Johan Schjerve kjørte linja flere ganger, først i  i 1998, og han er sikker på at mange hadde kjørt den før han.

Annonse

– Kjørt i 1985 eller 86

– Jeg snakka litt med Helge Høyvik – som for øvrig fant opp bil-toppturen ned Dalsnibba – og vi mener denne linja garantert ble kjørt i 1985 eller 86. Da var det masse snø, og den øvre renna var ikke spesielt framtredende, forteller Schjerve.

– Hva tror du er grunnen til at folk tror ei så lett synlig linje ikke er kjørt før?

– Grunnene er flere tror jeg: Før ble det kjørt kortere svinger, og korte, bratte sider som Mannefallet var populære områder. Og med bredere ski ble svingene større, slik at turene i det området ga lite kjøring men mye gåing både opp og tilbake igjen. Linjene ned mot veien på baksiden som Lada, Korte, Lange baksiden, og Videseter ble mer interessante. Dødsulykken ved Mannefallet i 2002 kan også ha medvirket.

Masse folk  under Stryns «storhetstid»

Trond Aalde – godt kjent for sine tøffe skibilder fra 90-tallet på Stryn – forteller om andre tilstander den gang enn nå. Timevis i heiskø og oppkjørt snø var slett ikke uvanlig på Tystigbreen. Også han har kjørt linja, og han var tilbake for å prøve igjen samme dag som Albin lagde filmen sin.

– Ja, men det er tjue år siden sist jeg var der, så jeg bomma på linja i toppen. Dermed ble det bare nedre del på meg. Men jeg så faktisk Albin kjøre den, forteller Aalde.

Han var på Stryn sommerskisenter første gang midt på 80-tallet, og han kjenner godt til «storhetstiden» på slutten av 90-åra.

– På den tiden var Mannefallet skikkelig oppkjørt!

Steffen-&-Trond-tuller-i-snøen-(5)

ERFAREN STRYNEFARER: Trond Aalde er blant de som kjørte linja på 90-tallet. Dessverre uten at den erfarne fotografen tok bilde. Foto: Tore Meirik

– Big ups til hot dogs´ene!

Albin Petterson Bråthe er ikke overrasket over at andre kom han i forkjøpet på linja, men han tror ikke den har blitt kjørt de siste fem årene han har vært fast på Stryn sommerskisenter:

– Ja, jeg mistenkte linja for å være kjørt. Det er jo veldig varierende forhold i området fra år til år, og selv om linja har vært ganske lik de siste somrene, så vet jeg ikke hvordan det var i gamle dager. Men jeg har enorm respekt for de som kjørte hardt og kule linjer på den tiden, det er sjukt hvordan utstyret har endret seg, og hvilke muligheter det har gitt. Jeg har prøvd 90-talls utstyr selv, og det er utrolig vanskelig. Big ups til gamle dagers hot dogs!