– Det har vært kjempeartig å jobbe med denne filmen! Jeg har alltid filmet med disse gutta, men bare laget korte edits, så det blir liksom vår første skikkelig lange skifilm, sier filmskaper Knut August Svisdal.

I høst kommer Oppdalsgjengen «Bonanzacru» Stinius Skjøtskift, Erik Naess, Balder Gormssønn og Knut August Svisdal med sin første fulle skifilm, Late Bloomers. De lager en egen versjon på tolv minutter som skal vises på Fri Flyt Film Tour, og etter turneen slipper de en lengre versjon.

GJENG: Fra venstre: Balder Gormsønn, Erik Næss, Knut August Svisdal og Stinius Skjøtskift har laget en helt unik skifilm.
GJENG: Fra venstre: Balder Gormsønn, Erik Næss, Knut August Svisdal og Stinius Skjøtskift har laget en helt unik skifilm.

Filmen er bygget opp som en klassisk skatefilm, med skikjøring backcountry, street og i fjellet der alle gutta har hver sin del. Klippene er hovedsakelig filmet de siste to sesongene.

– Det var ikke noe bevisst valg å bygge opp filmen på denne måten, det er bare sånn jeg alltid har redigert videoene. Jeg synes det er den ultimate måten å lage en sånn film på, samtidig så er vi alle skatere og har filmet mye skating de siste ti årene, forteller Svisdal.

Han har inntrykk av at dette filmformatet er noe utradisjonelt - spesielt på Film Tour.

– Jeg tror det blir et friskt syn på hvordan man kan lage skifilm. Det har vært masse arbeid og vi har virkelig pushet oss selv for at alle skal bli fornøyd med parten sin. Når alle har en egen part med en egen sang, blir det et ganske personlig uttrykk - og det håper jeg folk liker, sier Svisdal.

Litt info om «Bonanzacru OGz» og filmrollene

Navnet ble i følge Svisdal startet da han og Stinius var på skateparken som 11-åringer og bestemte seg for å ha sitt eget crew for å lage skatefilmer på sommeren og skifilmer på vinteren.

Stinius sto for konseptet og crewnavnet, mens Knut August for å lage film. Og Slik er det fortsatt i dag.

Knut August Svisdal og Stinius Skjøtskift
CREW: Bonanzagjengen Knut August og Stinius Skjøtskift har laget filmer sammen siden de var små, nå kommer de derimot med en skikkelig en. Foto: Marius Nilsen

Erik Næss (40): Filmens veteran, som nå kommer med sin andre part på et år. Utenom en tur til Saupstad i Trondheim for å filme street-rails, holdt han det lokalt og filmet mesteparten i fjellet og på gata i Oppdal.

Balder (20): En nykommer i crewet og «the younggun». Han har som Erik filmet mesteparten i fjellet og i Oppdal-gatene, med unntak av en tur til Sogndal for å jakte pudder.

Knut August (26): Er filmskaperen, under prosessen har han fått nok tid til å skrape sammen nok klipp til sin egen part i filmen. Han har filmet en del street rett utenfor døra på Saupstad, og fått kjørt selv innimellom filmingen i fjellet på Oppdal.

Stinius (26): Er proffkjøreren som har reist verden rundt og kjørt ski. I filmen har han klipp fra Lofoten og USA i tillegg til Oppdalsfjella.

– Jeg har egentlig bare slengt meg på når jeg har vært i Norge, og ellers er det klipp fra turene jeg har vært på, det er Knut August som har tatt styringa i det hele, sier Stinius Skjøtskift til Fri Flyt.

Aldersspennet mellom yngste og eldstemann i filmen er på nesten 20 år. Filmen er både lokalprodusert og langreist da det er mye streetkjøring i Oppdal og Trondheim kombinert med pudderkjøring i Oppdalsfjella, men en av kjørerne har vært så langt som opp i Lofoten og over dammen til USA for å filme pudderkjøring.

Balder Gormssønn og Erik Næss
20+20=40: Balder og Erik under filminnspilling i Skarbekksdalen. Foto: Knut August Svisdal

– Det er sjukt gøy å ha med både Balder og Erik i en sånn film. Da får man litt forskjellige perspektiver på ting og man kan hente mye inspirasjon fra hverandre. Når vi kommer på fjellet og kjører ski tenker vi ikke noe på aldersforskjellen, da er vi bare en gjeng som koser oss og gjør det vi elsker, sier Stinius.

– Aldersforskjellen er ganske stor ja! Men begge to er helt rå! Jeg har ikke filmet så mye med Balder tidligere, men nå har han blitt voksen og helt rå på ski. Og vi alle henter masse inspirasjon fra Næss, han er på en måte mentoren vår, sier Svisdal.

25-årsjubileum

Fri Flyt filmtour ble for første gang arrangert i 1998.

– Det er 25-årsjubileum i år, så det er veldig artig! Vi prøver å gjøre litt mer ut av det, men det blir mye av det samme som før med visning av filmer og konkurranser på scena, sier avtroppende arrangementansvarlig for Fri Flyt Lisa Kvålshaugen Bjærum.

– Er det noe som blir annerledes i årets tour?

– Ja, filmprogrammet er mer variert enn tidligere med alt fra storfjellskjøring til street og jibb, og litt mer variasjon av jente- og guttekjørere.

Fri Flyt Film Tour
Fra fjorårets Film Tour. Foto: Simon Sjøkvist

Bjærum forteller at det er vanskelig å si hva som er hovedfilmen, men den korteste er på fem minutter og den lengste på 20 minutter. Totalt vises seks ulike filmer.

Første stopp på touren blir i Sauda, før det følger på videre med 16 stopp til.

Billettsalget starter 4. september 2023.

Hele turnéplanen finner du her.