I går vant Henrik Kristoffersen den prestisjetunge storslalåmkonkurransen i Schladming. Her er portrettintervjuet vi hadde på trykk i Fri Flyt Skiguide 2014.

Hver sommer har alpinlandslaget en fysisk test der de inviterer media. Etter årets test stod Aksel Lund Svindal foran kameraene sammen Henrik Kristoffersen (19). Svindal løftet på t-skjorteermet til Kristoffersen. Til info: Det hender folk spør sistnevnte om han ikke burde drive med skihopp i stedet.
– Han har litt å gå på i benken, sier Svindal.
– Jeg er alpinist, ikke et beist som deg, svarer Kristoffersen.

Annonse

Ikke ennå. Per i dag er han bare det største talentet i Norge siden Svindal og Kjetil Jansrud slo gjennom.
– Jeg ble alpinist og ikke jibber fordi fatter'n var alpinist og det er et godt alpinmiljø i Rælingen, der jeg kommer fra, sier Kristoffersen, som fikk sine første ski da han var fem år.
– Hvordan ser en perfekt skidag ut for deg?
Den beste skidagen må være hjemme i Marikollen. Dunke på med slalåm i jula sammen med bruttern på gode forhold, mens fatter’n er trener og mutter’n hjelper til. Det er helt klart den beste skidagen. Ro og fred til å trene.
– Hvem har best stil på ski?
– Alexis Pinturault har en sjuk stil, full gass hele tiden. Synes også Erik Finseth har bra stil ned fjellsidene.
– Har du breie storfjellsski?
– Ja, jeg kjører ikke veldig mye på de, men synes absolutt at det er fett. De første turene er det litt uvant, men man blir ganske fort vant.
– Kan man bruke samme teknikk i løssnø?
– Det er jo fortsatt skikjøring når man kjører løssnø. Jeg pleier å ligge litt mer bakpå når jeg kjører pudder, og så må man være litt smudere når man kjører løssnø. Når man kjører porter bruker man en del mer kraft.

«Setter en sjelden backflip ut i løssnøen og en 360 en gang i blant. Skal ikke si at jeg er noen god trikser, er bedre på å kjøre switch».

Per idag er han ranket som nr 21 i verden i slalom (høsten 2013). Målet denne vinteren er å kjøre seg inn blant topp 10. For å få enda mere kraft har Kristoffersen fått beskjed om å spise seg opp.
– Har planer om å legge på meg noen kilo, men samtidig ikke for fort eller for mye.
Som alpinist mener han at det er en utfordring å klare å trene og spise nok.
– Jeg spiser mye norsk husmannskost. Er ikke spesielt glad i mat, men det må ned uansett.
– Hva slags trening er artigst?
– Kjører en del motocross om sommeren. Jeg fikk vel min først crosser når jeg var fem år gammel og kjørte fram til jeg var 11, men da tok ski helt over. Har kjørt litt igjen nå de siste tre årene, og bruker det som absolutt som trening, selv om det er er litt mer lystbetont.

– En siste ting: Jon Olsson prøver seg i storslalåm. Er det noen i verdenscupsirkuset som kunne gått motsatt vei?
– Jon har gjort noe som ingen andre jeg vet om har gjort, og så langt er det ganske imponerende. Om det er mulig å gå andre veien ... det tror jeg absolutt! Jeg tror ikke at jeg er den som kommer til å gjøre det i hvertfall.
– Hva er det beste trikset ditt?
– Setter en sjelden backflip ut i løssnøen og en 360 en gang i blant. Skal ikke si at jeg er noen god trikser, er bedre på å kjøre switch.