Randonee på Hornindalsrokka

Det tikker inn en melding på mobilen en sen søndagskveld. – Er du i Volda og vil på topptur? Værmeldingen sier 14 grader og sol, hva annet enn et ruvende ja kan man da svare?

Sist oppdatert: 19. april 2018 kl 11.42
Hornindal topptur randonee hornindalsrokken sunnmøre
VARMT: Gry Einrem setter fine svinger på vei ned fra Hornindalsrokken. Foto: Timme Ellingjord

Jeg smiler for meg selv der jeg sitter i mørket. Det er godt å ha noe å se fram til, selv om jeg innser at det nok blir minimalt med søvn denne natten. Jeg sitter med en altfor forsinket skoleoppgave som må inn. Gry som har sendt meg meldingen kommer nordfra og vil ikke ankomme hjertet av Sunnmørsalpene før langt på natt. Tidlig må vi uansett starte.

P4173898
P4173898

Strandtemperaturer

Temperaturer som nesten egner seg mer til stranddager enn toppturer gjør nemlig at vi må starte tidlig. De varme temperaturene gir både dårligere skikjøring og farligere forhold. Vi ønsker ingen av delene. Det vi ikke vet, er derimot hvor vi skal dra. Sesongen er kommet til det stykket, at det ikke er like mye snø alle plasser. Første alternativ kjører vi forbi. Vi foretrekker ennå å kunne gå med skiene på helt fra bilen. 

Vi setter kurs mot Hornindal, et område som både er kjent for å være snørik og for sine gode skifjell. Her er det snø og fjell nok. Bilen parkeres. Skiene klikkes inn. Vi tar fatt på oppoverbakken, den lange oppoverbakken. Høydemeter etter høydemeter forseres og det blir bare varmere og varmere. Et klesplagg etter det andre må av, og snart står vi der midt på fjellet i bare underbuksa. De hvite store slettene kan lett forveksles med de mange solfylte strendene i Costa Blanca.

Les også: Test av åtte allsidige topptursekker

P4173882
P4173882

Se også: Alt av den perfekte svingen

Steking på Rokken

Men hvor har vi tatt veien? Dette er da ikke påske-quizen heller. Vi er på vei opp til en av dalens kanskje mest karakteristiske og kjente fjell – Hornindalsrokken. Fjellet svinger seg av gårde som rokker ofte gjør, med høyt ruvende og delvis stupbratte sider. Vi står på Nabofjellet og betrakter utsikten. Mellom oss og toppen er det en nydelig ryggtravers som gjenstår. Traversen, som nok tar luften fra de fleste, er både lett og skummel på samme tid. 

Toppen, med sine stupbratte sider, ser fra lenger hold alt annet enn gjestmild ut. Den er egentlig ikke så ille. Toppen nåes lett fra baksiden, og under gode og trygge forhold kan man nærmest spankulere helt til topps. En vakker utsikt møter man der man beveger seg opp mot toppryggen. Langt der nede strekker Hjørundfjorden seg som en blå korridor i det ellers hvite landskapet. På klare dager ser man gjerne Ålesund, i dag ligger derimot disen der som et beskyttende slør. 

Sydentemperaturen fortsetter selv på toppen, og lunsjen nytes i solsiden. For en herlig dag. Den lange innmarsjen er et fjernt minne, og den enda lengre utmarsjen desto fjernere. Vi setter utfor fra toppen mot den hvite dalen nedenfor. Snøen er som den skal være en solrik vårdag, deilig myk slusj over en hardere skorpe. De myke svingene vi setter på vei ned, i et alpint landskap som kan måle seg med det beste Norge har å by på, gjør den korte nattesøvnen så utrolig verd det. En god dag i fjellet er over, nå skal sengen jammen smake godt. 

Les også: Utemagasinet har testet termokopper

P4173919
P4173919
Publisert 19. april 2018 kl 11.42
Sist oppdatert 19. april 2018 kl 11.42
annonse
Relaterte artikler
Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
– Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

annonse
jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Høkkers Freeride
Se bilder og resultater fra Høkkers Freeride

Høkkers: – Rekordpåmelding

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen