Folgefonn Sommerskisenter stengte 14. juli i år, på grunn av for lite snø. Under normale forhold pleier Fonna å ha åpent til august-september, halvannen måned lengre enn årets sommer tillot.  

– Det har vært en kald og fin sommer, så vi ble redda lenger enn vi trodde, forteller daglig leder Michael Iversen. 

Folgefonna er den sørligste av de kystnære breene, og temperaturstigninger påvirker raskt betingelsene for hvor stor Folgefonna vil være.

Nå har VisitFonna søkt om seks millioner kroner i tilskudd fra det kommunale næringsfondet i Jondal for å sikre drift av skisenteret og forlenge livet til isbreen, gjennom å investere i flere snøkanoner.   

– Fonna bidrar, sammen med breførerlaget, til 50 millioner kroner til lokalsamfunnet, vi er navet i Jondal. Fonna er basert på mange sesongarbeidere, målet er å kunne ansette flere. Vi bygger nytt velkomstsenter som skal stå klart i høst. Det er en destinasjon i vekst, sier Iversen. 

LES OGSÅ: Sensommer-ski på Store Kågstind

Så langt har det vært en godt besøkt sesong på breen. 

– Mange parkkjørere som har kommet tidlig, så det skal gå fint med oss. Alle tall er ikke tilgjengelig ennå, men det er klart vi merker det når vi må stenge tidligere. Det er kjedelig for alle som har booket i august som vil på ski, sier Iversen. 

I år har fra lag fra Aspen, Canada, Tyskland, Spania, Belgia og Frankrike. Fremdeles er det åpent for alpinlag, men mange som har booket i august må kansellere.

– Folgefonna ligger bra til i forhold til antall høydemeter opp fra havnivå. På 1200 meter får de bra og effektiv trening, og så er det er fjord og sommer når de er ferdig. Tilbakemeldingene er at de trives godt å være her, for det er hyggelige folk som er flinke til å tilrettelegge, sier Iversen,

Han har ikke tatt helt sommerferie ennå. Sammen med Snowboardforbundet og Freeski-landslaget jobbes det også med å utvikle flere konkurranser framover. Han nevner også nyeste filmen til Faction, som slippes i oktober.

– De har filmet mye hos oss, den tror jeg blir verdt å få med seg, sier han. 

SE FF-TV: Generasjon Freeride