– Skallet til skiskoa mine ble stjålet i Åre i går. Jeg ble ikke akkurat mindre nervøs av det, for å si det sånn, sier Skjøtskift – som jobber som DJ og på treningssenter mellom slaga i skiheisen hjemme i Oppdal.

– Nervøs

Etter to seire leder oppdalingen klart i kampen om sammenlagtseieren i norgescupen i frikjøring. Petter Hørthe på andreplass ligger 66 poeng bak. Til helgen skal det hele avgjøres i Røldal – hvor 19-åringen aldri har vært.

Se sammenlagtresultatene her!

– Jeg er jævlig nervøs for RFC. Målet er å sette et run jeg er fornøyd med, og topp fem-plassering hadde vært artig. Jeg tror det kan være realistisk hvis jeg setter runnet, sier Stinius – som har bakgrunn fra både alpint og parkkjøring.

Han vant norgescuprundene i både Vågå og Voss, og satte til sammen seks triks i de to konkurransene. To 360´er, en flatspin, en backflip, en switch 5 og en vanlig 540. Under Høkkers Invitational i Vågå – hvor han ble nummer to – landet han en enorm 360 ut den største skavlen.

stinius lores
stinius lores

OVERRASKELSESMANN: Stinius Hoseth Skjøtskift har vunnet to av tre norgescupkonkurranser denne sesongen. Foto: Tore Meirik

Høydeskrekk

– Jeg turte ikke gå ut på kanten av den største skavlen under besiktigelsen, for jeg har så sjuk høydeskrekk. Men det blir noe helt annet med ski på beina.

– Hvor viktig er triks i frikjøringskonkurranser?

– Jeg føler det er viktig, og syns egentlig ikke at 360 er så mye vanskeligere enn flips. Jeg har gjort sjukt mange 360´er i parken, og det hjelper på.

– Du har trent alpint i mange år, og konkurrert i slopestyle og big air. Hvilke ferdigheter er viktigst i frikjøring?

– Begge vil jeg si. På Voss var det hardt, og da fikk jeg betalt for mange timer med storslalåmtrening i Oppdal. I Vågå er triks og park en del av konkurransen, så der kom parkkjøringa godt med. Jeg har kjørt alpint hele barndommen, og føler jeg har de grunnleggende ferdighetene på plass.

– Kulere med frikjøring

Stinius hadde kjørt en frikjøringskonkurranse før inneværende sesong. Det var juniorkonkurransen i Oppdal i 2015 – som endte med seier. I alle konkurransene han har stilt i har han enten kjørt ut (Sauda) eller blitt nummer en eller to.

– Jeg hadde ingen ambisjoner før sesongen, men jeg ville gjerne se hvordan nivået mitt var i forhold til andre. Jeg har kjørt en del for meg selv, og hadde ingen peiling på hvordan jeg lå an. Kjørte mest park før, men det er ikke så lett å få med park-kompisene på frikjøring, forteller oppdalingen.

– Hvorfor spora du over på frikjøring?

– Jeg følte jeg hadde større sjanser til å hevde meg utafor løypene, og jeg ble rett og slett mer interessert i frikjøring. Det er ikke like kult å se på X Games nå som da jeg var yngre, for å si det sånn.

Vil flytte til Åre

Med en tredjeplass i kvalikrunden i NM i big air (i finalen ble det kræsj) som beste resultat fra park-karrieren har Stinius allerede bevist at han hevder seg med store ski på beina. Til helga skal han kjøre ti timer fra Oppdal til Røldal sammen med sambygdingen Erik Naess, som var Stinius´ store forbilde for fem år siden. Nå skal de konkurrere mot hverandre i storfjellskjøring, og det er ingen tvil om at begge to kommer til å bite fra seg hvis de holder seg på beina.

– Hvis Erik ikke kræsjer kan det gå bra!

– Til slutt: Du er usponsa fyr som skal i militæret til høsten. Men hvis du vinner hele norgescupen, hva gjør du til vinteren da?

– Haha, før sesongen trodde jeg det var slutt på å herje på ski hele tida, men nå må jeg innrømme at militæret ikke frister så mye. Jeg har sjukt lyst til å flytte til Åre, der trives jeg utrolig godt og miljøet er så bra og det er mye kule folk. Og kanskje jeg finner igjen skiskoa mine…

Legendariske Røldal Freeride Challenge (RFC) går av stabelen til helga, med to konkurransedager hvor sammenlagtresultat fra begge dagene avgjør hvem som vinner.