– Klarer ting droner ikke er i nærheten av

Det norske kabelkamera-systemet Wiral lanseres denne uka.

Sist oppdatert 16. oktober 2017 kl 14.19
NORSK OPPFINNELSE: Wiral er rimelig, enkel i bruk og klarer ting du bare kan glemme å få til  med drone. Foto: Privat
NORSK OPPFINNELSE: Wiral er rimelig, enkel i bruk og klarer ting du bare kan glemme å få til med drone. Foto: Privat

– I starten lurte folk på hvorfor vi dreiv med kabelkamera når det fins droner. Hva er vitsen liksom? Men etter hvert som de så filmene folk lagde med Wiral skjønte de fort poenget, forteller gründer Emilie Aabakken.

Brukes der droner ikke fungerer

Hun er en av hjernene bak det norske kabelkamera-systemet Wiral, som slippes på Kickstarter denne uka, med ambisjoner om å dra inn pengene som trengs for å lansere oppfinnelsen for alvor. Men hvorfor skal folk styre med kabelkamera når det fins droner?

– Fordi Wiral kan brukes der droner ikke kan brukes. I skog, innendørs, gjennom bygninger og biler i bevegelse, og over folk, noe som ikke er lov med drone. Lydløst, til en brøkdel av prisen og med mye lenger batterikapasitet, sier Aabakken.

Lifestyle2
Lifestyle2

GRÜNDER: Emilie Aabakken er en av hjernene bak Wiral. Foto: Torbjørn Buvarp

– Lite, lett og enkelt

Wiral er et bærbart kabelkamerasystem som veier rundt 900 gram. Det kan settes opp på få minutter, og kameraet kjøres opp og ned langs kabelen – som egentlig er et tau – ved hjelp av fjernkontroll. Ifølge oppfinnerne er dette det første kabelkamerasystemet som er rimelig og tilgjengelig for vanlige folk. Det kan bære kamera på opptil halvannen kilo, batteritiden er mellom tre og fire timer, og systemet skal takle både nedbør og vind.

– Tidligere har det bare vært kjempestore systemer for tunge kamera, som tar lang tid å sette opp. Mindre systemer har vært noe folk har laget selv. Derfor så vi et hull i markedet her, sier gründeren.

Unike vinkler

Systemet kan kjøres 30 grader bratt, har timelapsefunksjon og toppfart på 45 kilometer i timen.

I løpet av det siste halvannet året har Wiral laget 50 prototyper, som har vært prøvd av fotografer verden rundt. Blant annet en ansatt i GoPro, som laget en scene hvor kameraet beveger seg gjennom en bil i fart – noe som ikke skal være mulig å få til med annet utstyr:

(Artikkelen fortsetter under filmen)

Mål: 30 000 dollar

– Tauet er femti meter, og rekkevidden på fjernkontrollen er 200 meter. Så fort vi får inn pengene som trengs er vi klare for produksjon. Vi har en mann i Kina nå, som er i møter med potensielle produksjonspartnere, sier Aabakken.

Målet er å få inn 30 000 dollar på pengeinnsamlingskampanjen, og da vil systemet koste rundt 1500 kroner. Selv om systemet har fått mest oppmerksomhet for sportsfoto, så håper de å nå enda bredere.

– Vi vil at folk skal kunne lage vinkler de aldri ville fått filmet på annet vis, og det har fotografer også utenfor sportsbransjen oppdaget – som med han som kjørte kameraet gjennom en bil. Det er veldig gøy, og det skal bli sjukt spennende å lansere Wiral nå, sier Aabakken.

Publisert 16. oktober 2017 kl 14.19
Sist oppdatert 16. oktober 2017 kl 14.19
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen