/ Folk

Filmtriks eller ikke?

Candide Thovex tar internett med storm med den nye editen der han kjører på gress. Men hvor mye av den er 'ekte'?

Sist oppdatert: 11. desember 2015 kl 10.35
TRIKS? Candide Thovex lander på gress i den nye Audi-reklamen. Men er det ekte? Bilde: Skjermdump
TRIKS? Candide Thovex lander på gress i den nye Audi-reklamen. Men er det ekte? Bilde: Skjermdump
Lesetid: 3 minutter

– Jeg tror ikke det er det så komplisert – det er bare mye arbeid per shot. Den backflippen på jordet, der er det nok snø, men du ser det ikke på grunn av kornet. Nesten alt det andre er nok kjøring på gress. Flere av stedene viser de jo faktisk undersiden av skia. Har du nok fart så skal det i teorien la seg gjøre å kjøre på gress, sier Lasse Nyhaugen i Field Productions.

Han gir telefonen videre til Even Sigstad i samme firma.

– Jeg tror Candide har tatt såpe og vann på skia og tatt mye fart på vei inn i bildet. Man ser jo ikke hva som skjer før bildet – der kan man bruke vinsj eller bungee og ta masse fart. Og så klipper de før han mister for mye fart.

– Kan de ha brukt sånn stop motion-animasjon?

– Nja. Jeg tror ikke det.

JP Aarskog i Field er enig.

– Vi gjorde jo dette på Biri før – men da kjørte vi med akebrett, haha. Det kan jo hende jeg blir lurt trill rundt, men jeg tror det aller meste er ekte. I åkeren har de sikkert snø.

– Hva med hoppet over traktoren?

Den tre-eren – jeg tror han faktisk lander på gress. Du skal gjøre en ganske god maskingjobb på landinga der for å få det til å se ekte ut. Om du tar det slow motion ...

(JP tar fram editen på og ser på den igjen.)

– ... det ser ekte ut.

Matt Pain jobber i Process Films og lagde Candides klassiske «Few Words».

- Jeg snakka faktisk med Candide heromdagen. Han hadde brukt seks måneder på denne editen. Han hadde klippet den selv.

– Spurte du om hvordan de gjorde det?

– Jeg gjorde faktisk ikke det, jeg bare gratulerte ham med editen. Han sa at Audi ikke var så gira først, men at de var gira nå.

– Hva tror du sjøl?

– Jeg tror det er ekte. Jeg kan ikke skjønne hvordan han skulle gjort det i postproduksjon – det ville vært veldig, veldig dyrt. Og det ville vært veldig vanskelig å få vinklene til å stemme. I åkeren er det nok snø under – jeg vet ikke, det er bare en formening. Når du ser hoppet over traktoren, ser man ikke selve hoppet. Og det er skjult av trærne i svevet. Landinga ...

(Matt Pain tar opp editen igjen og ser på den.)

– Det ser ikke rotoscope-a ut. Rotoscope er når du klipper ut bilde for bilde fra bakgrunnen. Men det ser ikke rotoscopa ut i det hele tatt. Jeg tror han lander på gress. Selv om det er en veldig hard landing isåfall, sier Pain.

Pain sier at man kanskje kan vente flere samarbeid mellom Thovex og Audi.

Og slutten?

– Den gjorde jo vi i Megapark-editen vår med Shred'n'Breakfast, sier Lasse Nyhaugen.

– Lasse ordna det i after effects. Men greia var at jeg hoppa og stupte ut i ingenting, landa faktisk på magen på grusen/slushen på parkeingsplassen. Så hadde vi et klipp hvor vi satte inn bilen og gjorde en kjerringstart så den fikk et lite rykk på seg. Så la Lasse bare de to klippene over hverandre, forteller Lars Haakon Hafsal.

– Det var funny å se at det var gjort samme greia i reklamfilmen til Candide. Selv om det kanskje var et litt mer proft preg over den, sier han.

Her er Candide:

Og her er Lars Haakon (helt på slutten):

Publisert 11. desember 2015 kl 10.35
Sist oppdatert 11. desember 2015 kl 10.35
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen