/ Skifilm

Norsk frikjørings-ektepar i hovedrollen

Salomon har fått med sek ekteparet Heidi og Robert Pallin Aaring i ny film hvor de så til de grader setter fingeren på forskjellen mellom nordmenn og svensker.

Sist oppdatert 28. januar 2020 kl 10.09
SKANDINAVISK FOKUS: Robert og Heidi Pallin Aaring har hovedroller i den nye filmen fra Salomon.
SKANDINAVISK FOKUS: Robert og Heidi Pallin Aaring har hovedroller i den nye filmen fra Salomon.

Scandinavian Migration heter filmen, hvor den svenske frikjøreren Lovisa Rosengren har hovedrollen sammen med ekteparet Aaring. I filmen får vi se de tre kjøre noe kolossalt på ski, mens Lovisa står for pratingen, og gir blant annet denne historieleksjonen: we owned Norway in the beginning, but now they are pretty rich there, so we are a bit jealous.

Filmen – inkludert Roberts massive doble backflip - ser du under, men først en liten historieleksjon om landets råeste frikjøringsektepar og hvordan de fikk hovedrollene i Salomons nye film:

Det er 20.oktober 2018 og et utenlandsk nummer ringer på mobilen. Jeg tenker det må være noen form for telefonsalg men velger å ta den. I den andre enden er det en kjent mannstemme som sier; 

– Hi Robert, this is Mike Douglas calling! 

For min egen del kunne dette vært tatt rett ut i fra en drøm, men det er det ikke denne gangen. Mike sier han har sett sesongediten min som jeg la ut for en uke siden, og at han ser på mulighetene til å ha meg med i en av Salomon TVs episoder den kommende vinteren. Planen er å dra til Vatnahalsen å gjøre en story på det å ta i bruk eksisterende infrastruktur for å få bedre tilgang til fjellet. Kalen Thorien og jeg skal være med som utøvere, Mattias Fredriksson som fotograf, og Anthony Bonello og Mike som filmfotografer. Jeg må innrømme at jeg er i ekstase. Endelig har jeg fått den beskjeden alle frikjørere drømmer om å få. Nå skjer det, tenker jeg. Mike sier samtidig at hvis jeg kjenner til noen skandinaviske damer som kjører for Salomon, så må jeg si ifra, fordi det er ønskelig å få med en ekstra kvinnelig utøver i denne episoden. Jeg stopper opp og tenker, mens jeg ser i øya på en kvinne som står i samme rom som meg. Jeg smiler og svarer Mike; “Jo, jeg gjør jo for så vidt det da”.  

Kvinnen som står i samme rom som meg er kona mi Heidi. Hun er også ambassadør for Salomon, og jeg tenker at en bedre sjanse enn dette får man ikke. Mike høres litt skeptisk ut og sier at jeg må sende over noe som kan bekrefte at hun kan å kjøre på ski. Personlig så vet jeg at Heidi holder mål til dette og sender dagen etter over en liten filmsnutt pluss noen bilder av Heidi. Kort tid etter får jeg svar:

– Dette holder i massevis!

To måneder senere har jeg ikke hørt noe videre fra Mike og jeg sender en mail om at jeg har gjort litt research som kan være med å bidra til historien rundt Vatnahalsen. I svar får jeg beskjed om det ingen frikjørere ønsker få. Det skjer ikke. Kort fortalt har ikke Salomon og fotografen vært helt på økonomisk bølgelengde og i og med at prosjektet var fotografens idé, har prosjektet gått til noen andre. Mike skriver at han er lei for det, men at de jobber med å få til et nytt prosjekt der jeg og Heidi skal være med, og at vi må holde de to første ukene i mars åpne. 

Vel, tur ble det! Storyen skulle omhandle skandinavisk skikultur i alpene og hvorfor så mange skandinavere velger å bosette seg der. Kalen Thorien var byttet ut med svenske Lovisa Rosengren, jenta som vant “Salomon Dreamtrip” til Kashmir og viste seg å kjøre så bra på ski at hun endte opp med å få kontrakt med Salomon i etterkant. Værmeldingen så lovende ut og første stopp var Chamonix. Med “the shiniest gear” fikk vi en fantastisk start på turen i Brevent og fra midtstasjonen på Aguille Du Midi. På dag tre var det meldt 70 cm over natten, men vi våknet opp til stengte stasjoner og snø som gradvis slo over til regn. Vi skjønte at det var lite håp og bestemte oss for å flytte på oss. Etter en liten lunsj i Italia kom vi til Martigny på kvelden. Nå sto Verbier for tur. Håpet var at snøen her hadde holdt seg litt kaldere. Vi brukte halve dagen på å stå i heiskø, men da vi først kom oss opp til Mount Fort begynte ting å skje. Vi filmet helt til solnedgang og store deler av skikjøringen som er med i episoden er filmet denne ettermiddagen. Som en frikjører som endelig får muligheten til å være med på en slik produksjon, ønsker man å få vist seg fra sin beste side, og man kan fort bli litt stresset med å ikke få vist det man er kapabel til. Denne ettermiddagen leverte samtlige varene og jeg kan huske fra da vi kjørte ned i mørket at jeg nesten var på gråten av lykkerus. Dette skulle Sjølin ha sett, tenkte jeg.

Vi følte at vi hadde fått kjørt det vi kom for i Verbier og satte snuten mot en annen kjent skidestinasjon for skandinaver, i hvert fall svensker, nemlig Engelberg. Realiteten er vel at vi nordmenn liker å dra til alpene for en uke eller to i året, mens svensker faktisk er nødt til å flytte hit for å i det hele tatt få tilgang på fjell. Her teamet vi opp med fotografen Oskar Enander som fungerte som både guide og fotograf gjennom hele uka. Jeg tør å påstå at det er ingen andre som kjenner Engelberg bedre enn Oskar, noe vi dro godt nytte av. Vi fikk 30 cm kaldt pudder første dagen og hadde finvær resten av uka. Det blir det god skifilm av! Vi var maks heldige med forholdene, og reisefølget var det heller ikke noe å utsette på. Mike er en empatisk legende som man kan lære mye av. Ikke mange i skibransjen har klart å holde skikarrieren intakt så lenge som han. Han har sett muligheter når andre har sett problemer og man føler seg ekstremt priviligert til å kunne stå på ski foran kameralinsen hans. Sammen med kona Susie, Mike Gamble og Anthony Bonello driver han nå Switchback Entertainment som har skapt de aller fleste Salomon TV-episodene det siste tiåret. Anthony hadde regi på denne episoden og er en morsom australier som kommer med sviende ironiske stikk, noe Lovisa fikk erfart mest av oss. Siste dagen cruiset vi alle fem i anlegget uten kamerautsyr. Da er det vanskelig å se for seg at Mike er 50 år!

Se Scandinavian Migration:

Publisert 28. januar 2020 kl 10.09
Sist oppdatert 28. januar 2020 kl 10.09
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen