking, sier Meirik og fortsetter:
– Like interessant er østsida av den nye heisen, hvor hele henget bort mot Skarbekkdalen, og selve Skarbekkdalen, blir svært lett å nå. Selve Skarbekkdalen krevde at man gikk et godt stykke fra Ådalen, og da kom man likevel ikke til toppen av hengene i dalen.

SNØHETTA: Snøhetta sett fra toppen av Vangslia. Foto: Tore Meirik
Han har likevel en klar og tydelig beskjed om frikjøringsområdene som nå blir tilgjengeliggjort:
– Samtidig skal man ikke glemme at det har vært store snøskred disse stedene, og flere nestenulykker. I 1969 omkom sju mennesker i snøskred i Skarbekkdalen da de var på fjellskitur.
Selv om Meirik er lokal, er han likevel tydelig på at dette blir et bra tilskudd til skisenteret - sett med nasjonale øyne.
– Likevel er jeg ikke i tvil om at den nye heisen blir Norges feteste skiheis. Den er effektiv, lang, og gir tilgang til masse bra skikjøring både i og utenfor løypa. Første del av heisen ble hyllet da den åpnet i desember i fjor, men den heisen sørget strengt tatt bare for å fylle på mer folk i de samme løypene. Med forlengelsen blir det noe helt annet - nå gir heisen en voldsom økning i både kvalitet og mengde på skikjøringen i Oppdal skisenter. Jeg syns forøvrig det er skikkelig synd at de stenger Vangslia rett over påske for å begynne bygginga av heisen. Det er klart noe vi må finne oss i, men etter en av de dårligste snøvintrene på lang tid håper jeg Oppdal skisenter kjører de andre heisene, inkludert Ådalen, slik at vi som har sesongkort får igjen for den investeringa.
For investeringen er kostbar. Ifølge lokalavisen ligger den totalt, altså med begge byggetrinnene, på rundt 150 millioner kroner. I tillegg kommer det rundt 20 millioner kroner til i utvidelse av parkeringsarealet.
Forlengelsen av heisen skal etter planen stå klart neste sesong.

VESTSIDEN: Her er Trygve Sande i vestsiden. Foto: Martin I. Dalen