Det er to store hindre i downwind-foiling. Det første er å komme seg på foil og det andre er å holde seg oppe på foilen. Her får du ekspert Håvard Holden Feragen beste råd.
KLAR FOR TUR: På på hjemmelaget brett og åreblad er Halvard Holden Feragen klar for en downwinder fra Filtvet til Storesand. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter
Downwind-foiling kan virke uoverkommelig for nybegynnere, men med nok vilje, riktig tilnærming og utstyr skal det være mulig å mestre denne sporten, som også omtales som SUP-foil.
På hjemmelagde brett er Halvard med i en revolusjon som forandrer måten vi surfer bølger.
Her får du ekspertens 10 beste råd om brettstørrelse, foilvalg og trening:
Begynn med downwindere med vinge, du får utrolig mye tid på vannet for å lære hvordan bølgene beveger seg og hvordan du skal navigere.
Vurder en Foildrive eller lignende foil assist produkt.
Ikke tenk på størrelsen på padleåren. Det viktigste er at den er stiv. Jeg har brukt både store og små årer og kommer lettere opp med en liten åre, men bruker stor åre på grunn av vekt.
Gå til anskaffelse av et stort og langt brett, 30 - 40 liter opp fra kroppsvekten din. Spiller ingen rolle hvor god du er på foil om du ikke klarer å stå på brettet lenge nok til at du kommer opp!
Kort og stiv mast. Du kommer mye fortere opp på foil med en kort mast, det har med motstand i vannet og andre ting jeg ikke er smart nok til å snakke så mye om. En stiv mast hjelper med stabiliteten og er spesielt greit i begynnelsen når man bruker store foiler.
Stor foil! Det handler igjen om tid på foil, en liten high aspect foil er kjempekul når du kommer opp, men det hjelper fint lite når du står der og banner fordi du ikke har teknikken til å få den ut av vannet.
Ikke bruk for mye tid på å lære å padle opp på foil på flatt vann. Det hjelper masse, men er ikke det samme som å padle opp i bølger hvor det handler mer om timing, og med mindre du vil bruke en del ekstra krefter.
Velg korte ruter. 1 - 2 kilometer holder i massevis i begynnelsen. Om du kommer opp tar det bare noen minutter, men kommer du ikke opp, kan det fort ta to timer, og du kommer til å være så sliten at du har lyst å spy. Jeg har gjort det. Hadde en 2 kilometer downwinder helt i starten av vinteren med 6 mm våtdrakt og hette, jeg klarte knapt å stå mer enn 5 sekunder på brettet og ble så sliten at jeg spydde. Det var absolutt verdt det.
Bit i det sure eplet og forvent at du har en lengre periode der du har det drit kjipt på vannet. Du kan forvente time etter time med slit og føle at dette kommer aldri til å gå, men når det løsner er du med på den kuleste formen av foiling som eksisterer!
Tenk på sikkerhet, vest eller annet flyteelement, mobil og SafeTRX så du kan si ifra til kjente og redningsselskapet hvor du er. Ha en reserveplan om noe går galt, ryggsekk med vinge og pumpe har spart meg for lange padleturer blant annet.
Wingfoil er fortsatt en ung sport, men vi våger oss med en spådom om at wingfoiling blir den nye, store vannsporten. Vi har tatt en titt i krystallkula, og det ser lovende ut. La oss forklare hvorfor.
Det var spesielt én ting som gjorde at det løsnet for vannsportprofilen.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.