– Fargen på asfalten skinner gjennom. Man følger asfaltkanten og det kan han se gjennom snøen og på skjæret fra maskinen. Så er det bare å justere seg inn, forteller brøytearbeider Ole André Brekkhus til Fri Flyt.

Folgefonna har mottatt usedvanlige mengder snø i vinter. Grave og brøytearbeidene er godt i gang og oppi bakken er et skianlegg kommet til syne. Det går ikke fort med slike mengder snø.

Annonse

– Den maskinen vi har når til 4-5 meter. Sjefen min, Inge Reidar måtte gå dobbelt opp i den ene svingen, fortsetter Ole André, som informerer at de vanligvis begynner å frese fra bunn og opp mot toppen.

Det verste de vet er stein. Jondal er spesielt ille, for her ser de bare etter fargen i asfalten. Av og til havner steinene i plogen.

– Da går to brøytebolter i stykker, så må de byttes ut. Det er en sikkerhets-sak. Hvis ikke de var der, ville hele maskinen gått i filler.

– Oppi anlegget har de gravd en hel måned. De må grave ned til alle mastene og justere de til hver sesong. Mastene står på is og det beveger seg hele tiden. De jubler for all snøen, men det innebærer også mer jobb, forteller fotografen Jan Petter Svendal som hadde en av sine mest spennende fotooppdrag noensinne.

– Vi visste det skulle være bra, men at det skulle være så bra var en overraskelse.

17. mai åpner anlegget og det eneste som gjenstår nå er parkeringsplassen.