Ingen frikjøringskonkurranse kan sammenlignes med legendariske Verbier Extreme, som arrangeres på nordvendte, enorme, farlige og fantastiske Bec de Rosses i Verbier i Sveits. Og det var her Pia Nic Gundersen tok sin første seier i Freeride World Tour (FWT) lørdag.

LES OGSÅ: Pia vant i Verbier

Annonse

Sikker på seier

– Det er bare som en stor ball av gleder inni meg. Helt ubeskrivelig, sier Pia om seieren.

– Samtidig ville jeg blitt utrolig skuffa med andre plass. Da jeg la meg fredag kveld følte jeg meg sikker på at jeg skulle vinne. Jeg hadde en fantastisk følelse, har aldri følt det sånn før, verken som frikjører eller da jeg var alpinist i fartsdress, forteller hun.

Pias run (du finner det her!)vitner om stor selvtillit og store skiferdigheter. Sjelden har så store klipper blitt hoppa med stomp i noen frikjøringskonkurranse for jenter.

– Jeg har aldri hoppa noe så stort før, men landinga føltes helt fin. Jeg tror det var fordi jeg hadde såpass mye fart. Med lavere hastighet ville utvilsomt landinga vært mye verre, sier hun.

Lyktes med å gi faen

– Hvor sikker var du på å komme over det andre steinpartiet?

– Ikke så veldig, men jeg visse hvor jeg skulle ut, og jeg tenkte «faen heller, her er det bare å gønne på», da jeg kom ned til klippen. Det var jo ikke noe skummelt terreng etter landinga. Alt stemte, og denne gi faen-holdninga var også helt etter planen. Jeg starta litt forsiktig i år, men nå bestemte jeg meg for å bare kjøre på.

LES OGSÅ: Pia satser på seier

SOLID: Pia kjørte inn til førsteplass med nesten 10 poengs margin i Verbier lørdag. Foto: FWT

Stor margin

 – Hva tenkte du da du landet den svære klippen?

– At nå gir jeg jevnt faen i å hoppe de to neste, mindre droppene, slik jeg hadde tenkt. Dommerne mente det var lurt, og at det ville betydd lite for scoren, så jeg angrer ikke for det.

Med en score på hele 83,5 poeng, hadde Pia så mye som ni poeng margin ned til andreplassen, som gikk til sammenlagtleder Nadine Wallner fra Østerrike, som dermed vant årets FWT totalt.

– Det ble liksom gull-løpet dette her, sier Pia.

– Hvordan var føret?

– Øverst var det supert pudderføre, så ble det en periode med en slags skare, men lenger ned, og under klippen jeg hoppa, var det perfekt!

– Bedre enn i fjor

Etter lørdagens seier i Verbier endte Pia på 3. plass sammenlagt. I fjor ble hun nummer to i sammendraget, men uten noen enkeltseiere. Hun er ikke i tvil om hvilket resultat som smaker best.

– Årets sesong er definitivt bedre enn i fjor, selv om sammenlagtresultatet var ett hakk bedre sist. I år har det vært en rar sesong med mye rare forhold, men også større konkurranser med høyere nivå. Men det betyr også mye at jeg er så utrolig fornøyd med runnet mitt, og at min første seier kom med et skikkelig run, og ikke fordi alle andre tryna eller noe sånt.

Full gass neste år

– Hva tenker du om neste sesong?

– Jeg gleder meg veldig! Tror jeg kommer til å være enda mer sulten til høsten, og jeg kommer nok også til å legge mer press på meg selv foran neste sesong, Nå er tida som rookie i touren over, sier Pia.

Hun fikk naturlig nok ganske mye oppmerksomhet på festen kvelden etter finalen, og gir et snev av bakrus skylden for at alle gratulantene ikke har fått svar.

– Jeg setter enorm pris på alle gratulasjonene, men jeg var litt bakis i dag, og har ikke fått tid til å svare dere alle. Men tusen takk skal dere ha alle sammen!