Heisig har jobbet med guiding til fjells i mange år, bade i Norge og Alpene, og nå tar han til orde mot både media, skredeksperter, krangling, gammeldags syn på friluftsliv og ikke minst: Mangelen på evne til å håndtere faregrad tre.

– Dette skal bare illustrere at man kan kjøre veldig mye på ski gjennom en hel vinter i helst masse nysnø - Deep Powder. Samtidig viser alle ulykkene at man tar både bevisst og kanskje vel så mye ubevisst  alt for stor risiko  for å oppleve fet skikjøring. Jobben med risikoreduserende tiltak blir rett og slett utelatt. Man må tenke lav risiko hele dagen når man er ute i vinterfjellet - dermed Low Risk. Dessverre kan det nok se slik ut at folk «enda» misbruker og feiltolker diverse sikkerhetsutstyr. Hadde flere tatt seg noen konkrete treningsturer per vinter der man legger igjen skredsøker og ABS, så hadde folk nok tatt mer vel gjennomtenkte avgjørelser i forhold til risikoen de tar - No backup, forteller Heisig.

Annonse

Han har skrevet et engasjert innlegg om saken, og en av konklusjonene er at han i vinter skal skru av sender/ mottakeren og legge den I sekken når han er på tur. 

– Hva er poenget med det?

– Ved å tenke pudderkjøring med lavere risiko og visshet om at man ikke kan bli funnet med skredsøker hadde vi nok fått en annen læringsprosess. Dette skal jeg også anvende ved skredkurs og toppturguiding. Tenk deg et skredkurs der man samler inn alt utstyr, låser det inne på skisenteret og drar ut i div brattheng? Tror nok mange ville følt seg rimelig naken og forlatt der de star. Derfor skal jeg demonstrere i vinter at det fint går an og gå toppturer i Stryn, Sunnmøre og Nord-Norge uten sikkerhetsutstyr, ved å gjøre de beste valgene ved turplanlegging, vurdering av snøforhold underveis og et vel gjennomtenkt risikomangement ved valg av oppstigningsrute og linje nedover. Likevel vil jeg anbefale alle og bruke alt sikkerhetsutstyr som er tilgjengelig på markedet. Bare av og til kan det være god læring og legge igjen alt og føler seg naken og sårbar. 

Les Thomas´ debattinnlegg her!