– Lettelse er vel det beste ordet for dette. Det er utrolig krevende å drive et sommerskisenter, det er vel det mest krevende skisenteret man kan drive, sier daglig leder ved Folgefonna, Andreas Skogseth.

For da han, i likhet med Stryn Sommerski og Galdhøpiggen Sommerskisenter, skulle åpne portene for årets sesong, lå det rekordmye snø både på veiene og i anlegget.

Annonse

– Vi var ganske stressa helt frem til midten av juni, sier Skogseth. 

– Sesongen kan vel egentlig generelt oppsummeres med at det var utrolig mye vær. Vi hadde ekstreme snømengder da vi startet, men håpet det verste hadde gitt seg i mai, men vi fikk så mye at vi til slutt måtte holde stengt i to ukedager-perioder.

Snøstorm

I tillegg kom snøstormen som satte prikken over I-en for skisenteret.

– Rett før starten av juni fikk vi en helt vanvittig snøstorm som begravde heisen. Vi måtte bokstavelig talt grave frem alle t-krokene.

 Ble det dyrt?

– Vi tapte mye inntekter. Mai og juni er normalt sett de beste månedene, så vi tapte mye på det.

Likevel leverte Folgefonna bedre resultater enn i fjor. Ifølge Skogseth har skisenteret tjent inn fem millioner i salgsinntekter, og går i pluss. Han alsår at over 20.000 har besøkt skisenteret i løpet av sommeren.

Snømengder ga gode tall

Også Galdhøpiggen Sommerskisenter (populært kalt Juvass) leverte gode resultater i år. Årsaken er ifølge driftssjef Per Vole de store snømengdene.

– Vi så på det mer som positivt enn negativt. Vi har slitt med snø de siste årene, og har i stor grad merka at gjestene kommer på grunn av den enorme mengden, sier Vole.

Han regner med at de har en omsetning på syv og en halv million kroner, tall som ifølge driftssjefen er grønne.

– Vi har ikke hatt så mye snø på ti år. Så jeg er naturligvis fornøyd med hvordan sesongen ble. Det ble mye brøyting på starten, men på en annen side redda det også hele sesongen, sier Vole.

Stryn i pluss

Idar Aaboen, eier og driftsjef ved Stryn Sommerski, merket også presset med de enorme snømengdene. Totalt kostet det skisenteret over 200.000 kroner, men også de klarte å gå ut av det med positive tall.

– Vi har penger til å fylle dieseltankene til våren, og bare det koster over 100.000 kroner, sier Aaboen om overskuddet.

Han er dermed godt fornøyd med sin første sesong som eier av sommarskisenteret.

– Det som ødela mye for oss var åpninga av veien i vår, det var veldig beklagelig. Men ellers har vi hatt masse fine dager, og når folk kommer på dagstur fra Trondheim (360 kilometer en vei, journ. anm), da er det lett å forstå at sommerskisenteret på Stryn er viktig for folk.

Denne artikkelen stod opprinnelig i Fri Flyt #113.