Første tech-binding med «ekte DIN»?

Ryktene rundt Markers kommende tech-binding florerer, og nå letter Marker selv litt på sløret.

Sist oppdatert: 31. juli 2014 kl 09.14
KING?: Mange tror Marker jobber med en tech-frambinding kombinert med en vanlig bakbinding a´la Duke.
KING?: Mange tror Marker jobber med en tech-frambinding kombinert med en vanlig bakbinding a´la Duke.

Marker-sjef Jonathan Wiant innrømmer at de har anstrengt seg stort for å holde all informasjon om den nye tech-bindingen hemmelig, men etter at testing av bindingen ble observert i Østerrike avslører han nå litt om den nye og mye omtalte bindingen.

Først i verden?

– Det er med en viss stolthet jeg bekrefter at Marker blir den første bindingsprodusenten som får ISO-sertifisering på vår nye PinTech-binding, som betyr at dette er en techbinding som fyller de samme kriteriene for utløsingfunksjon som en vanlig alpinbinding. Mer enn det ønsker jeg ikke å avsløre, annet enn at dette er den første av mange fordeler som vil avsløres når bindingen lanseres, sier Wiant til Fri Flyt.

Det er snakk om ISO-standarden 13992:2006 -som gjelder for toppturbindinger.

– Like bra som vanlige alpinbindinger

DIN skalaen angir ved hvilket trykk bindingen skal løse ut, og skal i teorien være lik uansett hvilken sertifiserte binding man bruker. Ifølge Markers folk har ingen tech-bindinger på markedet i dag denne sertifiseringen, og viser til «Release value», og ikke «DIN-value» (Dynafit viser til DIN 16 om sin Beast-binding på sine nettsider, dog uten å avsløre om de er ISO-sertifisert. For de andre modellene oppgir Dynafit ikke DIN-verdier).

– At en techbinding er ISO-sertifisert betyr i praksis at den er like sikker og forutsigbar som en alpinbinding i forhold til utløsning, og er sertifisert på akkurat samme måte. Dette er den første techbindingen som oppnår denne sertifiseringen. Den kan da selges som en sikkerhetsbinding på samme måte som alpinbindinger selges, sier Erlend Dannatt i Marker-importør Tendenzer.

Hemmelig testing

Testing av bindingen har foregått i både Mellom-Europa og Skandinavia, og det er i forbindelse med dette at ryktene om bindingen (får den navnet King?) har begynt å svirre. 

– Vi har anstrengt oss til det ytterste for å holde bindingen hemmelig, og har allerede gjort unna tusenvis av høydemeter både opp- og nedover. Men da vi måtte trekke inn tredjeparts folk for å få ISO-godkjenningen «sprakk» bobla, sier Wiant.

Den norske frikjøringsprofilen Stian Hagen er sentral i produktutviklingen både hos Völkl og Marker, men han vil ikke avsløre noe som helst om den nye bindingen –selv om svaret mer enn antyder at han har prøvd den:

– Jeg kan dessverre ikke avsløre noe mer akkurat nå, men jeg kommer med info så fort jeg har lov til å si mer, sier Hagen.  

LES OGSÅ: Hva skal bindingen hete?

Publisert 31. juli 2014 kl 09.14
Sist oppdatert 31. juli 2014 kl 09.14
annonse

Relaterte artikler

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen