Godt ullundertøy eller superundertøy - førstelag kaller noen det - er helt avgjørende for å holde seg varm og tørr enten du er på topptur eller driver frikjøring på ski. Sjekk vår test av ulltrøyer, stillongser og superundertøy!
Sist oppdatert: 1. januar 2023 kl 12.15
FØRSTELAG: Super- eller ullundertøy brukes innerst mot huden når du er på ski - førstelag som det gjerne kalles. Det stiller store krav til både fukttransport og isolasjonsevne i alle slags temperaturer. Foto: Tore Merik
Det gjelder å velge riktig - blir du for varm blir du våt og etter hvert kald, blir du for kald blir du - vel, kald. Særlig til topptur gjelder det å treffe blink slik at du kan gå opp uten å bli for svett og våt, og så kjøre ned uten å fryse eller ha det ubehagelig.
Mange av stillongsene vi har testet heter trekvart, og det er fordi de stopper like under kneet. Dette for at de skal samarbeide med skisokkene, og ikke krølle seg nedi skistøvlene eller rundt kneet - det første er skikkelig ubehagelig.
Mange produsenter av førstelag har egne dame- og unisexprodukter. Vi har testet unisex-versjoner, men forskjellene på ulllundertøy herre og ullundertøy dame er bare utseende og det nokså individuelle faktoren passform. Dermed er testene like relevante for begge kjønn.
Vi har testet både superundertøy og ullundertøy. Førstnevnte er laget i kunstige materialer. Fordelene er lavere pris, de tåler vask bedre, har god evne til å transportere svette og gjerne isolerer mindre slik at de er godt egnet til varme vårturer.
Likevel kan det være verdt å legge litt ekstra penger i godt ullundertøy. Ull isolerer mye bedre når det er fuktig, det hindrer kjip svettelukt og transporterer svette godt. Dermed er ullundertøy mer allsidig, og særlig godt egnet til toppturer hvor man svetter på vei opp og skal holde varmen på nedkjøringen. Og kanskje gjenta det hele noen ganger før skidagen er over.
Siden ull har gode egenskaper til å transportere svette og hindre lukt trenger det ikke vaskes så ofte. Ull må vaskes på 40 grader med spesialvaskemiddel. Sjekk vaskeanvisningen på plagget hvis du er usikker. Merk at vask er energikrevende og sliter på plagget, som gjør at jo mindre det trengs å vaskes, jo mer bærekraftig er det.
Alle ullplaggene vi har testet bruker såkalt merinoull. Dette er en ullkvalitet, og de aller fleste benytter merinoull fra New Zealand eller Australia. Dermed er plagg med merinoull i Norge svært langreist.
Årsaken til at ull fra norske sauer ikke er egnet til klær er mye hardt vær i Norge som gjør at norske sauer får ull som er tjukk og stiv - og dermed klør.
Det tynne ullundertøyet har små forskjeller fra produsent til produsent, men det er større variasjoner på de kraftigste og tykkeste variantene.
Oppgitt ullblanding avslører antall gram ull per kvadratmeter. 200-250 g/m2 er som regel i varmeste laget for høy aktivitet, men litt for tynt når man bikker 10-15 minusgrader. Til de kaldeste dagene er løsningen gjerne å bruke det som ett av flere mellomlag, eventuelt to trøyer.
Men pass på at det ikke blir for trangt – ull er nemlig varmt fordi det er mye luft i stoffet, og trykker du stoffet flatt mister det sine isolerende egenskaper. Stillestående luft er hemmeligheten bak all isolering, og derfor det er mye varme i nettingtrøyer – de har få kontaktpunkt mot huden.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.