Ullundertøy for topptur og frikjøring

Det beste ull- og superundertøyet

Godt ullundertøy eller superundertøy - førstelag kaller noen det - er helt avgjørende for å holde seg varm og tørr enten du er på topptur eller driver frikjøring på ski. Sjekk vår test av ulltrøyer, stillongser og superundertøy!

FØRSTELAG: Super- eller ullundertøy brukes innerst mot huden når du er på ski - førstelag som det gjerne kalles. Det stiller store krav til både fukttransport og isolasjonsevne i alle slags temperaturer. Foto: Tore Merik
FØRSTELAG: Super- eller ullundertøy brukes innerst mot huden når du er på ski - førstelag som det gjerne kalles. Det stiller store krav til både fukttransport og isolasjonsevne i alle slags temperaturer. Foto: Tore Merik

Det gjelder å velge riktig - blir du for varm blir du våt og etter hvert kald, blir du for kald blir du  - vel, kald. Særlig til topptur gjelder det å treffe blink slik at du kan gå opp uten å bli for svett og våt, og så kjøre ned uten å fryse eller ha det ubehagelig.

Vi har testet mange ulltrøyer for frikjøring og topptur: Blant høydepunktene finner vi de norske modellene Devold Kvitegga, Northern Playground Hoodie wool, Brynje Super Thermo og Aclima WarmWool Hood. Blant benklærne er Arc´teryx Rho Hybrid, Falke Wool Tech, Devold Kvitegga, House of Hygge Capri og Northern Playgrounds litt spesielle 3/4 padded longs verdt å nevne. Ja, og for ikke å snakke om heldressen Aclima WarmWool ¾ overall.

Mange av stillongsene vi har testet heter trekvart, og det er fordi de stopper like under kneet. Dette for at de skal samarbeide med skisokkene, og ikke krølle seg nedi skistøvlene eller rundt kneet - det første er skikkelig ubehagelig.

MED FØRSTELAGET YTTERST: På varme vårturer er det behagelig å gå motbakke med ulltrøya som ytterlag. Foto: Tore Meirik
MED FØRSTELAGET YTTERST: På varme vårturer er det behagelig å gå motbakke med ulltrøya som ytterlag. Foto: Tore Meirik

Mange produsenter av førstelag har egne dame- og unisexprodukter. Vi har testet unisex-versjoner, men forskjellene på ulllundertøy herre og ullundertøy dame er bare utseende og det nokså individuelle faktoren passform. Dermed er testene like relevante for begge kjønn.

Vi har testet både superundertøy og ullundertøy. Førstnevnte er laget i kunstige materialer. Fordelene er lavere pris, de tåler vask bedre, har god evne til å transportere svette og gjerne isolerer mindre slik at de er godt egnet til varme vårturer.

Likevel kan det være verdt å legge litt ekstra penger i godt ullundertøy. Ull isolerer mye bedre når det er fuktig, det hindrer kjip svettelukt og transporterer svette godt. Dermed er ullundertøy mer allsidig, og særlig godt egnet til toppturer hvor man svetter på vei opp og skal holde varmen på nedkjøringen. Og kanskje gjenta det hele noen ganger før skidagen er over.

Siden ull har gode egenskaper til å transportere svette og hindre lukt trenger det ikke vaskes så ofte. Ull må vaskes på 40 grader med spesialvaskemiddel. Sjekk vaskeanvisningen på plagget hvis du er usikker. Merk at vask er energikrevende og sliter på plagget, som gjør at jo mindre det trengs å vaskes, jo mer bærekraftig er det.

SVETTETRANSPORT: På slike dager er det viktig at ullundertøyet ikke blir for varmt. Foto: Kristoffer Kippernes
SVETTETRANSPORT: På slike dager er det viktig at ullundertøyet ikke blir for varmt. Foto: Kristoffer Kippernes

Alle ullplaggene vi har testet bruker såkalt merinoull. Dette er en ullkvalitet, og de aller fleste benytter merinoull fra New Zealand eller Australia. Dermed er plagg med merinoull i Norge svært langreist. 

Årsaken til at ull fra norske sauer ikke er egnet til klær er mye hardt vær i Norge som gjør at norske sauer får ull som er tjukk og stiv - og dermed klør. 

Det tynne ullundertøyet har små forskjeller fra produsent til produsent, men det er større variasjoner på de kraftigste og tykkeste variantene.

Les mer om ullundertøyets egenskaper og ikke minst hvor miljøvennlig det er og hva som skal til for at det klør (eller ikke) her!

Oppgitt ullblanding avslører antall gram ull per kvadratmeter. 200-250 g/m2 er som regel i varmeste laget for høy aktivitet, men litt for tynt når man bikker 10-15 minusgrader. Til de kaldeste dagene er løsningen gjerne å bruke det som ett av flere mellomlag, eventuelt to trøyer. 

Men pass på at det ikke blir for trangt – ull er nemlig varmt fordi det er mye luft i stoffet, og trykker du stoffet flatt mister det sine isolerende egenskaper. Stillestående luft er hemmeligheten bak all isolering, og derfor det er mye varme i nettingtrøyer – de har få kontaktpunkt mot huden.

Test av Devold Kvitegga Hoodie

Hettegenseren Devold Kvitegga er et ypperlig valg for deg som vil ha en allsidig og varm ulltrøye med hette

Devold Kvitegga Hoodie

357 gram (str. L)

1 199 kroner

devold.com

Kvitegga er en nokså tykk førstelag-ullgenser fra norske Devold. Den har hette og relativt høy hals. Kvitegga er laget i 100 % merinoull, og er altså uten syntetiske materialer.

Genseren er vendbar, slik at du kan vrenge den for et litt annet utseende eller hvis innsiden blir klam.

I bruk

Kvitegga-genseren er enkel og ujålete med høy kvalitet i materialet. Ren merinoull er svært behagelig og fungerer veldig godt på toppturer, særlig på de kalde dagene. Genseren transporterer svette godt, samtidig som den isolerer fint.

Hetta er fin i bruk, og behagelig, men klumper seg litt når den ikke er i bruk. Vende-funksjonen er kanskje ikke avgjørende for så mange, men den har heller ingen baksider. 

Devold Kvitegga er en svært allsidig ulltrøye som vil passe bra for de fleste frikjørere og toppturfolk - særlig på dager med lav temperatur og mye vær.

Test av Aclima WarmWool Hood sweater

Aclima WarmWool Hood sweater er blant de beste ulltrøyene vi har testet. Den er svært allsidig og har smarte detaljer.

Aclima WarmWool Hood sweater

197 gram (str. L)

1 499 kroner

aclima.co

Svenskeide Aclima ble etablert i Drammen i 1939, og i dag har det nokså anerkjente merket svært mange ullplagg i porteføljen.

Warmwool er en serie med nokså varme ullplagg. Denne hettegenseren er laget i 100% merinoull, og har hette/ balaclava som kan legges bak helt eller delvis, og dermed gi høy hals (med netting foran munnen) eller crewneck. Under armene og langs siden er ullstoffet tynnere enn ellers på genseren.

Foran på brystet er glidelås og genseren har lomme på magen med glidelåsåpning på hver side. Ermene har hull til tomlene og venstre hånd har hull til smartklokke.

I bruk

Aclima treffer blink så det suser med denne genseren som overrasker med smarte detaljer vi ikke trodde vi trengte.
Først: Kombinasjonen hette/ balaclava er genial. Den er riktignok såpass tykk at den klumper seg litt bak nakken, men i bruk er den fantastisk god, og muligheten til å åpne halsen eller gå for høy hals er aldeles super.

Videre er komforten veldig god, og selv om genseren er nokså varm, gjør den lange glidelåsen foran samt materialet under armene at den lufter godt. 

Tommelløkkene fungerer upåklagelig, og åpningen til smartklokka er genial; den fungerer perfekt, samtidig som den ikke er kjip når den ikke brukes.

Håndvarmerlomma på magen føles overflødig - hvis det er så kaldt at den trengs har man gjerne på seg flere lag slik at den blir utilgjengelig. Men: Det er ingenting som tyder på at denne detaljen presser opp prisen (genseren er langt fra blant de dyreste vi har testet), så da blir det vanskelig å klage på den.

Aclima WarmWool Hood sweater er verdt pengene for hvem som helst som driver med ski og topptur.

Test av Northern Playground Hoodie wool

Northern Playground Hoodie er en fantastisk genser til topptur med ei genial hette.

Northern Playground Hoodie wool

225 gram (str. L)

1 100 kroner

northernplayground.no

Northern Playgrounds ull-hettegenser er temmelig tynn og lett. Den er laget i 72 % økologisk merinoull og resten silke

Genseren er relativt enkel, med få spesielle detaljer. Men den har integrert hette og halvhøy hals.

I bruk

Denne genseren viser at den enkle ofte kan være det beste. Hette-ullgenseren fra Northern Playground er kanskje ikke veldig varm - den er helt klart best egnet for skidagene som ikke er så kalde, eller sammen med en ekstra genser.

Samtidig oppleves passformen og hetta som kolossalt gjennomtenkt. Hetta sitter tett og fint, og passer under både lue og klatrehjelm. Samtidig er den så minimalistisk at den ikke merkes når den ikke er i bruk og ligger sammenkrølla øverst på ryggen.

Genseren er i tillegg ekstremt komfortabel - silken gjør den veldig myk og deilig - og pusteevnen er super.

Northern Playground Hoodie wool er en enkel men veldig gjennomtenkt og god hette-ullgenser for dagene som ikke er bikkjekalde.

Test av Arc´teryx Rho Hybrid Bottom

Arc´teryx Rho Hybrid Bottom er en tight stillongs genser i litt ull og mest polyester. Den er fint på varmere dager med høy intensitet.

Arc´teryx Test av Arc´teryx Rho Hybrid Bottom

139 gram (str. L)

999 kroner

arcteryx.com

Kanadiske Arc´teryx sitt førstelag Rho kommer i flere varianter, men alle er laget med innslag av merinoull og en polyester-variant de kaller Phasic.

På denne fullengde-stillongsen er panelet med merinoull plassert på magen og i skrittet - det kanadierne kaller high odor-areas.

Ellers har stillongsen relativt enkelt design med få spesielle detaljer.

I bruk

Arc´teryx sin stillongs er enkel og stilren, men med litt spesiell passform; Foran går stillongsen høyt på magen, og ser litt rar ut.

Phasic-materialet er veldig mykt og behagelig mot huden, og isolasjonsevnen er helt ålreit. Men dette er en tynn stilllongs, som ikke er like varm som en del alternativer.

Siden buksa er lang må den brettes rundt knærne for på ikke krølle seg nedi skistøvlene. Stillongsen er slitesterk med lang levetid - det er bra!

Arc´teryx Rho Hybrid bottom er en lang og kjekk stillongs for turene som ikke er bikkjekalde.

Test av Devold Kvitegga ¾ longs

Du skal være ekstremt kresen for å ikke sette pris på Devolds fine og allsidige trekvart-stillongs Kvitegga.

Devold Kvitegga ¾ longs

216 gram (str. L)

949 kroner

devold.com

Kvitegga er en nokså tykk trekvart stillongs fra norske Devold. Den er laget i 100 % merinoull, og er altså uten syntetiske materialer.

Stillongsen er vendbar, slik at du kan vrenge den for et litt annet utseende eller hvis innsiden blir klam.

I bruk

Kvitegga er en enkel og ujålete stillongs med høy kvalitet i materialet. Ren merinoull er svært behagelig og fungerer veldig godt på toppturer, særlig på de kalde dagene. Stillongsen transporterer svette godt, samtidig som den isolerer fint. 

Kvitegga-longsen er enkel men samtidig veldig bra. Vende-funksjonen er kanskje ikke avgjørende for så mange, men den har heller ingen baksider. En svært allsidig stillongs som vil passe bra for de fleste frikjørere og toppturfolk.

Devold Kvitegga ¾ longs er et usedvanlig fin ull-stillongs for både kalde vinterturer og varmere vårturer.

Test av Brynje Super Thermo trøye

Brynje Super Thermo genser er et strålende valg for deg som ikke vil ha ull, ikke vil ha en kjempevarm genser - og synes det er ok å vise litt kropp.

Brynje Super Thermo trøye

120 gram (str. L)

779 kroner

brynje.com

Hvis Brynje fra Larvik har et signaturplagg må det være nettingtrøya, som merket har i en drøss varianter.
Super Thermo er ikke laget i ull, men i kunstmaterialet polypropylen. Nettingen skal maksimere fukttransport samtidig som den skaper luftlommer som holder på lufta og dermed isolerer.

Genseren har høy hals med glidelås og ekstra paneler på skuldrene for å gjøre det mer behagelig på bære sekk.

I bruk

Brynje Super Thermo må være blant de beste alternativene hvis man ikke vil ha ull. Nettingkonstruksjonen gir uovertruffen evne til fukttransport, samtidig som genseren oppleves som temmelig varm. Denne er riktignok ikke i nærheten av Arctic Double fra samme merke hva isolasjon angår, men til toppturer på godværsdager vinter og vår vil denne fungere supert.

Passformen er fin, og genseren er ganske lang. Halsen er god, men nokså tight, og med glidelåsen oppe slik at halsen brettes et hakk ned blir det ganske mye press mot luftrøret. Siden genseren er ganske gjennomsiktig er det for øvrig en fordel hvis du synes det er greit å vise litt kropp med denne her.

Brynje Super Thermo er blant de beste alternativene til ull vi har prøvd.

Test av Northern Playground Longs 3/4 padded man - med rumpeisolasjon

Northern Playgrounds padded trekvart longs vil være et førstevalg for deg som fryser mye på rumpa eller sitter mye i snøen.

Northern Playground Longs 3/4 padded

450 gram (str. L, inkludert padding), 315 gram uten padding

1 350 kroner inkludert padding, 950 kroner uten

northernplayground.no

Norske Northern Playground har stort fokus på bærekraft i sin markedsføring, og denne trekvart-stillongsen har en spesiell detalj: Den har sydd inn en lomme på rumpa hvor man kan legge inn (og ta ut) en ekstra isolasjonsplate slik at man fryser mindre på rumpa på kalde dager - eller kan sitte lengre på rumpa før det blir for kaldt.

Selve stillongsen er laget i 72 % merinoull og resten polyester og elastan. Lomma til paddingen åpnes og lukke smed glidelås øverst på baksiden. Longsen har lommer på knærne for å legge inn egen isolasjon.

Rumpepaddingen er laget i norsk ullfilt dekket med overskudds-polyester.

I bruk

Det er ingen tvil om at dette er longsen for deg som fryser mye på rumpa, eller stadig setter deg i snøen (perfekt for snowboardere!). Den avtakbare rumpeisolasjonen er både smart og velfungerende; Enkel å ta inn og ut, og effektiv – men litt mer masete å sette inn på tur med hansker eller votter på.

Ellers er stillongsen temmelig ordinær, med unntak av lommene på knærne som er en fin detalj for de som vil ha ekstra varme der. Den er svært behagelig, passformen virker gjennomtenkt og den er passe varm for allsidig bruk - men kanskje i varmeste laget for vårturene.

Northern Playground sin trekvart longs med ektra rumpevarme er - ikke overraskende - et ypperlig og bærekraftig valg for deg som sliter med kald bakende.

Test av House of Hygge Mens Capri ¾ stillongs

House of Hygge Capri trekvart-stillongs er enkel og grei, og godt egnet til dagene da den verste kulda har sluppet taket.

House of Hygge Capri stillongs

137 gram (str. L)

749 kroner

houseofhygge.no

Hemsedalske House of Hygge sin Capri trekvart-stillongs er laget i Kina, i 100 % merinoull.

I bruk

House of Hygges merinostillongs har gjennomtenkt passform, selv om den kanskje er litt høy på magen. Lengden er passe lengde slik at den dekker beina uten å lage krøll i skistøvlene.
Som genseren byr den kanskje ikke på så voldsomt eksotiske designgrep, men er likevel en allsidig og passe varm stillongs som funker fint til både frikjøring og topptur, men den er ikke blant de varmeste benklærne.

House of Hygge Capri stillongs er gjennomtenkt og vil passe mange, men på de kaldeste dagene i Hemsedal kan det bli litt kjølig på beina med denne.

Test av Aclima WarmWool ¾ overall

Aclima WarmWool ¾ overall er et eksotisk med samtidig genialt plagg som ikke koster skjorta.

Aclima WarmWool ¾ overall

498 gram (str. L)

1 699 kroner

aclima.com

Aclimas heldress med trekvart beinlengde er laget i 100% merinoull. Overdelen har samme hette/ balaclava som den fine hettegenseren i samme serie; du kan altså velge mellom rund hals, høy hals eller balaklava.

Videre har heldressen toveis glidelås som går helt ned til skrittet, samt glidelås rundt baken for å gjøre det enklere å gå på begge typer dobesøk.

Den har også tommelløkker i ermene, tynnere materiale under armene og langs sidene, og forsterkninger på hetta og utsiden av armene.

I bruk

Heldress i ull er et temmelig eksotisk påfunn, og Aclima hevder selv de var ført i verden med nettopp dette.

Og etter å ha testa dette vanvittig behagelige plagget er det vanskelig å forstå hvorfor noen ikke har funnet på detteb her før - særlig siden prisen slett ikke er avskrekkende.

Baksidene med heldress er ganske åpenbare; det er litt vanskeligere å gå på do for kvinner og bæsjerengte menn, og man kan ikke ta av bare stillongsen eller bare trøya hvor det blir varmt. Men det siste kanskje ikke et problem veldig ofte?

Fordelen med heldressen er selvsagt at man slipper å få kald snø i glipen mellom bukse og jakke og voldsom komfort - her er ingen overganger mellom det ene og andre.

I tillegg har Aclimas heldress de samme, fine detaljene som WarmWool-hettegenseren; Hetta med sine tre muligheter er veldig bra (selv om den klumper seg litt øverst på ryggen), og passformen virker gjennomtenkt.

Pluss også for at heldressen er betydelig rimeligere enn genser og stillongs fra samme serie.

Aclima WarmWool ¾ overall har litt å gå på med tanke på allsidihghet, men dette er likevel en så deilig heldress at den trygt kan anbefales.

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.