– Politiet har retten på sin side

Troms politidistrikt svarer på kritikken, og jurist tror politiet står sterkt i forhold til å regulere ferdselen på Djevelberget i Tromsø.

Sist oppdatert 14. desember 2011 kl 09.42
DJEVELBERGET: Her blir det forbudt å ferdes så fort heisene i Tromsø alpinsenter åpner. Foto: Jens Morten Øvrevoll
DJEVELBERGET: Her blir det forbudt å ferdes så fort heisene i Tromsø alpinsenter åpner. Foto: Jens Morten Øvrevoll

Arild Sørensen jobber som jurist i Direktoratet for Naturforvaltning (DirNat), og selv om han ikke har hørt om et slikt forbud før, mener han politiet har loven på sin side når de nekter folk å ferdes i Djevelberget ved Tromsø alpinsenter på grunn av snøskredfare.

Svak Allemannsrett

– Allemannsretten er egentlig en ganske svak lov, den går automatisk under alle andre lover. Vernebestemmelsene i Norge gir mange eksempler på dette. Og siden politiet har et overordna ansvar for sikkerheten til innbyggerne i Norge, så tror jeg de opptrer korrekt i denne situasjonen. Selv om Allemannsretten i utgangspunktet gir alle rett til å bedrive skisport, og andre ting, nesten hvor som helst, sier Sørensen.

Forbudet består

Troms politidistrikt, som innførte ferdseslforbudet i Djevelberget, har fått sterk kritikk i kjølvannet av bestemmelsen. Men de har ingen planer om å endre på bestemmelsene.

– Vi har ingenting annet enn gode intensjoner med dette. Målet vårt er å redusere antall ulykker, og ikke å begrense folks muligheter til å ferdes ute i naturen, sier pressekontakt i Troms politidistrikt, Kurt Pettersen til Fri Flyt.

– Meningsløst å telle dødsfall

– Tor Andre Skjelbakken i Troms Røde Kors mener dere bommer med dette forbudet, da ingen har omkommet i skred i Djevelberget. Hva er din kommentar til det?

– Vår registrering viser ett dødsfall i Djevelbeget i 1990. Men i tillegg har vi utallige, kostbare utrykninger til området, og det er disse vi vil unngå. Jeg mener også det er meningsløst å telle antall døde i en slik sak. Det kan ikke være sånn at vi må oppnå et visst antall dødsfall får vi gjør grep.

LES OGSÅ: – Forbudet vil virke mot sin hensikt

– Skjelbakken tar feil

– Skjelbakken mener også at forbudet vil virke mot sin hensikt. Hva sier du til det?

– Jeg tror han tar feil, og vi håper og tror folk vil respektere ferdselsforbudet. Vi ønsker selvsagt at folk skal varsle fra hvis de utløser eller observerer skred i området. Ofte vil det være usikkerhet ja, men vi rykker ut uansett.

- Begrensa område

Pettersen understreker at ferdselsforbudet ikke har trådt i kraft ennå. Forbudet gjelder så lenge skiltene er satt opp, og det vil skje når heisene i Tromsø alpinsenter åpner for sesongen.

– Skiltene vil også vise nøyaktig hvilket område det er snakk om, og ferdselsforbudet gjelder så lenge skiltene er ute. Det dreier seg om et nokså lite område, sier Pettersen.

LES OGSÅ: Forbyr ferdsel i Djevelberget

Publisert 14. desember 2011 kl 09.42
Sist oppdatert 14. desember 2011 kl 09.42
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen