Etterlyser idrettsstjerner i klimadebatten

Tar oppgjør med Henrik Kristoffersen

– Vi bør kunne forvente mer av en landslagsutøver og et forbilde, skriver Nikolai Schirmer og Ørjan K. Aall i en kommentar. De reagerer på Henrik Kristoffersens oppførsel under klimademonstrasjonen i den alpine verdenscupen.

Sist oppdatert: 27. november 2023 kl 14.13
SINT: Henrik Kristoffersen reagerte med sinne og snøballkasting da klimademonstranter tok seg inn i målområdet under verdenscuprennet i Gurgl. Foto: Skjermdump/NRK
SINT: Henrik Kristoffersen reagerte med sinne og snøballkasting da klimademonstranter tok seg inn i målområdet under verdenscuprennet i Gurgl. Foto: Skjermdump/NRK
Lesetid: 3 minutter

KOMMENTAR: Det er mange av oss som husker da slalåmkjøreren Henrik Kristoffersen skrek «Å kaste snøball er ikke lov!» til kameraet etter at en tilskuer hadde kastet en snøball inn i løypa under et renn i Schladming i 2018. 

Forrige helg var det Kristoffersens tur til å kaste snøball, samt gå til verbalt angrep på klimademonstranter under rennet i Gurgl i Østerrike.
Vi bør kunne forvente mer av en landslagsutøver og et forbilde for både unge og gamle. 

 

MILJØENGASJERT: Nikolai Schirmer er  profesjonell frikjører og styremedlem i POW (Protect our winters) Norge, og en av to bak denne kommentraren. Foto: Vegard Aasen
MILJØENGASJERT: Nikolai Schirmer er profesjonell frikjører og styremedlem i POW (Protect our winters) Norge, og en av to bak denne kommentraren. Foto: Vegard Aasen

En av vår tids største utfordringer er klimaendringene. Noe av det vi kommer til å merke mest av i Norge er mindre snø og NRK avdekket nettopp at noen av de som har de største utslippene er vintersportutøvere. 

Henrik Kristoffersen argumenterer for at de som er bekymret for klimaet heller bør engasjere seg i politikk. Det er i utgangspunktet et fornuftig forslag, men problemet er at folk allerede gjør det. Mange blir med i politiske partier, engasjerer seg i organisasjoner, bruker sin posisjon i næringslivet eller utdanningen for å gjøre en forskjell.

Likevel øker utslippene hvert år, og hovedsponsoren av både junior- og rekruttlandslaget i langrenn åpner stadig nye oljefelt.

Derfor velger noen, i ren fortvilelse, å ty til demonstrasjoner, som vi så på Ullevål under landskampen mot Georgia tidligere i høst og i Gurgl denne helgen.

Da er det ikke spesielt imponerende å se Kristoffersen bryte sitt eget prinsipp om å ikke kaste snøball og erklære at «sånne folk skal vi ikke ha her i verden.»

 Ironien er absolutt til stede, da disse menneskene jobber for å bevare selve grunnlaget for Kristoffersens egen idrett:

Kalde, snørike vintre.

Man kan si mye om hvordan regjeringen har håndtert Fosen-saken, men de truet ihvertfall ikke demonstrantene med bank.

 

AVSENDER: Ørjan Kongsvik Aall, klimastrateg i Rambøll og grunnlegger av POW Norge
AVSENDER: Ørjan Kongsvik Aall, klimastrateg i Rambøll og grunnlegger av POW Norge

Vi gjør alle altfor lite for klimaet. Utslippene øker, og det mangler sterke og tydelige stemmer i klimadebatten.

Tenk om vi bare hadde hatt en karismatisk, engasjert alpinist i verdenseliten som utfordret sitt eget forbund når de samarbeidet med fossilselskapet Equinor?

Eller som la ut en Instagram-snutt der han rettet kraftig kritikk mot Jonas Gahr Støre for å legge ned planen om utfasing av norsk oljeproduksjon – et av de viktigste tiltakene i den nylige klimameldingen – før blekket hadde tørket?

Eller hva med en som, med glimt i øyet, oppfordret alle til å bruke stemmeretten sin for å få regjeringen til å satse på fremtidens energikilder i stedet for olje.

Det er på tide å utforske nye måter å bruke stemmen og påvirkningskraften til våre idrettsstjerner for å skape reell positiv endring.

Og hvis ikke vil det være langt færre snøballer å kaste i fremtiden. 

Publisert 27. november 2023 kl 13.39
Sist oppdatert 27. november 2023 kl 14.13
annonse
Relaterte artikler
annonse
Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
Drømmeoppfinnelse

Drømmeoppfinnelse?

VERN I GAVE: Barth-Eide sa at 'avtalen' om å verne 30% av verdens natur var en gave til verdens barn. Men hva fikk de egentlig? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andesen
Alle barn ble lovet en gave som skulle løse naturkrisen. Men hva skjedde så?

Mysteriet med den krympende julegaven

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen