– Ryktene om at Åre er et slags skiverdens Ibiza nå er direkte usanne

Tobias Liljeroth, redaktør i det svenske skibladet Åka Skidor, og innbygger i Åre, mener medieoppslagene om Åre er sterkt overdrevet.

Sist oppdatert 23. mars 2020 kl 14.55
Åre
ÅRE: Skianlegget er fremdeles åpent, men Åka Skidor-redaktør Tobias Liljeroth sier det er en by som har gått i davle. Foto: Tobias Liljeroth

Det er mange spekulasjoner om situasjonen i Åre i både svensk og norsk presse. Spesielt tabloidpressen, selvfølgelig, ta for eksempel Expressen sin sensasjonsstory “Innefra Åres afterski”. Men det er få nyanserte førstehåndsrapporter om hvordan det i virkeligheten er her akkurat nå. Så jeg vil gjerne gi mitt bilde av situasjonen – som beboer i Åre og som del av skibransjen. 

Ryktene om Åre som et skiverdens Ibiza, eller Nordens Ischgl, om du vil, der hedonismen og partystemningen råder som om det ikke finnes noen morgendag – de ryktene er ekstremt overdrevet og direkte usanne. Ja, Skistar holder heisene åpne.

Men det er satte i gang en rekke tiltak for å hindre opphopning av mennesker. Kabinbanen er stengt. Det er satt opp inngjerdinger i foran heisene slik at skikjørerne spres utover. På heisen VM8an er gondolene tatt vekk og erstattet med stolheiser.I sentrum har alle barer som vanligvis har afterski sluttet med det den siste uka. I den grad man har hatt afterski har det vært i mye roligere former enn vanlig, man har unngått sammenstimling av folk og satt fram håndsprit på alle bord. 

Er tiltakene nok? Det er et annet og mye større spørsmål. 

Åre
STENGT: Afterskien i Åre er nå stengt. Foto: Tobias Liljeroth

Men faktum er at alle i næringslivet i Åre holder seg til retningslinjene fra Folkhälsomyndigheten i Sverige.Mange stemmer i Sverige hevder at alle skianlegg burde stenges umiddelbart.

Spesielt Skistar (som driver Åre, Sälen og Vemdalen) får mye kritikk for at de fortsatt holder åpent. Mange av de kritiske stemmene bruker Norge som eksempel, der alt har vært stengt den siste uka. Men hva er oddsen for at et skianlegg i Norge hadde stengt frivillig uten pålegg fra myndighetene denne uka? Det er dårlige odds for det – uansett om eieren heter Skistar eller Alpinco eller noe annet. 

Åre er nå en by på tomgang, om enn med de fleste virksomheter fortsatt i gang og noen få tilreisende. På fjellet er forholdene så bra du får det i Skandinavia, det er bra føre både i og utenfor løypene. Dessuten er det få å slåss med om snøen – antallet besøkende har sunket drastisk siste uke. 

Mye av dette skyldes at grensen mot Norge har vært stengt siden mandag i forrige uke. Men mye skyldes også at mange svensker fra sør i vårt land unngår å ta turen hit til Åre, siden myndighetene fraråder reisevirksomhet. På noen få dager har antall skikjørere i heissystemet minket drastisk, og nå i helga var det faktisk ganske øde.

Løypene lå tomme nesten uten skikjørere, det var ingen køer, skiheiskafeene som ellers er overfulle var nesten tomme og i gatene var det vanlige folkemylderet helt borte. 

Åre
ÅPENT SKIANLEGG: Det er fremdeles åpne skiheiser i Åre, men få folk i bakkene, ifølge Liljeroth. Foto: Tobias Liljeroth

Og afterskien? Stengt. 

Et grovt anslag her i Åre er at omsetningen har gått ned med 70%. Mange restaurantansatte har allerede mistet jobben, og enda flere kommer kommer til å gjøre det. Det er også flere virksomheter i byen som risikerer konkurs. En ting som skiller Åre fra mange andre skisteder i Skandinavia er at det er en året-rundt-destinasjon. Mange som jobber i servicebransjen i Åre har bosted, familie, barn i skolen og et «vanlig» liv. For dem handler det ikke om å pakke bagen dra hjem når man mister jobben – situasjonen blir mye vanskeligere enn det. 

Men kan man virkelig stille økonomi mot helse? Det er et spørsmål det snakkes om her også. Og alle her kjenner godt til risikoen ved økt smittespredning. Folkhälsomyndigheten kommer til å komme med en ny beskjed om hva som gjelder for landets skisteder i starten av inneværende uke. Etter det vet vi mer. 

Men enn så lenge nyter vi skikjørere de gode forholdene på fjellet, akkurat slik nordmennene med god snø og skimuligheter i hjemkommunen gjør. Selv om det kreves seks heiser og en liten felletur for å ta seg til toppen av Åreskutan, så er turen vel verd besværet. Og få ting får hjernen til å koble vekk tanker om verdens elendighet som en tur ned et av Sveriges beste skifjell. 

Om noen dager må vi kanskje gå på feller hele veien opp. Det vil også være fint. Men enn så lenge går heisene – i en betydelig stillere by enn normalt. 

Kommentaren er oversatt fra svensk til norsk av Fri Flyt-redaktør Henning Reinton.

Publisert 23. mars 2020 kl 14.55
Sist oppdatert 23. mars 2020 kl 14.55
annonse
Relaterte artikler
1-5: Ja, så hvilken type er du? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
En kortfattet analyse av heiskortkortenes ulike kjøperne

Hvilken skikort-type er du?

Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
Drømmeoppfinnelse

Drømmeoppfinnelse?

VERN I GAVE: Barth-Eide sa at 'avtalen' om å verne 30% av verdens natur var en gave til verdens barn. Men hva fikk de egentlig? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andesen
Alle barn ble lovet en gave som skulle løse naturkrisen. Men hva skjedde så?

Mysteriet med den krympende julegaven

SINT: Henrik Kristoffersen reagerte med sinne og snøballkasting da klimademonstranter tok seg inn i målområdet under verdenscuprennet i Gurgl. Foto: Skjermdump/NRK
Kommentar fra Nikolai Schirmer og Ørjan K. Aall

Tar oppgjør med Henrik Kristoffersen

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen