I hele siste halvdel av januar har det snødd på sentralt Østland.Forrige helg var det veldig god snø på ikke så god såle – denne helga blir det like bra snø med såle.

På Høgevarde melder de om 50 cm to siste døgn. Det er de to døgnene etter at denne videoen blir spilt inn.

Annonse

Her er vår sak om Høgevarde og kjøringa der – inkludert tips litt kjøring du ikke ser fra heisen.

Og! Ikke nok med det, det ser ganske lovende ut i hele februar. Vi tok nemlig en kjapp prat med Maria Sand, seniorforsker ved Cicero og meteorolog.

Medansvarlig for dette været er nemlig en svak polar vortex – det samme fenomenet som for tiden gir ekstremvær i USA.

Den siste tida har det snødd mye på ganske lave temperaturer på Østlandet.

– Hva er den polar vortexen?

– Den polare vortexen er egentlig bare et lavtrykk som ligger over Nordpolen (og ett som ligger over sørpolen). Når lavtrykket er ekstra sterkt, blåser vestavindene ekstra sterkt i en mer 'rett bane'. Men når dette lavtrykket ikke er så sterkt, bukler jetstrømmen seg mer og vi kan få kaldluftsutbrudd.  Den polare vortexen kan også flytte på seg eller splittes, og det er da kald luft fra Arktis kan sige ned til oss. Det var en split i desember og den merker vi nå!

– Den gode vinteren på Østlandet i fjor hadde også sammenheng med en splittet polar vortex, og vi skrev i magasinet at dette sjelden skjer to år på rad ...

– Hvor ofte en slik split inntreffer varierer jo, men cirka fire ganger per tiår. Så det er ikke uvanlig at den kan inntreffe to år på rad, selv om den til vanlig ikke inntreffer hvert eneste år.

– Hvordan ser det ut framover?

– Vortexen er varselet å være svak ut februar.

PS. Hemsedal er blant de mange stedene som ser forlokkende ut for tiden: