Ikke big air i OL: – Rart

Norges beste skikjørere syns det er rart skikjørerne ikke får kjøre big air i OL i Korea, når det likevel skal arrangeres big air for snowboard.

Sist oppdatert 10. juni 2015 kl 13.56
FÅR IKKE KJØRE OL-BIG AIR: Robert Ruud er regjerende norgesmester i big air, og ville sikkert vært en het kandidat til neste Vinter-OL. Men skikjørere som han får ikke kjøre big air i Korea i 2018. Arkivfoto: Tore Meirik
FÅR IKKE KJØRE OL-BIG AIR: Robert Ruud er regjerende norgesmester i big air, og ville sikkert vært en het kandidat til neste Vinter-OL. Men skikjørere som han får ikke kjøre big air i Korea i 2018. Arkivfoto: Tore Meirik

– Nei, at ski ikke blir inkludert er jo litt rart når hoppet skal bygges til snowboard uansett. Det burde ikke vært noe stress å gi skikjørere muligheten også, sier Robert Ruud, som ble norgesmester i big air på Hafjell i vinter.

Kun for snowboard

Det Internasjonale Olympiske Komite (IOC) har nylig avgjort at big air blir OL-gren i Korea i 2018 –men kun for snowboard. Parallellslalåm for snowboarderne utgår av OL-programmet for å gi plass til big air. Verdenscupvinner i slopestyle, Felix Usterud, syns det er kjipt at skikjørerne ikke får kjøre big air, men også at det er helt greit å slippe presset for å gjøre quadcork –slik snowboarderne er i full gang med.

– Godt å slippe quad-presset

– X-Games big air og Jon OIsson Invitational er de råeste arrangementene å se på gjennom hele sesongen så det er kjipt at det ikke blir OL big air for ski, det er en veldig kul publikumsport som drar mye seere. Samtidig er jeg glad det ikke blir noe av i førstkommende OL, for da blir det ikke like stort press for quads som vi ser snowboarderne gjør nå. Vi skikjørere har alltid hengt litt etter med dobbel-, trippel-, og quadrupelflips, og det er fortsatt mange triples som ikke er blitt gjort. Aerials har gjort et forbud for mer enn tre flips, som gjør at snowboarderne faktisk flipper mer enn aerialsfolka. Men jeg gleder meg til å se på snowboarderne og hvordan det går med første gjennomføring av big air i OL, sier Usterud til Fri Flyt.

felix-portrett
felix-portrett

– KJIPT: Felix Usterud mener det er både gode og dårlige sider ved at big air ikke blir OL-gren for skikjørere. Foto: Tore Meirik

– Ingen forskjell på big air og aerials

Den svenske skilegenden Jacob Wester –som fikk en rekke sterke big air-resultater før ha ga seg som konkurransekjører- er en ivrig kritiker av både IOC, OL og Det Internasjonale Skiforbundet (FIS). Han kommenterer avgjørelsen slik på Facebook:

«Well...it probably didnt make much sense to include a discipline, that to the IOC looks way too similar to one that already exists. Ski Aerials IS Ski Big Air as far as the average person is concerned. To be honest the two are not that different anymore, so I just see it as snowboarding just got included in the aerials category. Have fun quadrupling»

– Sporten må få utvikle seg

Både Ruud og Usterud mener Wester må akseptere at sportene utvikles, og tror ikke han oppnår noe særlig ved å være så kritisk.

– Det er jo en sannhet i noe av det han sier, men man kommer ingen vei ved å være så hard i uttalelsene sine og «hate» på den måten han gjør, sier Usterud.

Også norgesmesteren i big air, Robert Ruud, er kritisk til den svenske legendens uttalelser.

– Tja, hva skal man si? Jacob er jo fra den tidligere generasjon og vil nok vedlikeholde den gode gamle skisporten, og det skjønner jeg, men sporten må utvikles og, sier Ruud.

Neste Vinter-OL er i PyeongChang i Sør Korea i februar 2018.

Publisert 10. juni 2015 kl 13.56
Sist oppdatert 10. juni 2015 kl 13.56
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen