– Etter å ha vært på tur i området og hørt at ingen har hoppet på ski over kløfta før, så fant Vetle og Gabel ut at dette burde sjekkes ut. Etter å ha vært på ekspedisjon for å vurdere mulighetene for en ukes tid siden, samt avsjekk på muligheter for å både få hjelp, og ikke minst lov, av foreldrene ble det tur lørdag 9. mars for å gjennomføre prosjektet. Forutsetningen for å få lov var at det skulle etableres sikring og at fedrene skulle være med å sjekke dette før eventuell gjennomføring, sier Finn Morten Andresen (pappa til brødrene Andresen, som selv ikke var tilgjengelig for intervju pga skole). 

Mørkgonga er en markert sprekk i et lavaplata som dekker Krokskogen og ligger øverst i bratthenget mellom Gyrihaugen og Steinsfjorden i Åsa i Ringerike. Den tydelige sprekken ble dannet ved at smeltemasse fra dypet størknet i overflaten. Denne bergarten er siden erodert bort fordi den var mindre motstandsdyktig enn fjellet rundt. Mørkgonga er en kjent utfartsted for turgåere, og den den bratte stien opp til Mørkgonga brukes som tilgang til turterrenget oppe på åsen.

Annonse

Les også: Slik velger du riktig sekk til toppturen

Untitled-1
Untitled-1

DRAMATISKE OMGIVELSER: Bildene blir spektakulære når kidsa hopper over Mørkgonga. Foto Pelle Gangeskar

– Vetle og Gabel inviterte med Gabels storebror Sole August, og turen gikk opp fra Steinsfjorden lørdag morgen. Vel fremme ble det best egnede stedet sikret med solid sikringsnett, en sikker men flat landing fylt opp med løs snø, og et hopp bygd for å sikre riktig sats for å komme over kløfta på 8-9 meter. Det var en naturlig glenne i skogen som ble brukt for å hente riktig fart. Etter tre hopp hver og en «søknad» om å hoppe uten nett ble avslått, ja så var prosjektet – Første skihopp over Mørkgonga - gjennomført, og en fin tur ned lia på ski ble desserten, forteller Finn Morten Andresen.

Les også: Slik velger du toppturbindinger

Se filmen: