Førstesporet i Holmenkollen
08.03.18 / Christian Nerdrum
GENERASJON FREERIDE (S2E2) - Oslo slår tilbake som en vinterby, og Fredrik Luytkis forsyner seg fra øverste hylle.

Etter flere år med snøfattige vintre på Østlandet, har 2018 gjenreist hovedstaden som en ekte tumleplass for skientusiaster. Mens det i marka ligger rekordmye snø, leverer skianleggene knallforhold. 

– De karakteristiske, omkringliggende knausene i Maridalen, Sørkedalen, Lommedalen og i Lier har fått besøk av en ny type skiløper: «den urbane frikjører´n, sier Lutkis som var på vei til kortreiste flanker i Tryvann da han og Fri Flyts utsendte passerte Oslos nasjonalmonument nummer 1. Snøfallet fra dagen i forveien blinket i morgensolen og et urørt unnarenn på 134 meter og en vinkel på 35,7 grader var det nærmest umulig å passere. 

– Det var en «once-in-a-lifetime-opportunity»! Vi måtte bare gjøre det. Holmenkollen med 30-40 centimeter nysnø!? Men det er jo ikke helt greit. Vi fikk en hyggelig beskjed om å prøve oss i Midstubakken i stedet. Og vi innser at det gir en uheldig signaleffekt dersom vi skulle kommet med en anbefaling tilknyttet kjøring i unnarennet på Holmenkollen. Så det gjør vi ikke, oppklarer Luytkis som dro videre til Midtstubakkene for å kjøre offpist med hopperne. 

Alt dette er godt og vel dokumentert i filmen, som er en spesialutgave av FFTV-serien Generasjon Freeride. I anledning den fantastiske vinteren benyttet Luytkis og Fri Flyt seg av de  gode forholdene i Oslo-området, og i den neste episoden vil det være en litt mer naturlig tilnærming til løssnøen med topptur i Lier-området. 

Frikjøring, som fenomen, rundt omkring Oslo har mest vært for en urban myte å regne, men i år ser man at stadig fler tar til seg inspirasjon og kommer seg ut av de preparerte løypene. 

– Denne vinteren, har langt på vei gjenopprettet troen på at Oslo, selve symbolet på skisport internasjonalt, kan være et sted å regne med for skientusiaster i pålagt eksil, kommenterer Fredrik. 

Fredrik er en slik fyr. Han er fastlåst i Oslo,  men vet bedre enn de fleste. Han har vært stasjonær i storbyen siden han ble pappa for 11 år siden (journ. anm. til Storm, som også figurerer i serien Generasjon Freeride).  I disse årene har han innsett at det vanskelig lar seg gjøre å dyrke lidenskapen, samtidig med økte forpliktelser. Som et botemiddel begynte han å etablere miljøer for å ta vare på den ekte skileiken i hovedstaden.  

Saken fortsetter under bildet

– I lys av det stadig mer formaterte skitilbudet i klubbene rundt om, har jeg engasjert meg for å videreformidle erfaringer fra et langt liv med ski på bena. Det er verdt å gå til krig mot «skjermtiden» og de galopperende utgiftene knyttet til barneidrett, under parolen; «Det er ikke alle som skal drive idrett, men alle skal få være i aktivitet», sier Luytkis. I 2014 etablerte han (og noen andre) skiklubben Ullr, som er bygget på nettopp disse grunnprinsippene.

I Generasjon Freeride utforsker vi hva som kan oppstå i gapet mellom generasjonene med frikjøringsentusiaster, og hvorfor det er viktig å beholde leken i det man driver med. 

GENERASJON FREERIDE

Mens Fredrik Luytkis (43) er en kjent figur i frikjøringsmiljøet med bakgrunn som alpinist, Dynastar-profil og proff frikjører med deltakelse på world touren, har Carl Peder (19) fortsatt et relativt blekt rulleblad. Riktignok har han deltakelser i Freeride Junior World Tour, VM, RFC og et utall helger i Hemsedal. I fem-seks år har de to kjent hverandre. Fredrik så tidlig talentet til Carl Peder og tok ham under vingene. Der har han vært siden. I sesong 2 av den populære serien har Fredrik tatt med seg sønnen sin Storm på 11 år. 

Annonse