Konfliktfullt på Lista

Farsund kommune er gjenstand for store interessekonflikter. Fugler, 32 vindmøller og enda flere vindsurfere kjemper om en plass i naturen. Redaktør i Farsunds Avis Steinar Spjelkaviknes har noe å si om den saken.

Sist oppdatert 13. mars 2007 kl 18.25
Ivan Christophersen på upopulært besøk på Listas eminente bølger.
Ivan Christophersen på upopulært besøk på Listas eminente bølger.

Steinar Spjelkaviknes leder i Farsunds Avis fra 2. mars 2007.

Vinden på Lista er en verdifull ressurs. Men spørsmålet om vindmøllepark avstedkommer så mange interessemotsetninger og paradokser at befolkningen synes å være i villrede. NVE sier ja, fylkeskommune og fylkesmann sier nei. Miljøvernere sier både ja og nei. Det samme gjør grunneiere i de berørte områder. Den viktigste beslutningsorganet, kommunestyret, sitter ennå på steingjerdet. Til nå vet vi ikke om en eneste lokalpolitiker som har tatt standpunkt.

VINDEN som ressurs har mange aspekter. Lista i storm er en visuell og følelsesmessig opplevelse. Når bølgene løfter seg og møter fast land, får man en konkret og kraftfull naturopplevelse som kan måle seg med det meste. Få på Sørlandet har opplevd dette paradiset i storm og stille.

BRETTSEILERNE opplever Lista som et eldorado, men er utestengt store deler av året. Nå vil de lage surfebølge utenfor moloen på Borhaug og søker fylkesmannen om utvidet inngangsbillett til Listastrendene.

DET VILLE være merkverdig om tretti gigantiske vindmøller kan leve i pakt med fuglelivet, mens en håndfull surfere truer de vernede arter. Det må være mulig å legge til rette for at slike positive friluftsaktiviteter kan utøves i pakt med naturen. Brettseilerne foreslår selv et avgrenset område som er minst mulig forstyrrende for fuglelivet, og totalforbud mot vannsport andre steder. Vi synes dette er et konstruktivt forslag til regulering av en sport som er basert på å utfordre naturkreftene slik mennesker har gjort til alle tider langs vår langstrakte kyst.

NATUREN skal brukes til positive aktiviteter som fremmer trivsel og livsglede. Brettseilerne er en estetisk nytelse når de utfører sine akrobatiske øvelser på bølgetoppene. De fleste som vandrer på Listastrendene vil oppleve dette som et supplement til den gode følelsen det er å bevege seg i grenselandet mellom himmel, hav og land.

Vindsurferne forurenser ikke og lager ikke støy. I motsetning til motorbaserte aktiviteter, er dette en sport på naturens premisser. Dette til ettertanke i et samfunn som prioriterer de små symbolske miljøtiltak fremfor de store og banebrytende.

SELVSAGT er det unike fuglelivet på Lista viktig. Men vi minnes fuglene som bukket under i oljesølet på Fedje. Hver dag passerer et stort antall skip med ukjent last utenfor Lista. Burde vi ikke tatt oss råd til en avansert slepebåt stasjonert i Farsund?

TIL VERN av strendene, og fuglene, hvis ulykken skulle være ute.

Foto: Christian Nerdrum

Publisert 13. mars 2007 kl 13.51
Sist oppdatert 13. mars 2007 kl 18.25
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen