Slik vil de norske Wiral-gründerne revolusjonere «cable cam»-markedet

NTNU-gründerne Emilie Ose-Velle Aabakken, Eivind Sæter, Øivind Aabye og Andrea Holvik Thorson vil gi «cable cam» til folket.

Sist oppdatert: 22. februar 2017 kl 15.31
VISTE FREM: Wiral viste frem produktet under ISPO i Tyskland. Løsningen skal gjøre cable cam enklere og lettere. Foto: Wiral
VISTE FREM: Wiral viste frem produktet under ISPO i Tyskland. Løsningen skal gjøre cable cam enklere og lettere. Foto: Wiral

Wiral, utviklet av gjeng gründere fra NTNU, er en håndholdt og enkel anvendelig kamerarigg som med to fester og en vaier nå kan tilby "follow-cam" til de fleste skikjørere og brettkjørere.

Løsninger med «cable cam» er allerede mye brukt, men i større og mer kompliserte utgaver.

Ifølge Wiral skal riggingen av systemet ta omtrent fem minutter, og krever to punkter å feste i - for eksempel trær eller bygninger. Den største forskjellen fra drone er at den kan følge deg tettere, og brukes i områder hvor du ellers ikke får brukt droner.

– Med Wiral vil du kunne få unike follow camera shots tett på det som skjer, i motsetning til dronen som gir mer oversiktsfilm. Det vil gi unike filmmuligheter i for eksempel skogen, terrengparker, urban skiing, innendørs og over folkemengder hvor du ellers ikke ville hatt dronen din flygende. Derfra tar det kjappe fem minutter å rigge opp og så er det bare å leke seg, sier Emilie Ose-Velle Aabakken, en av fire medeiere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

product render 3
product render 3

UTSTYRET: Slik skal Wiral se ut. Foto: Wiral

Systemet har hun utviklet sammen med Eivind Sæter, Øivind Aabye og Andrea Holvik Thorson, og under sportsmessen ISPO i Tyskland fikk selskapet mye oppmerksomhet for produktet.

– Er det ikke utfordrende å skulle gå inn i actionkamera-markedet?

– Actionkamera og filming har blitt mer allment og har gjort at folk er mer bevisst på film og leter etter måter å skille seg ut på. Folk er lei av å kun se tuppen av skiene fra hjelmkameraet og eksperimenterer nå med nye vinkler. For å gjøre det enkelt er Wiral kompatibel med alle de actionkameraene som finnes på markedet og har i tillegg en fjerdedel av kameraskruefeste som gjør det mulig å bruke mindre kompaktkameraer opp til halvannen kilo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Product render 2
Product render 2

SAMMENLEGGBART: Wiral skal ta liten plass på turen. Foto: Wiral

Aabakken sier det har vært mye prøving og feiling, og at de nå har rundet omtrent 30 prototyper. Nå nærmer de seg det ferdige produktet. 

– Vi har opp gjennom årene sett mange forsøk på mer eller mindre vellykkede hjemmesnekrede løsninger og bestemte oss derfor for å lage et cable cam system som hvem som helst kan bruke. Vi har vært ute å testet systemet siden dag en og filmet med alt fra X2 festivalen til utforlandslaget i sykling. 

– Når satser dere på å være ferdig?

– Planen er å lansere forhåndssalg av Wiral på Kickstarter i mai og levere produktet i august. Wiral kommer til å koste rundt 399 dollar når det kommer i butikkene.

Publisert 22. februar 2017 kl 15.31
Sist oppdatert 22. februar 2017 kl 15.31
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen