/ Folk

Candide er klar

Fri Flyt møtte Candide Thovex før norgespremieren på en av høstens mest omtalte skifilmer.

Sist oppdatert: 9. november 2012 kl 18.49
FRI FLYT-FAN: Candide Thovex ba pent om å få beholde to utgaver av Fri Flyt. Det fikk han, inkludert høstens Fotonummer, med seg selv portrettert. Foto: Tore Meirik
FRI FLYT-FAN: Candide Thovex ba pent om å få beholde to utgaver av Fri Flyt. Det fikk han, inkludert høstens Fotonummer, med seg selv portrettert. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 4 minutter

I en sofa bak scena på Soria Moria kino i Oslo har Fri Flyts utsendte fått sine tilmålte 20 minutter med verdens beste frikjører, nemlig franske Candide Thovex. Han er på plass for å promotere filmen om seg selv, Few Words, og forventningene er skyhøye. Norgesvenn, og Process Films-sjef, Matt Pain har laga filmen, og Andreas Johannessen har vært sentral bak kamera. 

Men er Candide selv fornøyd? 

– Ja, jeg er det. Men film er en kunstform, og kunst blir aldri ferdig, eller aldri perfekt. Dett er jo en dokumentarfilm om meg selv, og jeg har ikke hatt kontroll på alt som blir sagt og gjort i filmen, sier Candide til Fri Flyt.

På promoturné

Han er i Norge for første gang, og i den regntunge hovedstaden er han hjertens enig i at han heller burde vært her om vinteren.

– Jeg er ikke helt i form ennå, det har blitt nokså mye fest og fanteri i forbindelse med promoteringa av filmen, sier han.

– Gir Few Words et riktig bilde av deg som person og skikjører?

– Tja, jeg vet ikke, men det er jo mye bra i filmen.

Fantastisk film

Fri Flyt har sett filmen, og det er ingen tvil om at den er verdt å få med seg. De vanvittige shotsa fra Alpene og Canada, trippelflippen og helikoptersessionen i La Clusaz på slutten er alle gode grunner til å se Few Words, men vel så viktig er historien om Candide, som, tradisjonen tro, går større og fetere enn de fleste andre, både på selvbygde backcountryhopp og i svære fjellsider.

Alltid redd 

– Var du noen gang redd under innspillingen?

– Alltid. Og det er bra. Det er de gangene jeg har hatt for god selvtillit det har gått galt. Som da jeg brakk ryggen under Candide Invitational hjemme i La Clusaz. At jeg er redd er et godt tegn.

Han var også redd da en tam ulv gikk bananas i Canada, og beit Candide i foten. Heldigvis uten at det ble infeksjon.

– Vi skulle filme at jeg dreiv på sammen med en ulv i en ulvepark i Canada. Etter hvert ble ulven og jeg gode kompiser, men plutselig klikka den, og beit meg i foten. Det var ganske skummelt, for ulven gikk fra å være som en snill og stor hund, til å bli en illsint og gal ulv!

Gammelkar?

Candide fylte 30 år i år, samme år som han satte sin første dobbelcork. Ryggskaden satte den lille franskmannen på sidelinja mens dobbelflipprevolusjonen pågikk, men nå akter han å ta igjen det tapte.

– Jeg er 30, og det er litt rart, men jeg føler meg fortsatt som en liten unge!

– Hva vil du til kidsa som ønsker å bli like god som deg? 

– Tren overalt, ikke bare i parken. Alle grenene i frikjøring kompletterer hverandre, og du må ikke låse deg fast i en av dem. Søsteren min er på det franske halfpipelandslaget i snowboard, og hun trener bare i halfpipen. Når jeg er hjemme henter jeg henne ut av parken, så kjører vi sammen andre steder. Jeg tar henne ut av halfpipen for at hun skal bli bedre i halfpipe rett og slett, forteller Thovex. 

Klar for OL

– Hva med OL, hva tenker du om det?

– OL er bra for sporten vår, for det får den ut til massene. Men vi må passe på så sjelen i frikjøring ikke forsvinner. Nesten alle de beste frikjørerne er nettopp det fordi de droppa alpin racing eller kulekjøring, på grunn av manglende frihet. Vi må passe på så den friheten ikke forsvinner.

– Kunne du tenke deg å delta i OL selv? 

– Tja, hvis jeg føler for det!

Til slutt tar vi med leserspørsmålet til Candide, levert på Facebook av Fri Flyts ivrige facebookfan Fridtjof Fredricsson:

– Snakker du engelsk?

– Ja det gjør jeg. Med fransk aksent!

LES OGSÅ: Filmstjerna 

LES OGSÅ: Se Candide-trailer´n

Few Words har norgespremiere på Soria Moria i Oslo i kveld!

Publisert 9. november 2012 kl 18.49
Sist oppdatert 9. november 2012 kl 18.49
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen