Lemonsjø Alpinsenter

Alle har hørt om Lemonsjøen og frikjøring i Vågå. Men har du faktisk vært der? Her samler vi opp alt du bør vite om ski i Lemonsjø alpinanlegg, midt i Jotunheimen.

Sist oppdatert: 16. oktober 2021 kl 12.00
Lemonsjø lemonsjøen freeride snowboard alpint ski frikjøring pudder
Skavlein er klippen i skisenteret på Lemonsjøen hvor flere dyktige frikjørere har hucket & tucket. Foto: Vegard Breie
Lesetid: 3 minutter

Nord for Valdresflya, lengst oppe på vakre Riksvei 51, ligger et skisenter som heter Lemonsjøen. Frikjøringsessene fra Vågå og Lom boltrer seg her, så hvis du ukritisk følger spor, risikerer du å havne utfor en høy klippe! Klikk her for våre Fri Flyt-guider til norske skisteder!

Èn lang heis og fire bakker er alt du har her, men så lenge sikten er god, holder det lenge. Over tregrensa er det store områder å kjøre på, og selv om det har kommet nysnø er heiskø usannsynlig. 

   

Løypekart og snøforhold

Lemonsjøen alpinsenter Lemonsjø freeride piste map løypekart
Det er egentlig bare en lang T-krok her oppe, men terrenget den åpner opp er høyst kjørbart.

Lemonsjø alpinsenter er et slags unikum - velkjent i frikjøringskretser, men de færreste har egentlig vært her. Kun en heis, 400 høydemeter, og masse fjell å ta av.

Anlegget kjører en begrenset parksatsing, men den er ikke helt fraværende, som ofte er tilfelle i så små anlegg - du finner som regel to-tre hopp å øve høkke-skillsa på. Varmestuen i bunnen er stor og trivelig.

Fri Flyt har et alltid oppdatert snøvarsel for Lemonsjø alpinsenter.

 

Offpiste og topptur

Mesteparten av Lemonsjøen ligger på snaufjellet og det blir ofte vindpakk eller skare her - så når det snør, nytter det ikke å komme rekende noen dager etter! Samtidig er det dette terrenget som har oppfostret en generasjon av dyktige frikjørere fra området.

Vi har dokumentert anlegget ganske grundig i både tekst, bilde og video i artiklene nedenfor, men kort oppsummert er det bare å dra ski venstre ut fra heisen og sikte mot skavlein og skredhenget, som det heter. Deretter suser du innom hoppene i parken på vei ned.

Selve Trollhøe og Kalvfjell som heisen betjener er de høyeste punktene i området. Gråhø, på andre siden av veien, er vel mulig å gå tur på, men da er formålet kun kos, appelsin og snill cruising ned igjen.

 

Trollhøe hukkers freeride frikjøring alpint lemonsjøen vågå
Den lokale freeride-klubben Trollhø høkkers samlet for reportasje med Fri Flyt. Foto: Tore Meirik

Fri Flyt - reportasjer

Lemonsjøen har oppfostret frikjørere som Henrik Gangsø, Torgrim Vole, Dennis Risvoll og Øystein Åsheim. Her er Tore Meiriks reportasje med detaljert anleggsguide.

Vågå Freeride og Høkkers invitational er velkjente frikjøringskonkurranser vi i Fri Flyt har dekket tidligere.

Vi har laget en hel TV-serie som heter Hva er det med Vågå? som viser både kulturen og selve anlegget fra alle vinkler.

Historien til Øystein Aasheim har også blitt trukket frem i flere Fri Flyt TV-produksjoner. Her finner du ut mer!

Her kan du lese alle sakene vi har om Lemonsjøen alpinsenter

Har du noen tips som ikke er med her? Har du vært i anlegget og tatt noen fine bilder? Send oss gjerne det du har på nett@friflyt.no!

  

Reise, fritid og overnatting

Du trenger bil for å komme deg til Lemonsjø, og du kan ankomme anlegget nordfra (ta av rv. 15 på Tessand) eller østfra (via Heidal). Valdresflya er stengt om vinteren, så du kommer deg ikke hit fra Beitostølen/Fagernes. Her finner du anlegget på google maps.

Det er ingenting annet interessant i nærheten egentlig. Lemonsjø fjellstue og hyttegrend kan tilby overnatting, ellers finnes det tilbud i Lom eller Vågå, eller campingplassen på Randsverk. Klubben Bowling & Bar på Vågå pleier å stå for formell afterski under Vågå Freeride.

   

Lemønsjø Alpinsenter ved Vågå

lemonsjo-alpinsenter.no

61 23 87 55

Antall heiser: 3

Antall nedfarter: 6

Lengste nedfart: 2500 meter

Høydeforskjell: 400 meter

Heiskort: 395 kroner

Hvor: 306 km fra Oslo, 273 km fra Trondheim, 164 km fra Stryn, 23 km fra Vågåmo og 37 km fra Lom.

Publisert 16. oktober 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 16. oktober 2021 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen