Dunjakker - test av vanntette dunjakker

Test av vanntette dunjakker

Dunjakker er i ferd med å bli standard for varme jakker. Her har vi testet fem ulike jakker som er vannavvisende, eller vanntette. Det gjør jakkene ypperlige på sure høstdager, særlig til klatring.

test av vanntette varmejakker
Test: Vi har testet fem varme jakker som tåler en skur. Fra venstre Norrøna Trollveggen ACE down, Bergans Røros, Helly Hansen Arctic Ocean Parka, Arc’Teryx Alpha Parka og Mammut Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket. Foto: Dag Hagen

Vanntette, eller vannavvisende dunjakker, er gode å ha når regnet plutselig kommer en sur høst eller vinterdag. Står du for eksempel og sikrer en kamerat under klatring, er behovet ekstra stort for en varm jakke.

For selv om dunjakker etterhvert har blitt svært populært som varmejakke i Norge, har vi her testet fem varianter som er vannavvisende.

Da jakkene ble testet var det Arc’Teryx Alpha Parka som kom best ut. Men et godt og langt rimeligere alternativ er Bergans Røros.

Spesielt om høsten er det gjerne høytid for prosjektering av klatreruten din. Og sikkert det samme for din klatrevenn.

Det vil igjen si timer stillestående under klippen, mens du tålmodig lar klatreren der oppe i tauet «file» på cruxsekvensen på ruta han drømmer om å gå. 

Men det er ikke bare klatrere som trenger varme jakker på denne tiden. Alle gjør det. Samtidig bøtter det ned i dette fagre landet, ikke uvanlig helt mot julefeiringa.

Tidligere var duniser uegnet når himmelen åpnet seg. De formelig sugde vann, og man kom hjem som en våt klut om man møtte en skur.

test av regntette varme jakker
Test: Slik ser det ut når dunisen er vanntett – eller iallfall vannavvisende. Her er det Arc'Teryx Alpha Parka som må takle en skur i Jotunheimen. Det tålte den godt. Foto: Dag Hagen

Nå har produsentene skjønt at om man lager jakka med et ytterstoff som ikke suger vann, eller som i det minste er vannavvisende – det trenger ikke være tett som en tørrdrakt – så slipper man unna.

Da er det bare å riste jakka når man kommer i hus så er alt greit. Jakkene er gjerne ikke laget for lang tid i regn, selv om flere av de faktisk tåler det.

I denne testen er det vel bare Helly Hansen Arctic Ocean Parka som kan håndtere at himmelens sluser åpner seg i time etter time. De fleste av oss skygger banen lenge før det har gått så lang tid.

Vi har hanka inn fem jakker, tre norske, av ulike kvaliteter, for å kunne si noe om forskjellen på designet og for å kunne guide i hva man bør velge.

Kriteriene for testen har vært disse, med en skala fra én til ti:

  • Vanntetthet

  • Varme

  • Pusteevne

  • Lommer

  • Glidelås

  • Hette

  • Komprimerbarhet

  • Vekt

  • Pris

Fire av de fem jakkene hadde pose – ingen av de med kompresjonstrekk. To av de; Norrøna og Bergans, hadde innvendig lomme som skal fungere som trekk, Mammut og Arc’Teryx hadde eksternt trekk. Helly Hansen hadde ikke vedlagt trekk.

Vi opplevde eksternt trekk som det absolutt mest praktiske, siden jakka måtte vrenges inn i det innebygde trekket, noe som syntes unødvendig, tungt og tidkrevende. Da er det bedre å lenke et eksternt trekk fast i lomma slik at man ikke mister det. 

test av varme vennavvisende jakker
Ulik størrelse: De fire jakkene var relativt like. Seilerjakka var i en annen dimensjon når det kom til tyngde og komprimerbarhet.

Slik har vi testet

Alle jakkene er vurdert ut ifra funksjonsmessige kvaliteter og testet under kalde forhold på fjellet. Vanntettheten er testet i dusjen, der vi har stått i ti minutter på full trøkk. Deretter har vi sett på hvor mye fuktighet stoffet hadde tatt opp. De er også testet i skikkelig dårlig vær i Jotunheimen.

Konklusjonene er som vanlig i våre tester ikke et rent snitt av karakterene, men en helhetsvurdering av kvalitetene, der noe veier tyngre enn annet. Tidvis kan man jo godta en høyere pris om funksjonen er eksepsjonelt bra. Likeledes kan det være fornuftig å trekke fram spesielle egenskaper, som vanntetthet for eksempel.

Vi kan vel allerede her røpe at alle jakkene i denne testen er veldig bra, og det var ikke lett å kåre en testvinner. Det var lettere å kåre en «mest for pengene»-vinner, siden prisforskjellen mellom billigste jakke og dyreste jakke var hele 6000 kroner!

Test av Bergans Røros

Bergans er et av de ærverdige norske merkene og har eksistert i over 100 år. Fra Bergans-meisen har de via Bergans-anorakken nå endt opp som en full tilbyder av en bred range utstyr. Det er gledelig at Bergans presenterer sin jakke Røros til en så fin pris, og dermed vinner «mest for penga».

test av varme vannavvisende jakker
Mot vinter: I Jotunheimen fikk vi oppleve piskende regn under testen. Regnet hadde gitt seg da dette bildet ble tatt, men det bildet ikke viser er at det blåste katter og kaniner og var veldig kaldt. Da er det greit å teste varme jakker. Fo
FF_mest_for_pengene
Bergans Røros
  • Vekt: 840 gram

  • Isolering: Dunspenst 700 cuin, «Re: Down», dvs resirkulert dun

  • Ytterstoff: Polyamid

  • Glidelås: Enveis 

  • Lommer: Frontlommer med glidelås. To innerlommer, én med glidelås. Innerlommen med glidelås kan også fungerer som kompresjonslomme.

  • Hette: Medium hette som kan romme en hjelm. Har regntrekk og stormkant.

  • Størrelse: Stor i størrelsen

  • Pris: 4000,-

skala
8/10

Bergans har en litt spesiell oppstartshistorie; det var sykkelfabrikanten Ole F. Bergan, en ivrig jeger og friluftsmann, som startet det hele på grunn av ryggproblemer. Han fant opp Bergans-meisen på en jakttur i 1908 etter at han var blitt stiv og støl over hele kroppen av å bære sekken, som i tillegg gnagde mot ryggen.

Hans oppfinnelse gjorde Bergans til en ledende leverandør av ryggsekker. Bergans-meisen har vært et ikonisk produkt helt til på 60-tallet, og er jo det fremdeles. Nå overtok anatomiske ryggsekker markedet fra 70-80-tallet, men Bergans-meisen er ikke mindre en historisk suksesshistorie.

Men Bergans hvilte ikke på sine laubær. De har også en god tradisjon for jakker. Bergans Anorakk – eller «Ekstremanorakk» som navnet var, ble oppfunnet i 1967 og ble raskt en markedshit. 

Nå er bomull (og vadmel) ikke lenger det store innen fjellklær – litt synd – men slik er det. Det positive er at jakkene nå er mye lettere og varmere (om de er ment for det). Det gjelder også Bergans Røros dunjakke. 

Den er en utradisjonell dunjakke i en tradisjonell drakt. Tradisjonell fordi den er enkelt designet. Men det enkle er ofte det beste sies det. Her er det allikevel gjort tankearbeid. Sidesømmene er flyttet for å hindre slitasje, med hensyn på bæring av sekk. Den har forlenget ryggparti for å varme bakdelen. Videre formsydde albuer for bedre bevegelse, og elastisk ermeavslutning med tommelhull for å varme hendene. 

Bergans Røros test av varme jakker
Gjennomtenkt: Bergans har tenkt godt i design av sin Røros. Her er lufting under armene. Det kan jo bli varmt i en skikkelig dunis.

Ventilasjonsglidelåser under armene gjør det enkelt å regulere temperaturen. Ytterstoffet er vindtett og vannavvisende, og hakebeskyttelsen har hurtigtørkende og fuktabsorberende materiale. Den har også gode mansjetter til hendene, med tommelhull.

test av Bergans røros
Varmer: Mansjetter til hendene er digg når det blåser eller regner.

Bergans har også et aldri så lite triumfkort i ermet. I denne jakka er det resirkulert dun, noe som jo absolutt teller i miljøets retning – og også dyrenes retning. Resirkulert – det er kanskje derfor dunspensten er nede i 700. Vi tenker at alt som trekker i retning av en bedre verden teller positivt.

Av andre finesser kan vi nevne lommene: Frontlommer med glidelås, to innerlommer, en med glidelås og en i Mesh. Innerlommen med glidelås kan også fungere som pakklomme. Ingen av jakkene har kompresjonstrekk, men to av de nevner at jakka kan pakkes i innerlomma, som for Bergans. Men det er litt av en øvelse å få jakka inn i den lomma – det er rett og slett for trangt og knotete, så det er bedre å bare stappa jakka i en krok i sekken.

Bergans Røros mangler toveis glidelås
Hmmm: Hvorfor er det ikke toveis glidelås? Det er for eksempel veldig viktig når man sikrer en som klatrer, ellers må jakka være helt åpen.

Fast, formsydd hette som kan justeres med snøring på baksiden. Glidelåsen burde vært toveis. Hvorfor er den ikke det?

Sist men ikke minst: Bergans ønsker å gi produktene et lengst mulig liv. Blir produktet ditt ødelagt, kan du sende til Bergans for reparasjon. Har du ikke bruk for produktet lenger kan du pante det, så vil de selge det brukt eller lage et redesign-produkt av det. Eller du kan leie fremfor å eie.

For oss fremstår Bergans som at de har en gjennomtenkt moral bak de de holder på med. Til en pris av 4000 kroner lander Bergans Røros soleklart som «Mest for penga» i denne testen. 

VURDERING
Vanntetthet
Varme
Pusteevne
Lommer
Glidelås
Hette
Komprimerbarhet
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Lett, bra miljøprofil, fantastisk pris, ventilasjon under armene, mansjetter

MINUS

Ikke toveis glidelås

Test av Norrøna Trollveggen ACE down

Satser du på Norrøna er det vanskelig å bomme – og det gjør du heller ikke om du går for Norrøna Trollveggen ACE down. Den er enkel og veldesignet med et lett og solid stoff. Har du 8000 kroner til overs er det bare å løpe å kjøpe.

Norrøna Ace Down Besseggen
Jotunheimen: Norrøna Ace Down med utsikt mot Besseggen. Her hadde regnet sluttet, men jakkene i denne testen fikk kjørt seg tidligere på dagen.
Norrøna Trollveggen ACE down
  • Vekt: 844 gram

  • Isolering: 950 gåsedun av Responsible Down Standard (RDS)

  • Ytterstoff: PU-belagt Vectran

  • Glidelås: Toveis

  • Lommer: To innvendige Mesh-lommer med glidelås, og to utvendige frontlommer. 

  • Størrelse: Stor i størrelsen

  • Hette: Stor hette med plass for hjelm

  • Pris: 7999,-

skala
7/10

Det var i 1929 at Jørgen Jørgensen, en norsk utendørsentusiast, startet sin søken etter pålitelig utstyr for det tøffe og barske landskapet i Norge. Han begynte med enkle ting som lærstropper, ryggsekker laget av seilduk og bomullsplagg, og dermed staket ut Norrønas retning.

Norrøna er spesielt kjent blant klatrere, og da særlig for sin Trollveggen Gore-tex-jakke fra tidlig 80-tall.

Denne ble brukt på den norske ekspedisjonen til Trango i 1984, en legendarisk tur formidlet i bokform av Stein P. Aasheim; Trango – Triumf og Tragedie.

Turen endte med førstebestigning av Norskeruta på Great Trango Tower, men også at to av ekspedisjonens fire deltagere, Hans Christian Doseth og Finn Dæhlie falt i døden på vei ned. 

norrona-ace-down-glidelås
Åpner seg: Uten knapp nederst så er det lett å åpne jakka. Spesielt til sikring under klatring er det hensiktsmessig å kunne åpne glidelåsen og samtidig kneppe igjen jakka nederst.

Vi har valgt å teste Norrøna Trollveggen ACE down, siden den både er varm, vannavvisende og er ment for klatring og skikjøring. Derfor har den god hette med plass til hjelm. Hetten har en stramming bak som drar både fronten ned og halsen sammen. Like enkel stramming nederst; bare dra og det strammes – trykk og det løser seg. Enkelt og greit.

En stor og en liten Mesh-lomme med glidelås innvendig. To utvendige lommer, som er relativt lave, men fremdeles lar deg få selen utenpå. 

Vi savner kanskje en knapp nederst som hindrer glidelåsen å gli opp. 

norrona-ace-down-hettestramming
Enkelt: Hvorfor gjøre det komplisert? Det gjør ikke Norrøna, og vi likte den enkle strammemekanismen til hetta.

Ytterstoffet er vannavvisende og av en slags rip-stop-kvalitet der det er lagt inn horisontale og vertikale flytende krystallpolyesterfibere for å hindre ytterligere riftskade hvis du skulle være så uheldig å få en slik en. 

norrona-ace-down-hette-arm
Avstivning:Hetta har en fin brem som gjør at regnet ikke renner ned i ansiktet. Ermene har ikke mansjett så det er greit å ta med hansker om du ser at været skifter.

Dunfyllet er av 950-kvalitet og av Responsible Down Standard (RDS), som vil si at det ikke plukkes dun av levende dyr, og at dyrene behandles bra.

Myk fleece ved haka hindrer ubehagelig slitasje ved lange dager ute.

Norrøna Trollveggen ACE down fremstår som et toppvalg i denne testen.

VURDERING
Vanntetthet
Varme
Pusteevne
Lommer
Glidelås
Hette
Komprimerbarhet
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Lett, pen, bra hette

MINUS

Dyr

Test av Mammut Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket

Mammut har laget kvalitetsutstyr i mange år og skuffer sjelden. Heller ikke nå med sin Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket. Den er lett og med en smart blanding av dun og primaloft.

test av mammut Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket
Mammut: Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket er lett og kontstruert med en smart blanding av impregnert dun og primaloft.
Mammut Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket
  • Vekt: 826 gram

  • Isolering: 850 gåsedun og Primaloft

  • Ytterstoff: Impregnert Pertex Quantum Pro

  • Glidelås: Toveis

  • Lommer: Mesh-lommer innvendig, to høye lommer mhp klatresele, to brystlommer samt innvendig brystlomme.

  • Størrelse: Stor i størrelsen

  • Hette: Stor hette med plass for hjelm

  • Pris: 6499,-

skala
8/10

Sveitsiske Mammut slår Helly Hansen i alder med noen få år. De oppsto i 1862 i Dintikon nord i Sveits. Siden har de vært en suksesshistorie, og foruten norske Ajungilak har de kjøpt den tradisjonsrike skoprodusenten Raichle og skismøringsmerket Toko. 

Vi har testet mange produkter fra Mammut opp igjennom årene og har alltid vært imponert over kvaliteten. Videre er vi imponert over bredden i produktsortimentet. De har hjelmer, tau, seler, hardware, sko, treningsklær – og duniser. 

Mammut Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket- ann
Preller av: Vi holdt oss tørre i Mammut Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket, på tross av massivt med regn.

Mammut støtter RDS  som star for «Responsible Down Standard» som skal sikre at dyrene blir godt behandlet, og at produsentene ikke plukker dun av levende dyr. De støtter også Fair Wear Foundation, som skal sikre arbeidere gode arbeidsforhold. 

Mammut Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket har høye frontlommer med hensyn på bruk av klatresele, to brystlommer (med festehempe) som er tilpasset sekk og en innvendig brystlomme. I tillegg to innvendige Mesh-lommer uten glidelås.

Mammut Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket lommer
Velplasserte: Lommer både opp og nede på Mammut Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket. De øverste har sikringshemper slik at du slipper å miste verdifulle gjenstander.

God krage, som nok er såpass vid at en bør ha en hals under kalde forhold. Strikkstramming foran og bak på hetta samt nederst. Her må du trykke inn festeknappen når du strammer, og det føltes litt uvant. Knapp nederst under glidelåsen som hindrer at den glir opp og som også gjør at du kan sikre ut av «hullet» om du trekker glidelåsen litt opp, som man må når man har klatreselen under jakka. 

Mammut Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket stramming
Hendig: Bra mekanisme for stramming i livet. Stram strikken og klem for å løsne.

Dunen i jakka er impregnert slik at den skal beholde varmeegenskaper selv når den er våt. 

Den har en god passform og er meget lett. Jakken gir svært god bevegelse i armene, og er sydd slik at armbevegelse oppover ikke stoppes. 

Mammut Eigerjoch Pro IN Hooded Jacket fremstår som en jakke helt i toppskiktet i denne testen, og anbefales på det sterkeste.

VURDERING
Vanntetthet
Varme
Pusteevne
Lommer
Glidelås
Hette
Komprimerbarhet
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Lett, god komprimerbarhet, veldesignet, håndmasjett

MINUS

Kollapset litt på skulderne under mye regn

Test av Arc’Teryx Alpha Parka

Arc'Teryx – denne produsenten slutter aldri å imponere. Stadig kommer de opp med enda bedre produkter, med nye og innovative løsninger. Arc’Teryx Alpha Parka er bare helt rå, men det er ikke bare kvaliteten som er helt rå. Prisen også.

Test av Arc'Teryx Alpha Parka Knutshø Besseggen.
Med utsikt: Arc'Teryx Alpha Parka med Knutshø og Besseggen i bakgrunnen. Foto: Dag Hagen
FF_testvinner
Arc’Teryx Alpha Parka
  • Vekt: 805 gram

  • Isolering: 850 gåsedun og Careloft

  • Ytterstoff: Gore-Tex Infinium og Hadron

  • Glidelås: Toveis

  • Lommer: To utvendige, brystlommer og drop-in-lomme.

  • Størrelse: Meget stor i størrelsen

  • Hette: Stor hette med plass for hjelm

  • Pris: 9999,-

skala
9/10

Arc’Teryx er en av de største stjernene innen klatresegmentet. De ble grunnlagt vest i Canada i 1989, først som «Rock Solid», et navn som ble skiftet til Arc’Teryx i 1991.

Hensikten med navneskiftet var deres grunnleggende visjon om å skape «banebrytende, evolusjonær innovasjon». Og det må man vel si de har greid, med nå over 1000 ansatte globalt, sammen med en helt unik standing som utstyrsprodusent. 

Alpha Parka er den eneste jakka i denne testen som i sin beskrivende tekst fra produsenten er ment som «belay jacket», altså nettopp til å stå på standplass under eller i veggen, og forhåpentligvis ikke fryse. Og etter våre tester skal det mye til å fryse i denne jakka – den er nemlig fantastisk varm – og lett, en combo som jo er uslåelig for klatring

Om vi skal begynne øverst så er kragen meget høy og god, og varmer derfor langt opp i nakken. Hetta er hjelmkompatibel, uten at det er et stort poeng i denne testen, siden vi ikke har satt det som premiss. Snorene for hettestramming er hanskekompatible, slik at du slipper å ta de av når kulda setter inn.

Arc'Teryx Alpha Parka hette
God beskyttelse: En skikkelig god krage og hette gjør at du holder deg varm.

Jakka er delvis i Gore-Tex Infinium. Delvis vil si at det vannavvisende Infinium er lagt på hette, skuldrer, nedre ermer og bakre kant. Derfor tåler jakka en skur, men om du blir offer for nordvesten med piskende regn i timer vil den nok ønske en tørr overtrekksjakke. 

Her er det gi og få. Om du ønsker svært lett vekt må du ofre noe. Men all den tid man drar på cragget i tørt vær, så er det sjelden skybruddet varer lenge, eller man ikke relativt lett slipper unna før alt er vått. Nå er jakka ment som en overtrekksjakke, til å trekke over skalljakka. Derfor er den også stor i størrelsen. 

Arc'Teryx Alpha Parka glidelås
Toveis: Arc'Teryx Alpha Parka med knapp under toveis glidelås. Dette er veldig bra når man sikrer en klatrer, siden glidelåsen må trekkes opp for å komme til selen.

Resten av stoffet er i Arc’Teryx eget stoff Hadron, som er lettere enn tilsvarende stoffer, samtidig som det er mer slitesterkt.

Fyllmaterialet er 850 gåsedun etter Responsible Down Standard, sammen med syntetisk Careloft. Sistnevnte er plassert på vannutsatte steder. Toveis glidelås som sørger for at du får sikra fra selen. Alpha Parkas har to utvendige håndlommer og en brystlomme samt drop-in-lomme for tingene du må beskytte, men som samtidig må være lett tilgjengelig.

Arc'Teryx Alpha Parka lomme
Mot vann: Glidelåsen til lommene er vannavvisende.

Jakka går til rett under rumpa, og er, som nevnt over, kjempevarm og god. For ordens skyld må vi påpeke at denne jakka også egner seg til annet enn sikring på et klatrefelt. Vi er rett og slett meget imponert over hva produsenten har fått til her. 

Vekten, sammen med brukervennligheten gjør dette til testvinneren, på tross av en helt drøy pris. 

VURDERING
Vanntetthet
Varme
Pusteevne
Lommer
Glidelås
Hette
Komprimerbarhet
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Meget god kvalitet, god vanntetthet, veldig lett, tiltalende design

MINUS

Veldig høy pris

Test av Helly Hansen Arctic Ocean Parka

Helly Hansen Arctic Ocean Parka er egentlig en seilerjakke, men jakken fungerer også svært godt både skitur eller sikringsarbeid under fjellveggen. Det er ikke tilfeldig at dette er en salgssuksess verden over.

Helly Hansen Arctic Ocean parka varm jakke regntett
SOLID JAKKE: Helly Hansen Arctic Ocean Parka er solid så det holder, og tåler mer regn enn noen annen jakke i denne testen.
Helly Hansen Arctic Ocean Parka
  • Vekt: 2000 gram

  • Isolering: 100% polyamid

  • Ytterstoff: 100% polyamid

  • Glidelås: Toveis

  • Lommer: To store borrelåslommer nede, to store borrelåslommer oppe med fleecefór, samt en glidelåslomme oppe. En liten glidelåslomme og en Mesh-lomme.

  • Størrelse: Meget stor i størrelsen

  • Hette: Stor hette med regntrekk

  • Pris: 6999,-

skala
8/10

Det finnes ikke mange norske sportsklesmerker som er eldre enn Helly Hansen. Det hele begynte i 1877 da kaptein Helly Juell Hansen og hans kone Margrethe startet produksjon av oilskin-klær.

Det laget de av grovt sengetøy impregnert med linfrøolje. Resten er historie – en vellykket sådan kan vi vel si. 

Helly Hansen-klær brukes jo nå over hele verden og er bejublet spesielt i seilermiljøet, der krevende forhold med vind, kulde og fuktighet kjøler ned en stakkar på kort tid. Men ikke med denne jakka. 

Derfor tok vi den med i vår test, selv om den er et wild card. Kanskje kunne en jakke som er ment for de mest harske forhold funke like bra, eller enda bedre under klatreveggen?

Helly Hansen Arctic Ocean parka doble lommer
Behag: Nede er det doble lommer. De innerste, som klart er myntet på å varme hendene, har fleecefór.

Det er ingen tvil om at Helly Hansen Arctic Ocean Parka er en solid sak. Den er skikkelig skrudd sammen og tåler mer enn alle de andre jakkene i denne testen til sammen. Resten av jakkene er kjempelette, mens Arctic Ocean Parka veier langt mer – ca 2 kilo.

Derav soliditeten. Og derav den meget solide vanntettheten. Flere av de andre jakkene vil nok bukke under når vannsøylen blir høy nok, eller når nordvesten har stått på for lenge. Derfor er denne jakka bra til all mulig bruk – bare ikke selve klatresituasjonen – til det er den for tung. Og det er jo ikke slik at man kjøper en varmejakke kun til cragget – iallefall ikke de fleste. Nei, den brukes nok hele høsten og kanskje vinteren, på vei til jobb, kafé, i all slags vær. 

Rent isoleringsmessig stiller den dog ikke helt på topp. Det er luft som isolerer – det er derfor dun er best; mest luft per kvadratcentimeter. Arctic Ocean Parka skal tåle et voldsomt uvær, og det går ut over luftigheten i jakka. Det er kanskje derfor den er så enormt stor i størrelsen. Du må pakke på med plagg under for å holde deg skikkelig varm.

Når det kommer til størrelsen så må vi vel nevne at til vanlig bruk bør du gå ned et par størrelser. Det vil si at om du er en mann på 180 cm, så passer størrelse Small (!). Helly Hansen Arctic Ocean Parka kler ellers både vestkant og østkant, både nord og sør i landet. 

Av finesser har vi to store borrelåslommer nede, bak disse to fleece-fórete lommer, to store borrelåslommer oppe med fleecefór, samt en glidelåslomme oppe.

Glidelåsen er meget solid og med toveis lukking. Du skal jobbe litt for å komprimere Arctic Ocean Parka, men vi vil vel bare råde deg til å ikke tenke mer over den saken – bare akseptere at jakka tar mye plass.

Inni jakka er det en liten glidelåslomme og en mesh-lomme. 

Helly Hansen Arctic Ocean Parka ekstra hette
Duger: Helly Hansen Arctic Ocean Parka er rustet for skikkelig uvær. Her er det ikke bare én, men to hetter.

Hetta har ikke stramming i bakkant, kun foran og det er jo greit når den ikke skal romme en hjelm. Det den har i forhold til de andre jakkene er ekstra trekk over hetta, nesten som en ryggsekk der du kan trekke regntrekk ut bak på lokket. Videre kan du trekke hetta enda lenger frem ved å folde og trekke ut en innfoldet brett i fronten. Dette selvsagt myntet på vertikalt regn av kald karakter. Fronten ved hakepartiet er fleecebelagt.

Helly Hansen Arctic Ocean parka refleks
Sikkerhet: Helly Hansen Arctic Ocean Parka har flere reflekser påsydd. Dette myntet på om du skulle falle overbord på havet. Men det kan også være bra en mørk høstkveld til lands.

Det har aldri vært et mål å gjøre Arctic Ocean Parka til en lettvekter, og det ser man på de solide løsningene.

Siden man spesielt på vestkysten i Norge lett kan få temmelig harske tilstander fremstår denne jakka som et meget godt valg om du skal kombinere det norske livet i mye dårlig vær med en god og varm jakke på cragget. 

VURDERING
Vanntetthet
Varme
Pusteevne
Lommer
Glidelås
Hette
Komprimerbarhet
Vekt
Pris
Totalvurdering
PLUSS

Meget solid, veldig vanntett, dobbel hette

MINUS

Tung

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.