Foil - valg av utstyr, inspirasjon og teknikktips til foiling

En verden der det handler om å fly over vannet på en vinge.

Foilsporten er i eksplosiv vekst, og grenene innen foiling sprer seg ut i alle tenkelige retninger. Stort sett alle vannsporter kan gjøres med en hydrofoil - fra surf til kite, windsurfing og SUP.

Her kan du lese om Halvard Holden Feragen som leder an utviklingen av SUP foiling (downwind) i Norge - på hjemmelagde brett.

Wingfoil er antakelig den mest tilgjengelige formen for foiling i Norge, der utøveren kommer seg på foilen ved hjelp av en løs vinge.

Windfoil (nesten samme ord, men windsurfing med foil) er også svært etablert.

Pumpfoil er en annen underkategori av pronefoil, som er den aller reneste formen, der du bare har et brett og en foil. Da kan du enten padle deg inn på bølger eller løpe deg i gang på en brygge. Få med deg saken der Terje Haakonsen viser hvordan det skal gjøres, eller der Oda Johanne Stokstad Brødholt foiler midt i Oslo sentrum.

Elektriske foilbrett er en populær aktivitet. Her skjer det spesielt mye spennende innen de litt lettere motorene som kan festes på en helt vanlig foil, slik at man får litt assistanse i bølgejakten.

Her kan du også lese om Sebastian Kjellströms jakt etter de store fergebølgene i Drøbaksundet.

Slik knakk Oda koden på SUP foil

– Den nye folkesporten

STRANDSTART: På et hjemmelaget brett på 2,56 meter og 115 liter har Halvard Holden Feragen påmontert en foil med et vingespenn på 120 cm. Foto: Christian Nerdrum
Den siste brettrevolusjonen

– Det er selve definisjonen av frihet

LILLE VENEZIA: Mellom husene på Munch Brygge, er det tydeligvis gode forhold for pumpfoil, hvis man heter Oda Johanne Stokstad Brødholt. Foto: Christian Nerdrum
Her foiler Oda midt i Oslo sentrum

Her surfer Oda midt i Oslo sentrum

CRUISER CRUISESKIPET: – I dag var det en sykt bra tysk båt. Mein.. et eller annet. Den gikk jo «hur långt som helst». Jeg kunne sikkert stått helt til Tyskland, sier foilsurfer Sebastian Kjellström. Foto: Christian Nerdrum
Surfer bak skipene i Oslofjorden

Surfer bak skipene i Oslofjorden

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen