BRED SKISOKK-ERFARING: Sondre Lindkjølen sender en flatspin på Galdhøpiggen sommerskisenter med to dressokker på hver fot og stilongsen nedi sokkene. Arkivfoto: Tore Meirik
Lesetid: 4 minutter
– Du kan kjøpe to partypacks med ti par dressokker på Dressmann, og fortsatt er det mye billigere enn ett par fjonge skisokker. Sokkene du bruker på julebordet er helt konge også på ski, sier Sondre Lindkjølen.
Med en nokså imponerende merittliste som skikjører, som inkluderer pallplass i Røldal Freeride Challenge på randoutstyr, utallige år som fast skitester for Fri Flyt og årevis med beinhinnebetennelse vet Lindkjølen godt hva han prater om. Og skisokk-erfaringen hans er uangripelig.
– Jeg prøvde mye rart da jeg slet som verst med beinhinnebetennelse, inkludert dyre og fjonge skisokker, men jeg synes dressokker er vel så bra. Den største forskjellen ligger i antall sokker. Og så hører det med til storyen at stillongsen må nedi sokkene. Jeg bruker med andre ord kun lang stillongs, sier Lindkjølen.
Mange hevder skistøvlene er den viktigste delen av skiutstyret, som bindeledd mellom kropp og utstyr. Hva med skisokken – kroppens siste skanse mot harde skistøvler?
– Hva mener du med antall sokker?
– Jo, da jeg kjørte konkurranse hadde jeg alltid med meg et ekstra par sokker som jeg tok på før jeg skulle kjøre, for å få det trangere i skistøvlene. Det er et bra triks også om sommeren, når skoene føles større og mykere i varmen.
Lindkjølen legger forøvrig til at han ikke benytter one form for spenne/borrelås/stropp over den øverste spenna på skistøvlene, og det kan ha betydning for oppfattelsen av sokker.
– Jeg syns støvelen flekser best uten noe som helst over den øverste spenna, sier han.
TESTER: Fri Flyt har testet en rekke skisokker. Foto: Christian Nerdrum
En annen erfaren frikjører som har god erfaring med dressokker er oppdalingen Eirik Finseth. Men han har gått litt motsatt vei, og etter at han begynte å få fjonge skisokker gratis tidlig på 2000-tallet ble han hekta etter mange år med kalde tær og fartsdress.
Finseth var blant verdens beste junior-alpinister på slutten av 90-tallet, fram til han la opp racing-satsingen og fikk fart på en imponerende karriere som frikjører. Han var blant annet fast foran kameraene til Field Productions i mange år.
– Jeg oppdaga skisokker i St. Anton tidlig på 2000-tallet - i voksen alder må man vel kunne si. Fram til da hadde jeg utelukkende kjørt med sånne tynne dressokker nedi skiskoa.
– Hvorfor?
– Nei, det var det vi hadde på den tida.
MED DYRE SOKKER: Dette bildet av Finseth som kjører hjemme i Oppdal i 2011 er tatt såpass sent at han har fjonge skisokker. Men i mange år var han i verdenstoppen på ski med dressokker. Arkivfoto: Tore Meirik
– Det var en revolusjon for meg å oppdage skisokker som gikk over støvlene i kombinasjon med stillongs som stoppa like under kneet, sier han.
– Men hvordan er det mulig å bli en av verdens beste junior-racere med dressokker og stillongs pakka nedi skistøvlene?
– Nei, at jeg fikk til å i det hele tatt kjøre med de greiene der er ganske uforståelig. Men jeg visste liksom ikke av noe annet.
– Var det ikke fryktelig kaldt?
– Jo, helt forferdelig. Men sånn var det å ha på skistølvler, det var kaldt uansett, så det var en obligatorisk del av gamet.
For komfort i støvlene er gode skisokker avgjørende. De beste ski- og alpinsokker har gjennomtenkte materialer og presis passform - og er varme og behagelige. Her får du vite hva du bør se etter og hvilke skisokker som er best.
– Hvordan rigga du til dressokkene og stilllongsen sammen med skiskoene?
– Jeg stappa stillongsen nedi skoa og brydde meg ikke om at sokkene krølla seg. Det er viktig å understreke at jeg aldri brukte sånne hvite tennissokker, det måtte være tynne dressokker som ga skikkelig kontakt med skoene. Vil du ha en litt artig skisokk-historie fra St. Anton i 2001 forresten?
– Ja takk!
– Sondre Bjørkheim (legenderisk skikjører, journ anm.) kom nedover en tur, men han fant ikke skisokkene sine da vi skulle av garde om morran. Det endte med at han fant noe gamle greier i et hjørne som han tok på. Så dro vi til fjells, hvor han tryna så jævlig at begge skisokkene hans spratt ut av buksa. De lå krølla og gjemt inni skibuksene hans.
– Haha, det må ha vært et ganske spektakulært hagesalg?
– Absolutt! Særlig siden han gikk fra to til fire sokker i løpet av kræsjen.
– Har du andre gode skisokktips?
– Nei, egentlig ikke. Eller, jo: Skisokker skal kun brukes nedi skisko, aldri ellers. Og det gjelder på ha ett par du bruker gjennom sesongen. Men du tar altså ikke på skisokkene før føttene skal nedi skistøvlene.
Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Tore Meirik
Journalist
Tore Meirik er journalist, utstyrstester og (mye) mer på tur enn de fleste – med ski, klatretau og elvekajakk. Han er sentral i Fri Flyt når det gjelder alt fra skitesting til dekning av snøskred og reisereportasjer fra inn- og utland. Med bosted i Oppdal er skisenteret og Sunndalsfjella hans hjemmebane.
Har du et tips Tore kan være interessert i? Send han en e-post:
Allerede abonnent?
Norges største og beste magasin om ski, topptur og bratt friluftsliv - siden 1998
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 8 utgaver av Fri Flyt magasin
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av Fri Flyt magasin
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.