FOR VIDEREKOMNE: Sørsiden fra toppen av Hestebottfjellet er et brattere alternativ som kan være fint på de riktige dagene. Her går en gruppe opp den alternative normalveien som gir oversikt til å planlegge evnetuell nedkjøring av sørsiden.
Lesetid: 7 minutter
Få kjenner fjellene i Hemsedal bedre enn tindevegleder og turbokforfatter Jørgen Aamot. Her får du turbeskrivelser til tre topper i Hemsedal, valgt ut for å representere noe av variasjonen i skiterrenget i dalen.
– Systerskardfjellet er en fin introtur for nybegynner og kan være starten på en fin overgangstur videre østover til Såta. Fjellet ligger i nærheten av der mange har hytte og du når det fra skianlegget også. Jeg bruker den en del som kveldstur, når jeg har gjort noe annet tidligere på dagen, sier Jørgen Aamot.
Råskarsfjellet er for mange bare kjent som et tall: 1609.
– Dette er kjent høyfjellsterreng hvor det blir presentert nedfarter og rundturer som kan inspirere til turer folk ikke har gått før.
Hestebottfjellet ved Lio er i utgangspunktet en topp som er mest egnet for de som har gått en del på tur.
– Også her blir man i liten grad eksponert for skredterreng hvis du følger den anbefalte ruta. Det er fin skogskjøring nederst, så det er en tur der du kan snu ved tregrensa på dager med dårlig sikt.
Toppturski på 90 - 100 mm er brede nok til å flyte bra i pudder og annen myk snø. Hvis topptur er fokus, så er dette den viktigste skia du eier. Her er 12 nye tester.
Hestebottfjellet, Lio 1402 moh
Dette er en populær tur, både helt til topps og som kortere tur opp til skoggrensa. Fjellet byr på artig og variert skiterreng med åpne, jevne flater i toppartiet og god skogskjøring i nedre del.
Vestavinden sørger for jevn tilførsel av snø i dette området, noe navnet Storeskriu og tydelige skredfar i skogen mot Hauganøse vitner om. Man skal være spesielt oppmerksom på skredfare i nærheten av skoggrensa. Det finnes flere brattere nedkjøringsalternativ både vest og øst for toppen.
Lokalt kalles dette fjellet Hestebøttnøse, mens det på kartet heter Hestebottfjellet i likhet med fjellet lengre vest ved Bjøberg. For å skape minst mulig forvirring brukes Hestebottfjellet om begge, slik det står på kartet.
Atkomst/Parkering: Følg RV 52 i ca. 11 km fra Hemsedal sentrum forbi Tuv til Lio. Ta til venstre ned smal vei før du kommer til vestre avkjøring for Liovegen. Kjør over brua med elva Mørkedøla og parker på høyre hånd i det veien dreier vestover.
Fri Flyt har testet et utall sko for topptur på ski. Her får du vite hvilke toppturstøvler som er best og hva du bør tenke på når du skal kjøpe randonee sko.
Normalveien
Fra parkeringen følges veien videre vestover til et stort jorde som krysses mot sørvest og inn i skogen. I skogen traverserer man videre sørvestover til rygg øst for tydelig bekkefar. Følg ryggen og deretter noe øst for ryggen til du kommer over skoggrensa på ca. 1200 moh. Vær oppmerksom på bratte parti nær ruta, både før og etter skoggrensa. Ved 1200 moh dreier du vestover inn i en skålformasjon.
Dette er turens mest skredutsatte punkt. Videre følges skålformasjonen og senere mer åpent terreng til toppunktet. Nedkjøring følger samme vei ned som opp. Når bekkefaret fra ca. 1200 moh har godt med snø kan det være fint å holde dette nedover og heller traversere seinere tilbake til parkeringen. Opp mot skog-grensa kan være en fin ettermiddagstur, kanskje med hodelykt.
Terrengklasse: 2 Utfordrende
Stigning: 626 meter
Himmelretning: N, NØ
Lengde: 3 km
Farer: Bratte parti i nærheten av foreslått rute 1030-1150 moh. 30-35 grader 1190-1230 moh
Normalvei alternativ
Alternativ oppstigning er å fortsette rett sørover ved ca. 1200 moh, øst for en kolle. Drei etter hvert vestover langs kollen og fortsett videre opp nord for toppen inn på normalruta. Dette oppstigningsalternativet går i terreng mindre eksponert for skredfare og kan også fungere som nedkjøringsalternativ. Rutevalget gir også god oversikt til eventuell nedkjøring på sørsiden av fjellet.
Terrengklasse: 2 Utfordrende
Stigning: 626 meter
Himmelretning: SØ
Lengde: 3,3 km
Farer: Bratte parti i nærheten av foreslått rute 1030-1150 moh. Løsneområde for snøskred vest for ruta i flatt parti på ca. 1200 moh
Råskardfjellet har flere fine nedkjøringsmuligheter som for det meste ligger skjerma for vestavinden og her finner du ofte gode snøforhold. Treffer man de riktige glennene i skogen kan det også være riktig så fint. Om våren når isen går på Mørkedøla er det anlagt en bruløsning ca. 200 meter vest for Normalveien. Dette er tre av rutene som er presentert i boka.
Adkomst/parkering: Følg RV52 vestover fra Hemsedal sentrum i 19,5 km og parker på brøytet lomme på venstre side, 1,5 km forbi bru på rv52. For rute 4.5.5 fortsett 850 meter videre vestover langs rv52 og parker på brøytet lomme på venstre hånd.
Normalveien
Fra parkering går ruta over elva og gjennom grind i gjerde. Fortsett inn i skogen mot Rupe-bekken som følges til skoggrensa. Her bratner det til og våkne veivalg kreves videre i terrenget noe øst for bekken til man når flatt parti ved ca. 1300 moh.
Her går ruta videre nordvestover i skålformasjon. Mot toppen av skålformasjonen dreier ruta sørvestover og går etter hvert i småkupert, ofte avblåst, terreng til toppunktet. Hvor man velger å starte nedkjøringen er avhengig av snøforholdene.
Terrengklasse: 1 Enkel
Stigning: 672 meter
Himmelretning: N, Ø
Lengde: 3,2 km
Farer: Bratt terreng i nærheten av ruta fra skoggrensa, 1100-1200 moh.
Hemsedal er et av Norges best populære skianlegg, og har gode muligheter for frikjøring og topptur. Hemsedal er eid av Skistar.
Normalveien direkte alternativ
Dette er et vanlig nedkjøringsalternativ og forsenkningen som denne ruta følger holder ofte på god snø. Fra om lag 1500 moh kjører man østover til terrenget gradvis danner en forsenkning med mindre rygg til høyre (sør). Fortsett ned til Normalveien som kan følges tilbake til parkering.
Terrengklasse: 1 Enkel
Stigning: 613 meter
Himmelretning: NØ
Lengde: 2,6 km
Farer: Bratt terreng vest for rute ved 1430-1400 moh
Ned Råskardåne
Følg Normalveien til ca. 1520 moh og følg ryggformasjon vestover i om lag 500 meter til høyde. Her starter nedkjøringen i nordlig retning. Vær oppmerksom på vesentlig brattere terreng til venstre (vest) for foreslått rute etter hvert som terrenget bratner til.
Hold østsiden av Råskardåne når man kommer til åpent og skivennlig terreng etter det bratteste partiet. I skoggrensa blir terrenget brattere igjen før det flater ut i skogen som følges tilbake til parkering.
Terrengklasse: 2 Utfordrende
Stigning: 640 meter
Himmelretning: NØ, NV
Lengde: 2,6 km
Farer: Bratt terreng vest for rute ved 1480-1400 moh. Bratt terreng øst for rute ved 1370-1260 moh. 30-35 grader 1260-110 moh
Systerskardfjellet 1498 moh
Dette er en lokal favoritt som egner seg godt på ettermiddagen, spesielt om våren når dagene blir lengre og man kan nyte nedkjøringen i sola fra vest. Systerskardfjellet kan være fin for familietoppturen og terrenget gir god skikjøring for hver høydemeter investert på vei opp.
Fjellet har mange fine nedkjøringsmuligheter, både i nordvestlig og nordøstlig retning fra toppen. Disse alternativene vil imidlertid føre til at man må forholde seg til partier med skredterreng.
Systerskardfjellet kan være utgangspunkt for overgangstur østover til Såta og Storehorn. For videre tur til Såta kjører man ned østsiden av fjellet til flatt område for så å fortsette sørøstover opp mot Såta i oversiktlig og jevnt terreng.
Adkomst/parkering:Følg RV52 fra Hemsedal sentrum mot Tuv og ta av etter 2 km mot Hemsedal skisenter. Etter å ha passert bru, ta til høyre mot Holdeskaret og følg denne veien forbi skisenterets Lodge bygninger til bom. Fra bommen følges Holleskardvegen i 5,3 km til avkjøring på venstre hånd som leder til anvist parkeringsområde før liten bru.
Vestsida
Fra parkeringen følges veien videre sørover i ca. 100 meter før ruta går i spredt fjellbjørkeskog i sørlig retning mot ryggformasjon. Ved 1300 moh dreier ruta gradvis østover mot toppen hvor man får flott utsikt. Nedkjøring samme vei som opp.
Terrengklasse: 1 Enkel
Stigning: 473 høydemeter
Himmelretning: NV, V
Lende: 2,6 km
Farer: Kort parti med 30-35 grader bratt terreng øst for foreslått rute ved ca. 1300 moh.
Toppturer i Hemsedal
Boka Toppturer i Hemsedal inneholder turbeskrivelser til mer enn 40 fjell i tillegg til flerdagersturen Hemsedals-ruta. Rutene i boka er terrengklassifisert og tegnet inn på oversiktsbilder og turkart. Turkartene viser i målestokk 1:50.000.
Forfatter Jørgen Aamot (46) er fjellfører, utdannet tindevegleder (NORTIND) og skredobservatur og skredvarsler for NVE. Han har gjort en rekke førstenedkjøringer i norske fjell og har også vært på skiekspedisjoner i Nepal og Pakistan. Han har tidligere skrevet isklatreføreren Hemsedal Ice sammen med Bjørn Kruse.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.