Freeridecupen starter!

Den norske frikjøringscupen skifter navn til Norway Freeride Series (NFS), poengsystemet endres, statusen øker og lørdag starter moroa!

Sist oppdatert: 17. februar 2015 kl 22.51
STARTER TIL HELGA: Lørdag kjøres frikjøringskonkurransen i Sogndal, som er første konkurranse i Norway Freeride Series.
STARTER TIL HELGA: Lørdag kjøres frikjøringskonkurransen i Sogndal, som er første konkurranse i Norway Freeride Series.
Lesetid: 3 minutter

Frikjøringskonkurransen i Sogndal er første runde i Norwegian Freeride Series, og konkurransen –som egentlig skulle gå torsdag- er allerede flyttet til lørdag.

– I samråd med sikkerhetskoordinator Stein Falsen Møller bestemte vi mandag å flytte konkurransen flyttes til lørdag. Det er rett og slett meldt enorme mengder nedbør fra sørvest i form av snø, regn og så snø igjen fra tirsdag til torsdag. På torsdag skal det roe seg utover dagen, og fredag vil gå med på å sjekke ut tre sider som vi har sett oss ut på forhånd, sier arrangør Markus Mohn Werner.

Tre mulige arenaer

Fjorårets konkurranse ble utsatt på grunn av dårlig vær så fort damene hadde kjørt, og etterhvert avlyst på grunn av skred, den gang i en face som lå ganske langt unna nærmeste bilvei. I år lover arrangøren at det blir langt enklere adkomst til konkurransen.

– Vi har tre alternative facer. De to første er gamle kjenninger. Det er snakk om Svartholten, som var back-up i fjor men da gikk det skred der. Så er det Fossane over Frudalstunellen, som ble kjørt i 2011 med stort hell og som er mer spennende enn Svartholten. Siste alternativ er en spektakulær og tøff side som ikke har blitt brukt her i Sogndal enda, men vi vil ikke gå ut med videre info om den enda. Det er tre sider med forskjellige eksponeringer i både høyde og himmelretning, tilgjengeligheten er ganske kurant for alle, så det blir ingen ekspedisjon for kjørene å komme seg til start, sier Mohn Werner.

Krevende snøforhold

Han håper været ikke lager vanskeligheter i år, og innrømmer at det er litt vanskelig akkurat nå. Søndag er siste mulige gjennomføringsdag.

– Værmeldingen virker lovende for lørdag med kaldere østavær og opphold med lite vind. Men det er vanskelig å spå hvordan nedbøren påvirker de svake vedvarende lagene som finnes i snøen. Forhåpentligvis vil regnet trekke seg ned i snølaget og sette snøen, eller gjøre at den løser ut av seg selv. Vi gjør alt vi kan for gjennomføring lørdag, men har satt av søndag som værdag.

Fossane
Fossane

FOSSANE MANDAG: Slik så en av de tre mulige konkurransefacene –Fossane- ut mandag, før uværet kom inn i Sogndalsdalen. Foto: Markus Mohn Werner.

Nytt poengsystem i cupen

Alle konkurransene i årets Norwegian Freeride Series –som er det nye navnet på cupen- er med i Freeride World Qualifier (FWQ), som betyr at de kan gi poeng og mulighet til å kjøre Freeride World Tour.

– FWQ har såkalt Qualifier National Series for de landene som har tre eller flere konkurranser i FWQ. Norge har fem frikjøringskonkurranser som alle er en del av FWQ. Styret i Norway Freeride har besluttet å endre Norwegian Freeride Cup til Norway Freeride Series, sier pressekontakt i NFS, Katrine Gabrielsen.

De viktigste forandringene er som følger:     

  • Poeng gis etter antall stjerner, ikke «flatt» som tidligere. I NFC fikk vinnerne 100 poeng, uavhengig av konkurranse. Nå får vinnerne poeng i henhold til FWQ-rangeringen. For eksempel 1800 for en 4-stjernes, og 600 for en 2-stjerners.

  • Alle resultater teller. Tidligere var det de tre beste resultatene som gjaldt, men nå er det alle.

  • FWQ står for utregning av rangeringen, på lik linje med andre land som har tre eller flere FWQ-konkurranser. Kun norske kjørere som blir rangert i NFS.

– Norwegian Freeride Series får internasjonal status, og forhåpentligvis større status blant kjørerne, sier Gabrielsen.

Publisert 17. februar 2015 kl 22.51
Sist oppdatert 17. februar 2015 kl 22.51
annonse
Relaterte artikler
Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen