På samme måte som musikkelskere over hele verden ble slått i bakken av Nirvanas «Nevermind», «Black Album» fra Metallica, Pearl Jam med «Ten» og «Blood Sugar Sex Magik» fra Red Hot Chili Peppers i 1991, ble et sultefora skifilmpublikum tilfredsstilt til de grader høsten 2003. Men hvordan har det seg slik? 

Hvorfor skulle noen måneder om høsten for 10 år siden bli husket så godt i skifilmsammenheng?

Annonse

Les resten av saken og få med deg kåringen av de 15 beste skifilmene siden 1998 i Fri Flyt #100, som er i salg fra torsdag 31. oktober.

Skifilmene som gjorde 2003 til et bra år:

HIGH LIFE
Teton Gravity Research
Dette er filmen som endelig ga TGR prisen for Movie of the Year etter mange år som lillebror til Matchstick. Og det klarte TGR samme år som MSP ga ut Focused. Kent Kreitler gjør et aldri så lite comeback her, og stikker til Chamonix hvor han gjør en rekke av de feteste parktriksa (etter datidens standard) på bratte linjer i fjellet. Enda bedre er åpningsparten med Sage Cattabriga-Alosa, som herjer fælt i nordamerikanske fjell sammen med Metallicas For Whom the Bells Tolls (gåsehudfremkallende – sjekk video under). I tillegg får du drøy storfjellskjøring i beste TGR-stil, akkurat slik vi har det, og på en tid da vi ennå ikke var lei av verken det eller de ustanselige puddersegmentene fra TGRs samarbeidspartner Jackson Hole.

Soundtrack

THE SCANNERS
Push Films
Masse kjøring fra Norge med norske og internasjonale storheter. Hvor ble det av Kenneth Lillemoen og Christoffer Melhus? Svaret på det får du ikke i The Scanners, men du får svar på hvorfor vi stiller spørsmålet. Dette var første gang vi fi kk se norske frikjørere herje sammen med amerikanske stjernekids (Pep Fujas, Simon Dumont og Anthony Boronowski er med). Det hele er skrudd sammen av smålegendariske Henrik Rostrup (igjen), selvsagt med et perfekt soundtrack. Og kanskje best av alt: Rory Bushfi eld som gikk på trynet i en bresprekk i Saas Fee. Henrik Rostrup forteller: – Vi fant noen småjibs i et av isbrepartiene mellom parken og t-kroken. Ingen av oss visste noe sørlig om isbreer på den tida. Det var veldig varmt og treigt i snøen, og da Rory gjorde en liten 180 drop, så hekta han i snøen og seila på ryggen mot en bresprekk. På under tre sekunder forsvant han i sprekken foran øya på alle. Rory lå med hodet først, med en hånd på en liten snøhylle, og med skituppene i været. Senere viste det seg at sprekken var en av de største på hele breen, en bunnløs jævel. Heldigvis var Windstedt på rett side av sprekken og klarte å kaste seg etter skiene. Rory skrek etter hjelp, mens Jon McMurray filmet og lo av hele episoden. Windstedt ble dagens helt da dro opp Rory helt alene.

Soundtrack

SESSION 1242
Poorboyz Productions
Pep Fujas gjorde 540 til både høyre og venstre, med pudderlanding, han landa en 180 ut en stor klippe og gjorde det aller meste baklengs på ei tid da en cork 720 med den fæle Liu Kang-grabben fortsatt var nok til å få deg med i en skifilm. Session 1242 ble nærmest symbolet på moderne skikjøring, med hissig kjøring på rails både i og utenfor byen, svære parkhopp og kanskje viktigst av alt: Jibbing i puddersnøen slik vi kjenner det i dag. Kombinert med tøff musikk og intens klipping hvor kjøringa fikk den oppmerksomheten den fortjente ble Session 1242 filmen alle jibbere husker og elsker.

Soundtrack

FOCUSED
Matchstick Productions Selv om Lyngsalpene ikke fikk sin debut på det amerikanske skifilmlerretet i denne filmen, så vil Focused for alltid være filmen som dokumenterte superstjerna Seth Morrison på toppen av både karrieren og norske fjell. Morrison prøver seg på noen backflips som er så høye at ingen i hele verden, ikke en gang han, kan forvente å sette landinga. Men når han går litt lavere så lykkes han, og det til gangs. Eric Pollard, Pep Fujas og CR Johnson, alle tre med legendestatus i dag, rookies i fjellet den gangen, står måpende og applauderer forbildet Morrison som er så mye bedre enn alle andre. I tillegg til Norge og Morrison på sitt beste i skjønn forening, er det i nettopp Focused du får se Hugo Harrison kjøre storfjellslinjer og stompe svære klipper på måter vi aldri har sett før (og knapt nok senere), og vi får se legenden Shane McConkey gjøre sine første skibasehopp.

Soundtrack

READY FIRE AIM
Poorboyz Productions
Henrik Windstedt gjør 540 over en svær bresprekk, Simon Dumont tar backflip fra et tak og det har aldri vært så fett å se folk fly over gigantiske stepup-hopp. Med i Ready Fire Aim:

Soundtrack

EXACT SCIENCE
Plehouse Films
Mange mener Mickael Deschenaux leverer sin beste skifilmpart noensinne i Exact Science. Skogen Sprang, Sarah Burke, Phil Larose, Thomas Rinfret, Phil Belanger, Dash Longe, Mickael Deschenaux, Phil Dion, Mike Nick, Iannick B m.fl.

Soundtrack

FORWARD
Level 1
Candide Thovex, Chris Turpin, Craig Coker, Derek Finn, John Symms, Liam Downey, Peter Olenick, Phil Larose, Rory Silva, Simon Dumont, Tanner Hall, Dave Chrichton, Emil Coty, Mickael Deschenaux, Phil Belanger, Rory Bushfield, Scott Hibbert og Steele Spence.

Soundtrack

IMMERSION
Scott Gaffney
CR Johnson, Scott og Robb Gaffney, Skogen Sprang og Shane McConkey m.fl.
Sountrack