– Jeg ser at det er mange som har gått til anskaffelse av raskt og lett utstyr, og som trener både i fjellet og alpinanlegg. For å utnytte utstyret er det greit med noen tips for kjøreteknikken. Denne serien gir deg en liten innføring. For selv om tilnærming til teknikk har et personlig preg, er det greit å få tips om grunnprinsippene, Norges mestvinnende randoutøver, Ola Hovdenak.

I en ny serie, med fire episoder, får du flere gode tips som gjør deg bedre til å kjøre med, og håndtere lett randoutstyr – både i konkurranser og i fjellet. Serien med Hovdenak er laget for å gjøre deg klar til Romsdal Rando, som arrangeres 25. mars i Isfjorden. Konkurransen krever at du er i en viss fysisk form, men det er uansett mye tid å hente på god grunnteknikk.

Annonse

– Hva er fordelen med å gå med lett utstyr?

– Det er mer mobilt, og du kommer deg lenger og raskere på en tur. Det er lettere å komme seg opp flere høydemeter, og du bruker mindre krefter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

hovdenak

TEKNIKKTIPS: Ola Hovdenak gir deg gode tips til kjøring og gåing med lett toppturstyr. Foto: Skjermdump

– Hvordan er kjøringa annerledes?

– Det er jo der utfordringa er i forhold til tyngre utstyr. Du må kjøre mer dynamisk, men på mindre terreng er det desto mer lekent. Du får mye mer ut av 500 meters nedkjøring.

Hovdenak er klar på at flere hadde hatt godt av å bytte ut tyngre utstyr til fordel for et lettere.

– På 70-80 prosent av toppturene man er på er det kanskje 5-10 cm nysnø og litt skare. Da har de smale skiene mer bæreflate. I skogsterreng er de også lette å svinge rundt. Det krever litt innkjøring for å beherske, og i starten kan nedkjøringen være slitsom, men etter hvert blir det bra.

– Hva bør noen som vil starte å gå konkurranser gjøre?

– Du bør starte med å finne et miljø, og prøve deg på de mindre renna rundt omkring. Romsdal Rando er lagt opp til du skal være i god form, ikke topptrent, men du bør ha vært en del til fjells.

Teknikktips for randonee

Se de andre episodene her