LANG SESONG: Hege Kristiansen på vei ned fra Nibbi. Den 1741 meter høye toppen ved siden av Skogshorn er et kort turalternativ med mange nedkjøringsvarianter og lang sesong. Foto: Matti Bernitz
Lesetid: 3 minutter
– Kjennskap til de grunnleggende mønstrene i været er sentralt når en skal være tidlig ute på ski. Dette er for øvrig en basisferdighet som vil hjelpe en til å finne god snø hele sesongen, sier tindevegleder Jørgen Aamot.
I Hemsedal sitt tilfelle så snør det så å si utelukket på sørøstlig vindretning. Lengst nordvest i kommunen kan det komme nedbør på vestlig vindretning når det er mye vær på Vestlandet. Vestavinden er imidlertid den fremherskende vindretningen i Hemsedal slik at det er som regel de østvendte hengene som får skiforhold først, sier han.
Jørgen Aamots fem beste sesongstart-toppturer i Hemsedal:
– Dette er en toppturklassiker i Hemsedal. De drøye 700 høydemetrene går rett fra parkeringen og opp til toppen. Underlaget på Nibbi består riktignok av mye stein og ur, men renna som utgjør den vanligste nedfarten fylles vanligvis raskt opp med snø. Med utgangspunkt i toppen finnes det mange nedkjøringsalternativ å velge mellom.
Skarvannfjell, 850 høydemeter
– Nibbis ukjente nabo. Denne turen er litt lengre både i høyde – og lengdemeter enn Nibbi. Nedkjøringen fra toppen av Skarvannfjell og østover til toppen av bekken Skarvanåni byr på fin skikjøring i moderat terreng. Bekkedalen som følger Skarvanåni kan fylles opp med nok snø tidlig på sesongen. Vær imidlertid oppmerksom på skredfaren i bekkedalen. Terrenget fra utgangen av bekkedalen til parkeringen ved Hynda innbyr til store svinger i åpent terreng.
SKARVANNFJELL: Fra Nedkjøringen fra Skarvannfjell med Skogshorn i bakgrunnen. Foto: Jørgen Aamot
Råskarfjellet, 700 høydemeter
– Denne toppen er bedre kjent som 1609, som refererer til fjellets høyde. Dette er en av de mest populære toppturene i Hemsedal. Nedre del av denne turen går i Rjupebekken noe som krever lite snø dersom elva har frosset. Et sikkerstikk tidlig på sesongen.
Bjøbergdalen, 350 høydemeter
– Kort, men fin kjøring. Parker ved Bjøberg Fjellstue og gå vestover inn Bjøbergdalen. Der dalen snevrer inn holder man nordvestover mot Bjøbergnuten. Der henget bratner til og blir til en steinete rygg tar man av fellene. Det finnes også muligheter opp mot Hyttebotn sør for Bjøbergdalen.
Svarthetta, 450 høydemeter
– Østsida på Svarthetta har vanligvis gode skiforhold tidlig og skogskjøringen på slutten kan være super. Denne fjellsida er imidlertid skredutsatt så her må en velge tidspunkt med omhu. Fra parkeringen ved Fuglehaugen legges sporet opp mot Halsane (1194 moh) den siste biten før man er oppe på ryggen er skredutsatt. Fra Halsane kan sørøstryggen på Svarthetta følges så langt det er fint skiføre.
Visste du at Jørgen Aamot har skrevet en helt ny guidebok for Hemsedal. Her kan du ta en nærmere titt på Toppturer i Hemsedal.
Norges største og beste magasin om ski, topptur og bratt friluftsliv - siden 1998
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 8 utgaver av Fri Flyt magasin
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av Fri Flyt magasin
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.