NY SNØ: – Vi har nå byttet ut all den gamle snøen med ny kunstsnø. Den forrige snøen hadde etter hvert regenerert seg og fått en konsistens som minnet mer om sukker, sier Emil Moe til Fri Flyt.
Lesetid: 3 minutter
Vi tok en prat med stedsfortredende driftsleder og parkshaper Emil Mo for å lære mer om sukkersnø, hva som er nytt - og om det kanskje er en fordel å hete Emil når du jobber med parkshaping i Norge.
Se film lengst ned i saken!
– Vi har nå byttet ut all den gamle snøen med ny kunstsnø. Den forrige snøen hadde etter hvert regenerert seg og fått en konsistens som minnet mer om sukker, noe som gir dårligere skiforhold. Nå er forholdene optimale igjen, sier Mo til Fri Flyt.
– Hvor ofte bytter dere snø?
– Det varierer litt gjennom anlegget. I racingløypa har vi funnet ut at vi ikke trenger å bytte så ofte, men heller knuse snøen. Der ønsker vi et hardt underlag. Vi knuser, freser og vanner slik at det ikke blir for mykt, men heller ikke for isete. I parken bytter vi derimot jevnlig, minst hver gang vi bygger om. Det blir vel omtrent annenhver måned, fortsetter han.
KARAKTERISTISK: Terje H i backside air over rainbow-railen på SNØ (før vedlikeholdsarbeidet i mai). Foto: Christian Nerdrum
– Hvor mye snø er byttet ut nå?
– Nå har vi akkurat hatt en stor vedlikeholdsperiode på fire uker, faktisk er det den største endringen siden korona og den første uken vi holder stengt siden den gang. Da dyttet vi ut ganske store mengder snø. Helt nederst i bakken har vi vært ganske langt nede. Men egentlig er det jo som en isbre her inne. I parken har vi byttet jevnt over omtrent en halv meter med snø.
Emil forklarer videre.
– Selv om anlegget er innendørs, fordamper snøen. Så vi må fylle på kontinuerlig. Om sommeren smelter det ekstra mye langs kantene, hvor det er mindre kaldt. Hele kjøleanlegget vårt henger i taket; det er ingen kjøling i selve bakken.
Innendørsanlegget ble tvunget til å gjøre radikale endringer for å overleve. Nå ser de langt lysere på tilværelsen.
– Hva gjør dere med den gamle snøen?
– Under vedlikeholdsperioden på SNØ har vi lagt den ut til smelting, sier Emil og innrømmer samtidig at man godt kunne laget noe tøft av den.
– Hva har dere gjort med parken?
– Den største endringen har vært i selve terrenget. Vi har målt opp og tilpasset enda bedre, slik at avstanden mellom elementene flyter fint. Vi har beregnet oss fram til farta mellom rail-lines. Dessuten har vi satt opp et kids-hopp på venstre side med tre bokser på rekke, som ender opp i en «table» (kids-hoppet) og et litt større hopp, som vi kaller 7-er hoppet. Det fungerer bedre nå med en kortere bue, fordi svevet ikke er så stort. Da får du mer hjelp av hoppet.
– Hvor lenge blir parken sånn, da?
– Det oppsettet vi har nå er laget for sommeren. Vi vil gjøre justeringer etter hvert og kanskje bytte ut noen elementer. Til høsten planlegger vi å ha en mer rendyrket racing- og parksesong, med mindre fokus på turister og barnefamilier. Da skal vi bygge om parken igjen, og satser på et enda bedre og kulere parktilbud.
– Lønner det seg forresten å hete Emil hvis man driver med parkshaping i Norge?
– Absolutt! Jeg jobber med (Emil) Fossheim om vinteren, og reiser også rundt med Mushroom crew og shaper, så det funker bra!
Oppgraderinger på SNØ etter vedlikehold
Ny SNØborg.
Barnebåndet er flyttet for å gi et større og bedre område for nybegynnere.
Heisvaieren er kortet ned.
Parken er bygget om og tilrettelagt på nytt.
Av- og påstigning på heisen er forbedret for økt sikkerhet og en smidigere opplevelse.
Isveggen og racehill har fått ekstra vedlikehold og forbedringer.
Snowboardlegenden Terje Haakonsen har et nytt samarbeid på gang.
Allerede abonnent?
Norges største og beste magasin om ski, topptur og bratt friluftsliv - siden 1998
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 8 utgaver av Fri Flyt magasin
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av Fri Flyt magasin
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.