Bergans har en litt spesiell oppstartshistorie; det var sykkelfabrikanten Ole F. Bergan, en ivrig jeger og friluftsmann, som startet det hele på grunn av ryggproblemer. Han fant opp Bergans-meisen på en jakttur i 1908 etter at han var blitt stiv og støl over hele kroppen av å bære sekken, som i tillegg gnagde mot ryggen.
Hans oppfinnelse gjorde Bergans til en ledende leverandør av ryggsekker. Bergans-meisen har vært et ikonisk produkt helt til på 60-tallet, og er jo det fremdeles. Nå overtok anatomiske ryggsekker markedet fra 70-80-tallet, men Bergans-meisen er ikke mindre en historisk suksesshistorie.
Men Bergans hvilte ikke på sine laubær. De har også en god tradisjon for jakker. Bergans Anorakk – eller «Ekstremanorakk» som navnet var, ble oppfunnet i 1967 og ble raskt en markedshit.
Nå er bomull (og vadmel) ikke lenger det store innen fjellklær – litt synd – men slik er det. Det positive er at jakkene nå er mye lettere og varmere (om de er ment for det). Det gjelder også Bergans Røros dunjakke.
Den er en utradisjonell dunjakke i en tradisjonell drakt. Tradisjonell fordi den er enkelt designet. Men det enkle er ofte det beste sies det. Her er det allikevel gjort tankearbeid. Sidesømmene er flyttet for å hindre slitasje, med hensyn på bæring av sekk. Den har forlenget ryggparti for å varme bakdelen. Videre formsydde albuer for bedre bevegelse, og elastisk ermeavslutning med tommelhull for å varme hendene.

Gjennomtenkt: Bergans har tenkt godt i design av sin Røros. Her er lufting under armene. Det kan jo bli varmt i en skikkelig dunis.
Ventilasjonsglidelåser under armene gjør det enkelt å regulere temperaturen. Ytterstoffet er vindtett og vannavvisende, og hakebeskyttelsen har hurtigtørkende og fuktabsorberende materiale. Den har også gode mansjetter til hendene, med tommelhull.

Varmer: Mansjetter til hendene er digg når det blåser eller regner.
Bergans har også et aldri så lite triumfkort i ermet. I denne jakka er det resirkulert dun, noe som jo absolutt teller i miljøets retning – og også dyrenes retning. Resirkulert – det er kanskje derfor dunspensten er nede i 700. Vi tenker at alt som trekker i retning av en bedre verden teller positivt.
Av andre finesser kan vi nevne lommene: Frontlommer med glidelås, to innerlommer, en med glidelås og en i Mesh. Innerlommen med glidelås kan også fungere som pakklomme. Ingen av jakkene har kompresjonstrekk, men to av de nevner at jakka kan pakkes i innerlomma, som for Bergans. Men det er litt av en øvelse å få jakka inn i den lomma – det er rett og slett for trangt og knotete, så det er bedre å bare stappa jakka i en krok i sekken.

Hmmm: Hvorfor er det ikke toveis glidelås? Det er for eksempel veldig viktig når man sikrer en som klatrer, ellers må jakka være helt åpen.
Fast, formsydd hette som kan justeres med snøring på baksiden. Glidelåsen burde vært toveis. Hvorfor er den ikke det?
Sist men ikke minst: Bergans ønsker å gi produktene et lengst mulig liv. Blir produktet ditt ødelagt, kan du sende til Bergans for reparasjon. Har du ikke bruk for produktet lenger kan du pante det, så vil de selge det brukt eller lage et redesign-produkt av det. Eller du kan leie fremfor å eie.
For oss fremstår Bergans som at de har en gjennomtenkt moral bak de de holder på med. Til en pris av 4000 kroner lander Bergans Røros soleklart som «Mest for penga» i denne testen.