Skjetne best på Andørja

Henning Skjetne satte på plass sine mer meritterte konkurrenter Karsten Gefle og Didrik Falck-Pedersen i frikjøringskonkurransen på Andørja.

Sist oppdatert: 10. april 2016 kl 16.15
INN TIL SEIER: Henning Skjetne var sist ut i lørdagens konkurranse, men fant ei linje som var helt urørt. Foto: Tore Meirik
INN TIL SEIER: Henning Skjetne var sist ut i lørdagens konkurranse, men fant ei linje som var helt urørt. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 4 minutter

– Didrik og Karsten er to bautaer i den norske frikjøringshistorien, så det var deilig å sette dem litt på plass. Jeg så ikke at de kjørte, men de er jo svingode på ski, så de kjørte sikkert fint. Men altså ikke bra nok, gliste Henning da han ble intervjuet søndag klokken 02.00 på Engenes samfunnshus.

– Endelig hjemme!

Frikjøringskonkurransen under Andørja Freeride er viktig for å få på plass tillatelsen til å rakte skikjørerne opp med helikopter de tre dagene Andørja Freeride pågår. Dermed blir den uhøytidelige konkurransen en fin miks av glade amatører, ambisiøse amatører og meritterte frikjøringsprofiler. Henning Skjetne ble plassert i sportklassen før konkurransen, men fikk –etter eget ønske- opprykk til eliteklassen.

– Det var litt kleint å kreve opprykk, men jeg angrer ikke, erklærte han da han mottok både seieren og råskalleprisen.

Sistnevnte  er en vandrepokal deles ut til deltageren som imponerer mest i forhold til klassen han eller hun kjører i. Henning beskriver seiersrusen slik:

– Det føles veldig bra å endelig komme hjem. På toppen av pallen altså!

Alene om linjene

Trønderen kjørte ei linje ingen andre prøvde seg på, og fant både den beste og mest urørte snøen, og et par fine klipper.

– Hvordan vil du beskrive linja di?

– Ganske ukomplisert egentlig, jeg holdt meg til venstre der snøen var best. Det fulgte et kjipt lydspor med de som kjørte før meg, på grunn av hardt føre under nysnølaget. Jeg satte opp farta i den fine snøen, kjente at det løsna i hofta, fant referansepunktet mitt og fikk hoppa et par klipper. Måtte justere sistedroppet på grunn av en issvull, og kom litt bakpå, men det gikk bra!

IMG_3895
IMG_3895

POKALGROSSISTER: Torbjørn Paulsen (til venstre) -som vant klassen snowboard elite- sammen med dagens råtass; Henning Skjetne.

Mannen som tok andreplassen i eliteklassen, Didrik Falck-Pedersen, kjørte også ei linje han var alene om, men en litt for lang pause i bunn av den nokså isete renna gjorde at han mista seieren. Det var for øvrig ekstremt få poeng som skilte de tre beste herrene. Bronseplassen gikk til Karsten Gefle.

Gleditsch beste dame

Jentenes eliteklasse besto av to kjørere, og det var veteran Martine Gelditsch som vant foran Marta Lidström.

– Joa, det var gøy å vinne, men det er ikke konkurransen som er viktigst når vi får fly helikopter på Andørja. Det var artig å få pokal, nå må jeg bare få kjøpt en peis å sette den på, sa Martine dagen etter konkurransen.

Hun deltok på verdene mest eksklusive heliskiing for andre gang og syns det er ekstremt gøy –men syns ikke det bør bli fritt fram for helikopterbasert skikjøring i Norge.

– Man blir jo som et barn når man får holder på med dette her, og ganske så nasjonalromantisk av å se den fantastiske naturen her oppe. Men jeg syns ikke det bør være fritt fram, selv om det er bra det gis løyve for arrangementer som dette. Jeg er glad det ikke er min jobb å avgjøre sånt!

Andørja Freeride består av tre dager med heliskiing, hvor den ene dagen settes av til konkurransen, som er en forutsetning for å få de nødvendige tillatelsene til å bedrive heliski –som i utgangspunktet er forbudt i Norge.

PS! Asbjørn Hellås kjørte uten staver for å hylle den legendariske svenske frikjøreren Pancho Snöfall (62), som kastet skistavene allerede i 1991, inspirert av den gryende snowboardkulturen på den tiden. Pancho var dommer sammen med blant andre Ronny Dahl. Se bilder av stavløse Pancho og Asbjørn + mange flere- i galleriet under resultatene!

Resultater, Andørja Freeride 2016:

Menn ski elite:

 1. Henning Skjetne

 2. Didrik Falck-Pedersen

 3. Karsten Gefle

 4. Geir Magnus Skille

 5. Asbjørn Hellås

 6. John Markus Rødal

Kvinner, ski elite:

 1. Martine Gleditsch

 2. Marta Lidström

 3. Eline Garlie

Menn snowboard elite:

 1. Torbjørn Paulsen

 2. Kim Christiansen

Menn, sport:

 1. Sindre Lillehaug

 2. Andreas Røkenes

 3. Frode Bredesen

 4. Anders Mordal

 5. Ruben Hansen

 6. William Salminen

 7. Vetle Rasmussen

 8. Truls Haugsmark

 9. Rikard Tveiten

 10. Kristian Lauritzen

 11. Jo Gunnar Håkonsen

 12. Tommy Brudal

 13. Aksel Hilde

 14. Tov Wetterhus

 15. Håkon Skofteland

 16. Einar Frønum

 17. Jan Børre Nylund

 18. Sole Paks

 19. Ståle Schumacher

 20. Terje Kaspersen

 • DNF Jon Petter Storfjell

 • DNF Lars Petter Larsen

 • DNF Børge Klæboe

Kvinner, sport:

 1. Marit Sande Aune

 2. Merric Mordal

 3. Liv Katerine Haugsmark

Publisert 10. april 2016 kl 16.15
Sist oppdatert 10. april 2016 kl 16.15
annonse
Relaterte artikler
Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen