– Jeg føler nesten på en plikt for å engasjere meg
Vegard Aasen klarer ikke å bare sitte og se på at området han har et så sterkt forhold til kan bli kronet med en gondol, som skal frakte enorme mengder turister til å se en isbre smelte. Nå har han trykket på den store røde knappen.
ENGASJERT: Vegard Aasen er brennende opptatt av at Jostedalsbreen nasjonalpark skal stå urørt. Foto: Terje Hoihjelle
Lesetid: 5 minutter
Isbreen er selve indrefileten i den 1315 kvadratkilometer store nasjonalparken, som utmerker seg som et av landets største villmarksområder i Sør-Norge, plassert midt mellom Sognefjorden og Nordfjord.
«Jostedalsbreen Gondol» er et tiltenkt helårsanlegg, med gondolbane fra Lunde til Tverrfjellet, med øvre stasjon like utenfor nasjonalparkgrensen, i selve randsonen. Det er estimert rundt 75 000 besøkende i året.
Selskapet bak «Glacier gondol», Jostedalsbreen AS, har estimert at utbygginga vil koste 400–500 millionar kroner.
«Redd Jostedalsbreen» er en del av SOS-prosjektet, hvor blant annet fysioterapaut Kari Hole og overingeniør Åsmund Skancke Karlsnes er sterkt engasjerte. Konseptet går ut på å tegne SOS-signalet med hodelykter i forskjellige landskap som er truet, og fotografere dette.
Verdien av urørt natur
– Hva er målet med å gjøre det på denne måten?
– Det ene er å ta et fint bilde selvsagt, og det andre er å lage en tilhørende film til prosjektet, sier Vegard Aasen.
SOS: Fotograf Vegard Aasen håper å treffe følelsesregisteret med sin kampanje mot gondolutbyggingen rett ved Jostedalsbreen nasjonalpark. Foto: Vegard Aasen
Mannen som er født og oppvokst i Luster kommune, har hatt Jostedalsbreen i bakgården helt siden barndommen. Han har jobbet med film og foto profesjonelt siden 2016.
Friluftslivet har hatt stor betydning for han hele livet, og man skjønner tegningen med en mor som jobber som naturoppsyn, og en far som jobber med jakt og fiske.
– Jeg har et veldig nært forhold til naturen. Mye av tiden går til hobbyer som naturfoto og skikjøring, som har dratt meg mye inn i nasjonalparken gjennom årene, fortsetter han.
URØRT: Jostedalsbreen nasjonalpark er preget av urørt villmark slik den står i dag- en av de få områdene vi har igjen i landet. Foto: Vegard Aasen
Det er ikke vanskelig å skjønne at Aasen har et brennende engasjement for at området skal bli bevart slik han har vært oppvokst med.
– Å ha urørt natur på den måten, er nesten det eneste vi har igjen i landet og i Europa av den størrelsen Jeg føler nesten på en plikt for å engasjere meg i saken.
Planene om å etablere en gondolbane helt inntil nasjonalparkgrensen har skapt stort engasjement. Han la raskt merke til at mange var i mot planene, men opplevde at mange ble sittende på hver sin knaus å rope høyt, noe det ble lite konstruktivt ut av.
Han så behovet for å samle motstanden, og opprettet en kampanje.
– Det er jo et kunstprosjekt, samtidig som tanken bak er å klare å samle og kanalisere motstanden. Rekkevidden er potensielt enorm, og kan treffe bredt i friluftsmiljøet, poengterer han.
Det handler om å omforme engasjementet på sosiale medier til noe helt konkret, som nettopp er å sende inn et høringsinnspill.
Fra en avkjørsel ved riksveg 5 skal turister fra alle verdenshjørner løftes opp til en innhengning for å se en smeltende bre. Kan det virkelig bli noe av Glacier Gondol i Jølster?
Vil treffe følelseregisteret til folk
– Hva er målet?
– Det er å stoppe gondolplanene, i tillegg til å jobbe med å få en buffersone rundt nasjonalparker.
Det Vegard Aasen har erfart fra tidligere prosjekt, er at dette er med på å lage en plattform de kan nå ut til publikum med. Rekkevidden har vist seg å være stor, med 225 000 visninger og over 1000 delinger på SOS Jostedalsbreen.
– Det viser et voldsomt engasjement. Det blir ikke snakket veldig høyt om dette bortsett fra lokalmiljøet, så målet er å nå ut til hele friluftsmiljøet i Norge med dette prosjektet, sier han.
Og det er ikke tilfeldig at Aasen har valgt denne fremtoningen med visuelle bilder og film.
– Vi håper det treffer rett i følelsesregisteret til folk, ved å bruke kunst til å skape engasjement for å ta vare på naturen vi har rundt oss, presiserer han.
Ordfører: «Et fyrtårn for turismen»
Selskapet bak «Glacier gondol», Jostedalsbreen AS, har estimert at utbyggingen vil koste 400–500 millionar kroner.
– Den største trusselen mot brear er klimaendringar, ikkje folk. Eg synest at det er jobba veldig godt med dette prosjektet, sa ordfører Jenny Følling under et formannskapsmøte i april, skriver avisen Firda.
Selv om området som er tiltenkt til gondolbane ligger utenfor nasjonalparken, er Vegard tydelig i talen:
– Gondolen har som hensikt å vise turister og besøkende selve isbreen, så all trafikk vil kanaliseres inn i nasjonalparken. Det er snakk om 75 000 besøkende, som er ekstremt.
– Hva mener du er konsekvensen av at gondolprosjektet går i gang?
– Naturområdet der gondolen bygges blir rasert. Det kommer til å ha store konsekvenser for biomangfoldet, med sårbar vegetasjon, forstyrrelser av villrein, og annet dyreliv, presiserer han.
I tillegg trekker han fram at dette står i konflikt med verneformålene til nasjonalparken.
– Selv om dette åpner for bruk av området for en ny brukergruppe, går det på bekostning av en annen brukergruppe.
– Hva med det økonomiske perspektivet, og inntektene til kommunen?
– Jeg har ingen problemer med å se det økonomiske aspektet, men det er ikke det som er kjernen i hvorfor jeg engasjerer meg. Et poeng er at trafikken i hovedsak vil baseres på cruiseturisme- som vi vet fra før ikke legger noe særlig med midler igjen.
INNGANGSPORT: Fjordtarmen er en naturlig inngangsport til nasjonalparken. Med gondolbane er det først og fremst cruiseturister som blir besøkende. Foto: Vegard Aasen
– Hva må til for at politikerne skal stoppe gondolprosjektet?
– Om vi klarer å mobilisere og vise hvor stor motstanden er, så håper jeg det får politikerne til å tenke litt.
Høringsfristen gikk ut i går 2. juni, hvor privatpersoner har kunnet sende inn sine meninger om gondolprosjektet ved Jostedalsbreen.
– Det er ikke for sent før dette eventuelt blir vedtatt i kommunestyret. Selv om høringsinnspillene er avsluttet, går det fremdeles an å vise motstand, og jeg håper så mange som mulig sier fortsetter å engasjerer seg, avslutter han.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Planene om å bygge gondol opp til Sulafjellet møter sterk motstand. Fotograf Vegard Aasen står på barrikadene og gjør det han kan for å sette en stopper for naturinngrepet.
The SOS Project bruker lyskunst for å sende et kraftig miljøpolitisk signal fra Mer de Glace. Vegard Aasen og Calum MacIntyre tar et oppgjør med fossilindustrien.
Norges største og beste magasin om ski, topptur og bratt friluftsliv - siden 1998
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 8 utgaver av Fri Flyt magasin
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av Fri Flyt magasin
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.