Ifølge prognosene er det Møre og Romsdal som får mest snø med værsystemet som kommer inn over landet de neste dagene. Der kan folk vente seg opp mot en halvmeter snø de neste dagene. 

Strandafjellet skisenter åpnet nederste del av senteret i helga med kunstsnø opp til mast fire sist helg, men med den ventede nedbøren er det sannsynlig at det åpnes mer til helga. 

Annonse

Sjekk forholdene der du helst ferdes på ski på Fri Flyts snøvarsel!

Saken fortsetter under bildet.

Slik så det ut på Strandafjellet skisenter i går. Foto: Strandafjellet Skisenter
Slik så det ut på Strandafjellet skisenter i går. Foto: Strandafjellet Skisenter

– Sjekk snøforholdene i forkant

– Det snør mye her på Nordvestlandet nå, og det skal fortsette å snø. Men det gjenstår å se hvor mye snø som faktisk kommer. Utfordringene er at det var nesten ingenting i terrenget fra før med unntak av litt gammel snø i forsenkninger høyt til fjells. Men det er et kraftig vær dette her, så det kan bli bra, særlig litt opp i høyden, sier Halvor Hagen, som er tindevegleder i Romsdal. 

Han antyder at Isfjorden, Kirketaket og vegen opp Vengedalen kan by på gode muligheter. 

– Isfjorden er nok det tryggeste alternativet, men fra 350 meter over havet i Vengedalen har man et godt utgangspunkt for Hurrungane og Blånebba, sier Hagen, og minner samtidig om at det også kan være lokal snøskredfare og andre forhold en må ta høyde for. 

– Det er alltid en utfordring med skred når det kommer så store snøfall. Selv om det ikke er noen såle fra før, så, og det vil det være lagdeling i snøen. Det blåser kuling her nå, så det vil det legge seg mye snø i heng og hellinger, slik at det vil være lokal skredfare som man må være obs på. I tillegg til at det kan være steiner som stikker opp eller ligger like under snøen. Det er litt skummelt når snøen er kjempegod og innbyr til skikjøring og kanskje litt fart, og spesielt når man ikke vet helt hva som skjuler seg under snøen, sier Hagen.   

Sjekk skredvarsler og snøforhold på varsom.no 

Interessert i skred? Her har vi samlet stoff om skred

Saken fortsetter under

Slik så det ut ved Blånebba og Trollveggen 6. desember. Foto: Halvor Hagen
Slik så det ut ved Blånebba og Trollveggen 6. desember. Foto: Halvor Hagen

Fine forhold flere steder
Selv om det er Nordvestlandet som får mest snø i denne omgang, er det bra skiforhold flere steder. I Tromsø har det vært bra en god stund allerede. 

– Vi er i den heldige situasjonen at det er brukbart med snø også nesten helt ned til havnivå, i hvert fall fra Tromsø og nordover. Forrige uke hadde jeg tidenes skikjøring i løssnø fra topp til vei på Fagerfjellet utenfor Tromsø. Det var utrolig flott, sier Espen Nordahl, som allerede har benyttet seg av mulighetene. 

Saken fortsetter under

Sist uke var det strøkne forhold i Tromsø-området. Foto: Espen Nordahl
Sist uke var det strøkne forhold i Tromsø-området. Foto: Espen Nordahl

I helga kom det mildvær og en del vind, slik at snøen nå er fuktig opp til 500-600 meter over havet, men på vindbeskyttede steder er det fortsatt mulig å finne løssnø. De neste dagene er det meldt kaldere med snøbyger til helga, så Nordahl ser muligheter for enda bedre forhold. 

Les også: 15 lette toppturer 

Åpner for frikjøring

Hemsedal er fem av 20 heiser åpne, og det meldes om strøkne forhold i de bakkene som er åpne. Det har snødd 25 centimeter, og det ventes bra med snø også de neste dagene. Da vil totalt ni heiser og ti nedfarter være åpne, 628 høydemeter og det blir muligheter for frikjøring. 

– Nå håper vi å åpne Fjellheisen denne helgen, og da vil nok en del prøve seg på frikjøring. Det bruker å gjøre folk fornøyde. Men vi hadde en fantastisk åpningshelg her i helgen. Den slo alle forventninger, så det tyder på at folk er veldig sugne på å komme i gang med vinteren, sier Martin Letzter, som er destinasjonssjef i Hemsedal. 

Videre skal det åpnes mer terreng for de minste og i parkområdet. Utsiktene framover mot jul ser også bra ut. 

– Kulden kom egentlig ganske tidlig i år, så vi fikk en del snø allerede i slutten av september og i oktober, og har produsert snø siden 26.oktober. Så selv om november var litt varmere enn normalt, så ligger vi der vi forventet å være for denne tida av året, sier Letzter.  

Saken fortsetter under.

Slik var forholdene i Hemsedal på tirsdag ettermiddag. Foto Skistar Hemsedal
Slik var forholdene i Hemsedal på tirsdag ettermiddag. Foto Skistar Hemsedal

Hafjell åpnet fire løyper og fire heiser i helga, inkludert den nye heisen Hafjell 360. Nå er det mer kulde og snø i vente, og fra lørdag åpner Backyard-heisen og ytterligere tre løyper. 

Norefjell åpnet alt i Bøseter sist helg. Anlegget fikk 15cm snø i starten av uka, og venter mer de neste dagene. Dermed ligger det an til at større deler av anlegget kan åpnes kommende helg. 

Hvilke skianlegg er åpne i Norge? Det finner du ut her!

Oslo Vinterpark Tryvann har åpnet Tårnbakken, Hyttlibakken med noen rails og familieområdet. Med kuldegrader denne uka er det igjen snøproduksjon i anlegget, og det jobbes for tida med å snølegge Wyllerløypa. 

Oslo Vinterpark Tryvann og Drammen Skisenter, som også åpnet sist helg og melder om bra forhold, har et samarbeid med Skistar, slik at de som har sesongkort i Tryvann eller Drammen kan få gratis dagskort i Hemsedal og Trysil. 

Fra Trysil melder driftssjef Jan Lindstad om gode forhold i de bakkene som er åpne, til tross for regn og mildvær i helga og fram til tirsdag. 

– Det har vært ufyselig vær, men det er faktisk veldig gode skiforhold likevel. Nå skal det også klarne opp og bli kaldt framover, så da får vi i gang snøproduksjonen igjen, sier han. 

Trysil åpnet for sesongen fredag 30. november. Da var det bakke 15, som er hovedbakken på Turistsenteret med muligheter for variert skikjøring og den tilhørende stolheisen Fjellekspressen som åpnet. I tillegg åpnet barneområdet Eventyr og barneheisen der. Selv om det har snødd noe og det blir produsert mer snø,  blir det likevel ikke åpnet flere heiser eller nedfarter for kommende helg. 

– Selv om vi får i gang snøproduksjon nå, så blir det for sent til å få laget nok snø for å åpne mer denne helga, annet enn en barnebakke, sier Lindstad. 

Andre åpne anlegg er: Varignskollen, Kirkerudbakken, Sjusjøen, Vaset, Stranda, Bjorli, Gaustadblikk, Tyin-Filefjell, Uvdak, Kvitfjell, Kongsberg, Gålå, Gautefall og Skagahøgdi. 

Bra forhold og god stemning i bakken under sesongåpningen i Trysil sist helg, og enda bedre blir det videre utover uka. Foto: Jonas Sjögren
Bra forhold og god stemning i bakken under sesongåpningen i Trysil sist helg, og enda bedre blir det videre utover uka. Foto: Jonas Sjögren