Lesere av Fri Flyt ble kjent med Oda Johanne Stogstad Brødholt i utgave nummer 97. Windsurfingjenta fra Østfold var helt uten meritter, men imponerte likevel redaksjonen nok til å få et portrettintervju i magasinet vårt. Nylig var hun med i sin første verdenscup i freestyle. Her er hennes rapport. 

«Forberedelsene til verdenscupen på Fuerteventura har pågått siden 1. juli. Da jeg landet på flyplassen ventet jeg to timer på å se om windsurfingbaggene mine ville komme, noe de ikke gjorde. Ikke heller neste dag, eller dagen etter der... og heller ikke dagen etter! Heldigvis har jeg flere venner her som sørget for at jeg fikk låne brett og seil, slik at jeg ikke har gått glipp av de vindfulle dagene. Etter en hel uke klarte Air Berlin å spore opp baggene mine med brettet og seilene mine og jeg kunne endelig begynne å starte treningen med eget utstyr.

Annonse

I utstyrsteltet karret jeg til meg spoten ved siden av tidligere verdensmester Steven Von Broechoven i håp om at dette kanskje ville gi meg litt ekstra profesjonelle tips angående rigging av seil og rutine. Om det har hjulpet vet jeg ikke, da jeg innså at Steven Von Broechoven tok med seg 17 master så han kan ha 7 seil rigget til enhver tid og i tillegg mulighet til å knekke 10 master og fem brett. Mens jeg selv holdt det simpelt med én mast og ett brett.

Dagen etter startet konkurransen for alvor. Forholdene er ekstremt vanskelige her med kastete vind uten like og rotete sjø i alle retninger. Jeg sørget for å overbevise meg selv med at det er kjempe lett å seile her og at det er en drømmespot. Realiteten er at dette kanskje er den verste windsurfingspoten for freestyle, men siden det er Rene Egli surf center som er hovedsponsor for verdenscupen, er det her vi må seile konkurransen. En bra ting med Fuerteventura er at det alltid er vind. Jeg kom hit 1. juli for å trene så mye som mulig før konkurransen, og jeg har vært på vannet hver eneste dag. Noen av dagene her har det blåst over 25 m/s. I denne vindstyrken er bare det å bære brettet tilbake til bilen en prøvelse. I tillegg pisker sanden hardt mot kroppen og øynene. Redningen er googles brillene (slalombriller) som kjæresten min tok med. Eneste mulighet til å rigge ned og opp sail uten å få en kilo sand i øynene. Det ser rart ut med skibriller her, men helt nødvendig noen dager. Dagen konkurransen startet ble vinden svakere. De siste dagene har det blåst ca 9-12 m/s.

I mitt første heat seilte jeg mot en italiensk jente. Jeg startet heatet ganske bra med å lande de viktigste triksene tidlig i heatet for å sikre seieren. Jeg visste at jeg burde vinne dette heatet og gjorde heldigvis det. Selv om man vet at man burde vinne eller tape over en bedre eller en dårligere seiler enn deg selv kan man aldri være sikker. I disse forholdene kan alt skje. På guttesiden har det skjedd at noen av de beste har blitt slått av noen som er ranket mye lavere enn dem selv. Det er spennende å følge med.

Ett heat varer i 7 minutter, og det er 3 triks hver vei du får poeng for.

I neste heat seilte jeg mot Yoli De Brendt fra Venezuela. Hun har vært proff windsurfer de siste 10 årene, så det sa seg selv at jeg ikke “burde/kunne” vinne over henne. Jeg tapte, men seilte et bra heat jeg er ganske fornøyd med. 

Siste dagen med dobbel eliminering. Jeg startet mitt første heat mot italienske Franscesca Floris. Forholdene var ujevne, men sterk vind. Akkurat det jeg håpet på. Jeg rigget min 4.4 kvm og visste at jeg burde sette trikset switch kono for å sikre seieren så tidlig som mulig. Det gikk ikke helt etter planen da mitt første forsøk endte i et tryn. Men heldigvis er et heat mellom 6-7 min, så jeg fikk god nok tid til å sikre seieren. I dag var det vinn eller forsvinn! Jeg vant, og seilte neste heat mot en jente fra Nederland. Jeg gikk videre etter dette heatet også, og hadde kun 10 minutter til jeg skulle seile mitt neste heat nr 3. Ganske så hektisk! Dette var mot Maxime Von Gent fra Bonaire i Karibien. I og med at jeg var to måneder på Bonaire tidligere i år for å trene, kjenner jeg henne godt, så jeg visste hva hennes sterke og svake sider på vannet var. Dette utnyttet jeg maks og gikk for triks som ga høyere score enn triks hun kan. 

Etter at jeg vant det tredje heatet, møtte jeg Olya Raskina fra Russland (ranket nummer fire i verden). Hun seilte et mye bedre heat enn meg og stakk av med en klar seier. Så jeg fikk som fortjent. Etter dette heatet endte jeg på 5.plass! Dette er jeg veldig fornøyd med i og med at dette er min første verdenscup og konkurranse noensinne. I morgen er den siste dagen av konkurransen, og jeg skal seile mot Maxime Von Gent igjen for å avgjøre hvem av oss som havner på den totale 5. og 6. plassen.

Aller siste dag på Fuerte. Vi møtte opp på stranda kl 10.00 for skippers meeting. Det var lite vind, så heatene ble utsatt hver eneste time. Helt frem til kl 15.30. Da gjorde dommerne en avgjørelse på at det ikke ble noe mer. Det var planlagt at jeg skulle seile mot Maxime Von Gent fra Bonire i Karibia om hvem av oss som skulle få 5. plassen. Så det endte med en delt 5. plass. Kunne ønske vi fikk seilt dette heatet i og med at jeg hadde slått henne i de andre heatene, så var egentlig klar for å gjøre det igjen, men får ikke gjort noe uten vind. Uansett er jeg veldig fornøyd med resultatet på 5. plass av 11 deltakere. Og ikke minst erfaringene jeg har fått under denne uken i verdenscupen. Det var et vellykket arrangement både for seilere, dommere og ikke minst publikum. Hver dag var det fullt på stranden av tilskuere og skikkelig stemning! 

Nå skal jeg være her på Fuerteventura to uker til, og værmeldigene ser veldig bra ut til at det blir mange timer på vannet før jeg drar hjem for snaue to uker før jeg setter kursen mot Brouwersdam i Nederland for den neste PWA verdenscupen. Gleder meg allerede, og vet at det blir mange deltakere og et stort arrangement.»